Στα ψηλά παραμένουν τα επιτόκια

Την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις για μείωσή τουςΚόμματα τα έβαλαν εκ νέου χθες με τράπεζες, Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών, για την αδυναμία χειρισμού των ΜΕΔ και των επιτοκίωνΤην ώρα που η πίεση προς τις Τράπεζες για να προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων τους, με την Κεντρική Τράπεζα,

μάλιστα, να καταβάλλει προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, νεότερα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ύψος των επιτοκίων έρχονται να θολώσουν περισσότερο τα νερά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον τελευταίο μήνα του 2014 παρατηρήθηκε αύξηση των δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων στην Κύπρο, μειώνοντας έτσι τις προσδοκίες που εκφράζονται για σταδιακή αποκλιμάκωσή τους.

Βάσει των στοιχείων, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στην Κύπρο αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο στο 5,04% από 4,74% τον Νοέμβριο και 4,93% τον Δεκέμβριο του 2013, και αξίζει να τονιστεί πως είναι τα υψηλότερα επιτόκια στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης. Εξάλλου, ο μέσος όρος του επιτοκίου για επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκε στο 5,88% έναντι 5,83% τον προηγούμενο μήνα και 6,17% τον Δεκέμβριο του 2013, παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρωζώνη. Όσον αφορά τα επιτόκια για νέες καταθέσεις στην Κύπρο, αυτά ανήλθαν τον Δεκέμβριο του 2014 στο 2,63%, από 2,59% τον Νοέμβριο και 2,23% τον Δεκέμβριο του 2013.Επικρίσεις από κόμματαΣτη σκιά των πιο πάνω ανακοινώσεων, συνεχίστηκαν χθες οι πιέσεις τόσο για μείωση των επιτοκίων όσο και για την αναδιάρθρωση δανείων. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης τόνισε πως πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξη οι εξαγγελίες για μείωση δανειστικών επιτοκίων, χαιρετίζοντας την εξαγγελία από πλευράς Συνεργατισμού προς αυτήν την κατεύθυνση. «Επειδή, όμως, η εξαγγελία αυτή δεν είναι καινούργια αλλά είχε επαναληφθεί σε διάφορες περιπτώσεις και στο παρελθόν, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει την ανάγκη όπως αυτήν τη φορά οι εξαγγελίες να μη μείνουν λόγια κενά περιεχομένου, αλλά να λάβουν το συντομότερο σάρκα και οστά», τόνισε, προβαίνοντας σε εισηγήσεις προς τον Συνεργατισμό.

Ο κ. Λουκαΐδης στις δηλώσεις του επέκρινε και τους χειρισμούς της ΚΤ σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις δανείων και τη μείωση επιτοκίων. Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Στέλιος Ζαχαρίου ζήτησε τη μείωση των επιτοκίων, τη σωστή αναδιάρθρωση δανείων και να εφαρμοστεί ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ως δίχτυ προστασίας. Τόνισε ακόμη την ανάγκη αλλαγής του ορισμού των ΜΕΔ. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, τέλος, κάλεσε τη Διοικητή της ΚΤ και τον Υπουργό Οικονομικών να λύσουν το πρόβλημα των αναδιαρθρώσεων και των υψηλών επιτοκίων, ενώ διερωτήθηκε κατά πόσον «υλοποιούν δεσμεύσεις που έδωσαν στους νέους επενδυτές που ανέλαβαν τις πρώην κυπριακές τράπεζες;».Εισηγήσεις από Πρόεδρο της ΒουλήςΣε μιαν άλλη εξέλιξη, σειρά προτάσεων όπως μείωση του φόρου επί των τόκων εισπρακτέων σε 12,5%, επίσπευση αναδιαρθρώσεων και συντονισμό Ελλάδας-Κύπρου για ενεργοποίηση του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ, ώστε να ζητήσουν την άμεση ενεργοποίησή του, προτείνει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, «αποτελεί άμεση ανάγκη η μείωση του κόστους του χρήματος, ώστε να δοθούν ανάσες στους δανειολήπτες».

Τα τραπεζικά ιδρύματα, προσθέτει, «χορηγούν δάνεια μέσα από τα κεφάλαια που αντλούν ως καταθέσεις, άρα τα δανειστικά επιτόκια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα καταθετικά». Το υψηλό ποσοστό φορολόγησης των τόκων εισπρακτέων, συμπληρώνει, «αποτελεί έναν από τους παράγοντες που διατηρούν τα καταθετικά επιτόκια σε αυτά τα επίπεδα. Προς αυτήν την κατεύθυνση προτείνεται η μείωση του φόρου επί των τόκων εισπρακτέων από 30% σε 12,5%», αναφέρει. Ταυτόχρονα, ο κ. Ομήρου εκφράζει τη θέση ότι «πρέπει να υπάρξει άμεση διαχείριση των αναδιαρθρώσεων», σημειώνοντας την ανάγκη απλούστευσης των σχετικών οδηγιών από πλευράς ΚΤ.Κάλεσμα Ομήρου και προς τράπεζεςΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Βουλής καλεί, ακόμη, τις τράπεζες να προχωρήσουν σε εξέταση διαχωρισμού ενός δανείου στο μέρος που μπορεί να εξυπηρετηθεί και σε αυτό που ο δανειολήπτης αδυνατεί να αποπληρώσει. Το δεύτερο μέρος, αναφέρει, «θα μπορούσε να μετατραπεί σε πληρωμή διά μιας σε ένα μεταγενέστερο χρονικό διάστημα (balloon payment), ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώνει το μέρος που μπορεί και μεταγενέστερα, όταν οι συνθήκες της οικονομίας αλλάξουν, να επανεξεταστεί η κατάσταση του δανείου του». Παράλληλα, ο κ. Ομήρου προτείνει όπως «εξεταστεί η πιθανότητα δημιουργίας εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Η χρηματοδότηση της, σημειώνει, «θα μπορούσε να προέλθει από τη μετατροπή του ELA σε μακροχρόνιο δανεισμό ή μέσω άλλων μηχανισμών του ESM και της ΕΚΤ. Ο προσδιορισμός της αξίας μεταφοράς των δανείων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην εταιρεία διαχείρισης θα γίνεται με βάση το ποσό του δανείου, την αξία της υποθήκης και τις ζημιές ανά δάνειο που έχουν καταδείξει τα τεστ αντοχής και για τις οποίες οι τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί», προσθέτει. Όσον αφορά δε στους εγγυητές, ο Πρόεδρος της Βουλής προειδοποιεί ότι, «αν μεταφερθεί όλο το βάρος των πρωτοφειλετών στους εγγυητές, τότε και οι ίδιοι οι εγγυητές θα προχωρούν σε πτωχεύσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα