Στα 130 δισ. ευρώ τα κέρδη από την εμπορία προσώπων

Oι εγκληματίες της παράνομης εμπορίας προσώπων αποκομίζουν κέρδη 130 δις ευρώ ετησίως από δραστηριότητες που σχετίζονται με την καταναγκαστική εργασία , όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας.

Αυό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στη δημόσια συζήτηση με τίτλο “Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Κύπρο : Σχετικές

εισηγήσεις από την Έκθεση της Greta” την οποία διοργάνωσε σήμερα το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Cyprus Stop Trafficking”, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας στη Λευκωσία.

Αυστηρότερα μέτρα κατά της απασχόλησης των παράτυπων μεταναστών

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε ότι “αν δεν αισθανθούμε όλοι προσωπικά υπεύθυνοι, ώστε να διασφαλίσουμε ότι με κανένα τρόπο δεν στηρίζουμε τέτοιου είδους πρακτικές δεν θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε ποτέ από την κοινωνία μας αυτή τη μάστιγα”.

Σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και της εργασιακής εκμετάλλευσης πρέπει να παραμείνει πολιτική προτεραιότητα στην Ευρώπη αλλά και πέραν από τα σύνορά της, ενώ είναι σαφές ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εξάλειψη όλων των μορφών εμπορίας ανθρώπων.

Είπε, ακόμη, ότι στην ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση που παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες από τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ, Δημήτρη Αβρααμόπουλο, υπάρχουν σαφείς αναφορές στο ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων και στην εργασιακή εκμετάλλευση και αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι, στο προσεχές διάστημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει αυστηρότερα μέτρα κατά της απασχόλησης των παράτυπων μεταναστών.

T.Χατζηγεωργίου: Ένα ζήτημα που συνδέεται με την παγκόσμια φτώχεια

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, είπε ότι η εμπορία προσώπων είναι ένα ζήτημα που δένεται τόσο βαθιά με την παγκόσμια φτώχεια έτσι ώστε αν δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε το θέμα της μετακίνησης του πλούτου στους φτωχότερους πληθυσμούς του κόσμου δεν θα καταφέρουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα της ισότητας και το μεγάλο πρόβλημα της εμπορίας.

Πρόσθεσε ότι ενόσω το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ίσως και λιγότερο, κατέχει το 90% του παγκόσμιου πλούτου, ενόσω μια χούφτα ανθρώπων κρατά τόσα χρήματα, όσο κρατούν οι κάτοικοι 50 κρατών μαζί, πώς να έχεις τη δύναμη και το κουράγιο να πεις ότι σύντομα σε μερικά χρόνια θα καταφέρουμε να λύσουμε το θέμα της εμπορίας.

Ο κ. Χατζηγεωργίου είπε πως δεν γίνεται να μιλάμε για αυτό το ζήτημα χωρίς να αναφερθούμε στους πρόσφυγες από τη Συρία, εάν δεν αναφερθούμε στα δέκα χιλιάδες παιδιά που σύμφωνα με την ΕΕ έχουν, εντός εισαγωγικών, χαθεί, και εργάζονται κάπου παράνομα με τους πιο χαμηλούς μισθούς και ίσως πολλά από αυτά έχουν πέσει και θύματα εμπορίας οργάνων.

Κάλεσε όλους, να κάνουμε μικρά, καθημερινά, σωστά βήματα, προς την ορθή κατεύθυνση κάτι που δεσμεύτηκε ότι θα πράξει και ο ίδιος ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει δρόμο να διανύσει ως προς την πάταξη της εμπορίας και της παράνομης εκμετάλλευσης ανθρώπων, ώστε να δούμε σύντομα αλλαγές.

Ε.Σαββίδου: Eυνοείται η σοβαρή εργασιακή εκμετάλλευση προσώπων

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ελίζα Σαββίδου, σε δικό της χαιρετισμό στη δημόσια συζήτηση, είπε ότι η πρόσφατη έκθεση της Greta για την Κύπρο αποκαλύπτει ότι παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει από τις κυπριακές αρχές σε σχέση με την καταπολέμηση της εμπορίας και τον εντοπισμό, τη σύλληψη αλλά και τη προστασία από την άλλη των θυμάτων, παραμένουν ακόμα ανοικτά ζητήματα που ευνοούν τη σοβαρή εργασιακή εκμετάλλευση προσώπων που είναι κυρίως υπήκοοι τρίτων χωρών.

Πρόσθεσε ότι στην έκθεση ιδιαίτερα υπογραμμίζεται ο κίνδυνος εργασιακής εκμετάλλευσης προσώπων τόσο στην αδήλωτη εργασία στους τομείς της οικονομικής βιομηχανίας και της γεωργοκτηνοτροφίας όσο και στην οικιακή εργασία εξαιτίας της στενής σύνδεσης που υπάρχει μεταξύ των οικιακών εργαζομένων με τους εργοδότες τους.

Η κ. Σαββίδου, ανέφερε, ακόμη, ότι στην έκθεση Greta επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος εργασιακής εκμετάλλευσης θα μπορούσε να περιοριστεί με αύξηση των ελέγχων και καλύτερη κατάρτιση, καθώς και μεγαλύτερη εμπλοκή των Επιθεωρητών Εργασίας στον εντοπισμό των θυμάτων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και σύμφωνα με την κ. Σαββίδου, Εκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ η οποία δημοσιοποιήθηκε το 2015 καταδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι που μετακινούνται εντός της Ενωσης ή μεταναστεύουν σε αυτή, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να πέσουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης παρά τις Νομοθεσίες που απαγορεύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο την εργασιακή εκμετάλλευση.

Π.Ανδρέου: Aνθίζει στην Κύπρο η διακίνηση νεαρών ατόμων με σκοπό την εργατική ή σεξουαλική εκμετάλλευση

Σε δική της παρέμβαση η δημοσιογράφος και μέλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Cyprus Stop Trafficking”, Περσεφόνη Ανδρέου, είπε ότι η δυστυχώς η Κύπρος είναι μια χώρα στην οποία ανθίζει η διακίνηση νεαρών ατόμων με σκοπό την εργατική ή σεξουαλική εκμετάλλευση και σύμφωνα με την Εκθεση Greta η χώρα μας είναι χώρα προορισμού για θύματα εμπορίας προσώπων και όλα τα θύματα που αναγνωρίστηκαν, εκτός από ένα, ήταν ξένοι υπήκοοι, ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2015 καταγράφηκαν 42 θύματα.

Πρόσθεσε ότι η Οργάνωση πιέζει για αλλαγές στο Νομοθετικό ή Κανονιστικό πλαίσιο, διεκδικεί καλύτερη εφαρμογή των όσων ήδη προνοούνται και απαιτεί μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Σύγχυση στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Δρ. Παρασκευά

Ο Λέκτορας Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ Κώστας Παρασκευάς, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη συζήτηση, είπε ότι στην Κύπρο επικρατεί σχετική σύγχυση όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή και κάποια μορφή παρεξήγησης με την έννοια ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ναι, προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις και από το ίδιο το Συνταγματικό Κείμενο, αλλά τα πλείστα ανθρώπινα δικαιώματα δεν προστατεύονται κατά τρόπο απόλυτο.

Εφερε ως παράδειγμα την απαγόρευση των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή και τιμωρίας αλλά και το δικαίωμα που απαγορεύει τη δουλεία, την υποτέλεια, την αναγκαστική και υποχρεωτική εργασία.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης τιμήθηκε από τους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης η Επίτιμη Πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Cyprus Stop Trafficking”, Ανδρούλλα Χριστοφίδου Ενρίκε, για τη συνολική και διαχρονική της δράση προς την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων στην Κύπρο.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα