Υπ.Θανάση: «Το σώμα νεκρού πάντα μιλάει αρκεί ο ιατροδικαστής να το ακούσει»

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη, η οποία θα κατέθετε ως μάρτυρας στη θανατική ανάκριση για την υπόθεση του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ωστόσο το δικαστήριο δεν της επέτρεψε να καταθέσει.

Η δρ. Σπανουδάκη εξέφρασε την άποψη ότι η θανατική ανάκριση θα καταλήξει στην αιτία θανάτου του άτυχου Θανάση η οποία σύμφωνα με την ίδια είναι στραγγαλισμός.

Αρχικά ανέφερε ότι στη διαδικασία της θανατικής ανάκρισης θα δοθεί η αιτία και το είδος του θανάτου. «Με ποιον τρόπο πέθανε ο άτυχος Θανάσης και αν ήταν αυτοκτονία, ανθρωποκτονία, 

ατύχημα ή φυσικός θάνατος».

Διαβάστε ακόμη: Μεγάλη ανατροπή: «Πρόσωπο ομολόγησε ότι σκότωσε μαζί με άλλους τον Θανάση»

Συμπλήρωσε ότι αυτή τη φορά, λόγω των εγγράφων του μαρτυρικού υλικού που έχει στη διάθεση της η θανατική ανακριτής, είναι σε θέση να λάβει την απόφαση της. «Είναι σε θέση η ανακριτής να αποφασίσει για το είδος του θανάτου».

Η δρ. Σπανουδάκη τόνισε ότι ένας ιατροδικαστής στηρίζεται σε τρία δεδομένα. «Στα δεδομένα της αυτοψίας, της νεκροψίας - νεκροτομής και των ιστολογικών – ιστοπαθολογικών εξετάσεων».

Πρόσθεσε ότι προκύπτουν ξεκάθαρα στοιχεία από την αυτοψία, νεκροψία και νεκροτομή. Με βάση τις κακώσεις που έφερε η σορός του Θανάση, είμαστε σε θέση να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα για την αιτία και το είδος. Το σώμα του Θανάση δεν έφερε τις χαρακτηριστικές κακώσεις από πτώση».

Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι δεν είχε ανοικτά κατάγματα σε οποιαδήποτε ανατομική περιοχή που προσέκρουσε στο έδαφος. «Δεν υπάρχει καμία κάκωση που να προκύπτει από ύψος 30 μέτρων». Υπογράμμισε ότι ένα άλλο στοιχείο είναι το κάταγμα του υοειδές οστού. «Είναι ένα οστό πολύ καλά προφυλαγμένο στο σώμα μας και δεν μπορεί να διαγνωστεί και να είναι αποτέλεσμα πτώσης από ύψος. Από την πολυετή εμπειρία μου, δεν έχει καταγραφεί πτώση από ύψος και να έχουμε κάταγμα του οστού. Είναι κάτι πάρα πολύ απίθανο διότι είναι πολύ καλά προφυλαγμένο στο σώμα μας».

Επεσήμανε ότι η κάκωση που δίνει την αιτία θανάτου είναι η κάκωση του υοειδές οστού όπου είχε και εσωτερικές κακώσεις μαλακών μορίων κατά τη διενέργεια αυτοψίας – νεκροτομής. «Είναι μια κάκωση που μας δίνει την αιτία και το είδος του θανάτου». 

Πρόσθεσε ότι «οδηγούμαστε σε στραγγαλισμό που παραπέμπει σε ανθρωποκτονία».

Διαβάστε ακόμη: Υπόθεση Θανάση: Η ΝΥ «ξέχασε» παραρτήματα έκθεσης για Σταυριανό και Αγαπητό

Σημείωσε ότι αν ο οποιοσδήποτε ιατροδικαστής  δεν ακολουθεί πιστά τα βήματα του πρωτοκόλλου, τότε υπάρχουν παραλήψεις. «Με βάση το μαρτυρικό υλικό και με όσα άκουσα, προφανώς κάποια βήματα δεν ακολουθήθηκαν όπως θα έπρεπε. Βλέπω ότι έχουν γίνει παραλήψεις. Αυτό είναι αλυσίδα. Αν υπάρχουν παραλήψεις  οι οποίες γίνονται  κατά τη διάρκεια του περιστατικού, αυτές έχουν και ένα αποτέλεσμα λανθασμένο».

Εξήγησε ότι η εκταφή ήρθε για να δέσει το παζλ. «Αυτό που δεν καταγράφηκε κατά την διάρκεια του πρωτοκόλλου της ιατροδικαστικής διερεύνησης, δόθηκε ως στοιχείο κατά στην εκταφή».

Η δρ. Σπανουδάκη ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία στηρίχθηκε σε λανθασμένα ευρήματα.

Όσον αφορά την απόφαση να μην καταθέσει στο δικαστήριο, ανέφερε ότι «το σεβαστό δικαστήριο έκρινε ότι έπρεπε να καταθέσω γιατί ίσως να στηρίχθηκε σε κάποιο νομικό στοιχείο. Η θανατική ανακρίτρια έδρασε με βάση τους νόμους και η απόφαση της ήταν να μην καλεστεί ως μάρτυρας στη διαδικασία».

Τέλος, ανέφερε ότι «το σώμα του νεκρού πάντα μιλάει αρκεί ο ιατροδικαστής να είναι εκεί να το δει και να το ακούσει». 

Η απόφαση για την κατάθεση της δρ. Σπανουδάκη

Η συνήγοροι της οικογένειας ζήτησαν να καταθέσει ως μάρτυρας στη διαδικασία η ιατροδικαστής κυρία Σπανουδάκη. Και τούτο διότι, όπως ανέφεραν, μετά τη μαρτυρία του Δρ. Αγαπητού και της Δρ. Καραγιάννη, προέκυψαν ζητήματα ιατροδικαστικής φύσεως, τα οποία υπό την ιδιότητα της μπορεί να σχολιάσει. Η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να επιτραπεί στην κυρία Σπανουδάκη να δώσει μαρτυρία για τον ίδιο λόγο που το Δικαστήριο σε προηγούμενο στάδιο της διαδικασίας δεν επέτρεψε στον ιατροδικαστή κύριο Μαρνερίδη να καταθέσει.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κυρία Σπανουδάκη δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Η προτεινόμενη μαρτυρία της θα είναι ολωσδιόλου θεωρητική. Η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα έχει δίκαιο στην επισήμανση της πως δεν πρέπει να επιτραπεί η μαρτυρία της κυρίας Σπανουδάκη για τους ίδιους λόγους που δεν επιτράπηκε η μαρτυρία του κύριου Μαρνερίδη.

Παραπέμπω προς τούτο στην απόφαση μου ημερομηνίας 08/12/2023 την οποία υιοθετώ. Επομένως δεν επιτρέπω την προτεινόμενη μαρτυρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα