Στα σκαριά έργα ύψους €80 εκατομμυρίων

Έργα ύψος 80 εκατομμυρίων ευρω βρίσκονται στους σχεδιασμούς του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων την προσεχή δεκαετία, για την παραγωγή 60 εκατομμυριών κυβικών μέτρων ανακυκλώσιμου νέρου με στόχο την πλήρη κάλυψη των αναγκών που αφορά την άρδευση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Ανδρέα Μανώλη «Πρέπει να ξέρουμε ότι το ανακυκλωμένο νερό είναι πιο σίγουρη πηγή άρδευσης διότι το ανακυκλωμένο νερό είναι αυτό που προκύπτει από το πόσιμο. Όταν το χρησιμοποιούν οι καταναλωτές καταλήγει στις αποχετεύσεις

και καταλήγει στους βιλογικούς σταθμούς όπου επεξεργάζεται και παράγεται το ανακυκλωμένο νερό».

Ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίζεται ως ο δεύτερος μέχρι στιγμής χειρότερος τις τελευταίας δεκαετίας. Η φετινή εισρροή νερού στα φράγματα ανήλθε μέχρι στιγμής στα 110 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά που έφθασε τα 180 εκατομμύρια.

Ο κ. Μανώλης ανέφερε πως «Άρα έχουμε ένα έλλειμμα της τάξης των 70 εκατομμυρίων. Οι τελευταίες βροχές ήταν πολύ αποδοτικές όσο αναφορά τις εισρροές. Είχαμε συνολική εισρροή το προηγούμενο 24ωρο ενα εκατομμύριο 300 χιλιάδες κυβικά μέτρα και το τελευταίο 24ωρο ένα εκατομμύριο.

Οι μεγαλύτερες εισρροές παρατηρήθηκαν στα φράγματα του Ασπρόκρεμου και της Καναβιού ενώ οι μικρότερες στα φράγματα Καλαβασού και Διποτάμου. Ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα όσο αναφορά την ύδρευση και την άρδευση.

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων «Έχουμε τις αφαλατώσεις που έχουν αρχίσει να εργάζονται σε φουλ παραγωγή. Αξιοποιούμε και σε καλό βαθμό το ανακυκλωμένο νερό και προγραμματίζουμε ακόμη περισσότερα. Οι πάντες πρέπει να κάνουν εξοικονόμιση γιατί πάντα πρέπει να ξέρουμε ότι η ανομβρία είναι ένας τακτικός μας επισκέπτης».

Οι τέσσερεις αφαλατώσεις που βρίσκονται σε λειτουργία είναι αυτές της Δεκέλειας, Λάρνακας, της Αρχής Ηελεκτρισμού στο Βασιλικό και της Επισκοπής Λεμεσού.

c

Keywords
Τυχαία Θέματα