Στα σκαριά νομοσχέδιο διαχείρισης των τ/κ περιουσιών

Το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση στη διαχείριση τ/κ περιουσιών, σύμφωνα με ενημέρωση της οποίας έτυχε την Τετάρτη (13 Ιουλίου) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων

Οπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά, η Επιτροπή συζήτησε τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και τη δυσανάλογη αύξηση του ενοικίου των εκμισθωμένων σε πρόσφυγες υποστατικών που βρίσκονται σε τουρκοκυπριακή γη και προβλήματα που προκύπτουν.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε

ότι για τις τ/κ κατοικίες που χρησιμοποιούνται ως εξοχικά και για τα οποία έχει διπλασιαστεί το ενοίκιο, όταν παραλήφθηκαν από τους χρήστες ήταν σε κακή κατάσταση, στάβλοι ή ερειπωμένα, και παρά το γεγονός ότι και με την αύξηση το ενοίκιο δεν είναι ψηλό, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι χρήστες δαπάνησαν αρκετά χρήματα ώστε να κάνουν τους χώρους βιώσιμους.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά υποστατικά, που ανεγέρθηκαν σε τ/κ γη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων είπε ότι τα ενοίκια πολλαπλασιάστηκαν ενώ οι επιχειρήσεις που στεγάζονται σε αυτά υπολειτουργούν.

Πρόσθεσε ότι έχουν συσσωρευτεί σε οφειλές προς τον κηδεμόνα υπέρογκα ποσά και διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να συνεκτιμηθούν τα οικονομικά δεδομένα.

Αλλο πρόβλημα που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής είναι η ανάκτηση των τ/κ κατοικιών όταν αποβιώσει ο πρώτος δικαιούχος, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, προσθέτοντας ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ότι σε αυτές τις κατοικίες ζουν για 42 χρόνια οικογένειες και έχουν μεγαλώσει παιδιά. Ανέφερε ακόμα ότι οι κατοικίες αυτές με την ανάκτηση γίνονται αντικείμενο αντεγκλήσεων μεταξύ προσφύγων ποιος θα τη διεκδικήσει και ποιος θα την πάρει και συμπλήρωσε ότι σε κατόχους τ/κ κατοικιών παραχωρήθηκαν 500 αντισταθμιστικά οικόπεδα και το πρόγραμμα τερματίστηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύο κατηγορίες πρόσφυγες.

Η κ. Κουκουμά είπε τέλος ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι μελετάται διαδικασία μεταρρύθμισης στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών από τον Κηδεμόνα και ετοιμάζεται νομοσχέδιο, για να εκφράσει την άποψη ότι η μεταρρύθμιση γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης χαιρέτισε την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή νομοθεσία για μεταρρύθμιση στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών και είπε πως αυτή πρέπει να επισπευσθεί επειδή η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός εξοχικών κατοικιών κατέχεται από μη πρόσφυγες, ενώ αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες για τις αυξήσεις στο μίσθωμα, παρατήρησε ότι λόγω του γεγονότος ότι το μίσθωμα ήταν μηδενικό, κατακρατούνταν τ/κ περιουσίες που ήταν σε αχρησία και δεν μεταβιβάζονταν σε νέους αιτητές – δικαιούχους.

Είπε επίσης ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει και να κατανεμηθούν δικαιότερα οι τ/κ περιουσίες ώστε να αποφεύγονται πικρίες που οδηγούν πρόσφυγες στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας.

Καταλήγοντας, ανέφερε πως αναμένει ότι στα ενοίκια που θα επιβάλλονται για τις τ/κ περιουσίες θα υπάρχει έκπτωση στον κάτοχο ανάλογη με την περιουσία που διαθέτει στα κατεχόμενα.

Ενώπιον της Επιτροπής σύμφωνα με την κ.Κουκουμά, τέθηκε και το θέμα με την κατάσταση στο Δήμο Πάφου, όπου για τοπιοτέχνηση, στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας, ο Δήμος Πάφου τείνει να καταστεί διαχειριστής των τ/κ περιουσιών, όπως ανέφερε, εξηγώντας ότι τερματίζονται συμβόλαια επαγγελματικών υποστατικών με προειδοποίηση μόνο ενός μήνα.

Διευκρινίζοντας ότι ουδείς αντιλέγει ότι εκεί όπου υπάρχον παρανομίες να κατεδαφιστούν, από την άλλη, είπε, πρέπει να γίνονται σεβαστές και τα δικαιώματα των χρηστών.

Η κ. Κουκουμά είπε ακόμα ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία ο κηδεμόνας μπορεί να τερματίσει ανά πάσα στιγμή την παραχώρηση του υποστατικού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα