«Δεν μας ζήτησε τίποτε ο τύπος με το δερμάτινο μπουφάν»

Χαρακτηρισμοί και απαξίωση από πλευράς ΕΕ για την ΕλλάδαΚαλούν τη νέα ελληνική κυβέρνηση να σκεφθεί πώς θα τα βγάλει πέρα αν φύγει από την ΕυρωζώνηΑλγεινή εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται, με χαρακτηρισμούς μάλιστα, στη νέα ελληνική κυβέρνηση από την οποία, όπως τονίζεται, δεν έχει ληφθεί ακόμα επίσημα κανένα αίτημα είτε για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

είτε για κούρεμα του χρέους, είτε για οτιδήποτε άλλο συζητείται δημόσια, ότι η χώρα αυτή θα απαιτήσει από τους εταίρους της.«Δεν έχουμε πάρει ακόμα επίσημα κανένα αίτημα από την Ελλάδα», λένε χαρακτηριστικά πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα της Κομισιόν, εδώ στις Βρυξέλλες, πηγές μάλιστα προερχόμενες από διάφορα επίπεδα και δη από τα υψηλά δώματα της Επιτροπής.Γιατί να ξαναπληρώσουν οι πολίτες της ΕΕ;Εκείνο όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο αναφέρονται στον Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αποκαλείται ως ο «τύπος με το δερμάτινο μπουφάν», ο οποίος επιζητά αλλαγές και ρίχνει διάφορες ιδέες σε σχέση με το ελληνικό μνημόνιο, χωρίς όμως να έχει μέχρι στιγμής απευθυνθεί επίσημα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ. «Είναι εύκολο να λένε κάποιοι», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να πληρώσουν για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας. Σκέφτηκαν, όμως, ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να μειωθεί η οικονομική δύναμη όλων των Ευρωπαίων πολιτών που θα υποχρεωθούν, για δεύτερη φορά, να βάλουν το χέρι στην τσέπη χάριν των Ελλήνων εταίρων τους; Όσοι αφήνουν να διαφανεί ότι θα επιδιωχθεί νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, φαίνεται να ξεχνούν με έντεχνο τρόπο ότι το πρώτο κούρεμα ήταν το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ σε ολόκληρο τον κόσμο».Οι υψηλόβαθμοι κύκλοι της ΕΕ αφήνουν να νοηθεί ότι δεν αναμένουν αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σε σχετικές ερωτήσεις μάλιστα απαντούν με ερώτηση:«Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, το πρόβλημά της θα μεγαλώσει ή θα μειωθεί; Θα βρει χρηματοδότηση από οπουδήποτε αλλού; Κι αν βρει, με ποιους όρους θα της δοθεί βοήθεια;»Να πληρώσει το δάνειο με τους όρους που το πήρεΟι ίδιες πηγές τονίζουν εμφαντικά ότι η Ελλάδα ήταν που ζήτησε να μπει σε πρόγραμμα στήριξης. «Δεν την υποχρέωσε κανείς», σημειώνουν. «Αν τώρα άλλαξε γνώμη, είναι δικό της θέμα. Το γεγονός που παραμένει είναι πως πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο που πήρε, υπό τους όρους που το πήρε, τους οποίους η ίδια αποδέχθηκε. Τα δάνεια δεν δίνονται δωρεάν. Όπως θέλετε ονομάστε την. Ο ρόλος της Τρόικας είναι δεδομένος».Σε σχέση με την αμφισβήτηση του θεσμού που ονομάζεται Τρόικα, από τη νέα Ελληνική κυβέρνηση, οι αξιωματούχοι εδώ στις Βρυξέλλες απαντούν και πάλι με απαξίωση προς τις ελληνικές θέσεις. «Έτυχε το όργανο αυτό να ονομασθεί Τρόικα.

Μπορούσε να λέγεται επιτροπή, σώμα, ή ό,τι άλλο θέλετε. Είναι όμως ένας θεσμός ο οποίος προέκυψε από διάφορες επίσημες συμφωνίες της ΕΕ. Αν θα αλλάξει η σύνθεσή της, θα πρέπει να αλλάξουν και οι βασικές συμφωνίες οι οποίες διέπουν την ίδια την ΕΕ. Είναι αυτό δυνατό να γίνει; Να διαλυθούν δηλαδή όλα και να ξαναγίνουν από την αρχή; Η Τρόικα συνεστήθη με έναν βασικό ρόλο: Να χειρίζεται τα προγράμματα στήριξης, με τα οποία οι χώρες-μέλη συμφωνούν ότι χρειάζονται για να πάρουν βοήθεια. Διαδραματίζει λοιπόν τον ρόλο της. Τίποτε πέραν τούτου».Ίσως χρειάζεται πολιτική διευκρίνισηΑπό άλλο, τεχνοκρατικό επίπεδο της ΕΕ, ωστόσο, αφέθηκε να νοηθεί ότι ίσως χρειάζεται κάποιου είδους «πολιτική διευκρίνιση για τον ρόλο της Τρόικας.«Σίγουρα, έλεγαν μιλώντας εντελώς ανεπίσημα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ελέγχονται οι χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο. Ίσως όμως να χρειάζεται μια, πολιτικής μορφής, διευκρίνιση του όρου 'Τρόικα', όπως τη γνωρίζουμε».Ας διερωτηθούν πώς έφτασαν σε μνημόνιοΟι ίδιες πηγές καλούν, επίσης, τις χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης να διερωτηθούν πώς έφτασαν και γιατί στο σημείο να ζητήσουν βοήθεια.«Θα ήταν άσοφο να ζητείται ριζική επαναδιαπραγμάτευση ενός προγράμματος. Υπάρχει ένας βαθμός ευελιξίας, όμως οι ίδιες οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης οφείλουν να απαντήσουν σε μια σοβαρή ερώτηση: Ποιος τις οδήγησε σ’ αυτήν την ανάγκη; Τι έγινε κι έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις; Η απάντηση είναι πολύ εύκολη, αν κοιτάξει κανείς προς τη μεριά των πολιτικών».«Να περιμένουμε να δούμε»Για την Ελλάδα πάντως και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση, ένα θέμα το οποίο επικρατεί στις συζητήσεις στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συστήνεται από τους «ψυχραιμότερους» στάση αναμονής.«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα τελικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που τέλειωσαν οι εκλογές. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε», τόνιζαν.«Έπρεπε να ληφθούν μέτρα στην Κύπρο»ΣΕ ερωτήσεις για την Κύπρο, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προκλήθηκαν να απαντήσουν για την πρωτοφανή απόφαση για το κούρεμα καταθέσεων, οι απαντήσεις ήταν γενικές. «Έπρεπε να ληφθούν επειγόντως μέτρα στην Κύπρο», ανέφεραν, παραδέχονται όμως πως «θα έπρεπε, επίσης να ασκείται καλύτερη εποπτεία στον τραπεζικό τομέα ορισμένων χωρών, κάτι όμως που δεν γινόταν».

Keywords
Τυχαία Θέματα