Σούλτς: Άμεση απελευθέρωση του ζεύγους Αζέρων ακτιβιστών

Τη φωνή του με όσους αντιδρούν στην καταδίκη τους ζεύγους ακτιβιστών, Λεϊλά και Αρίφ Γιουνούς, στο Αζερμπαϊτζάν, ένωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους.

Με σημερινή του ανακοίνωση, ο κ. Σούλτς εκφράζει απογοήτευση και θλίψη για την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση από δικαστήριο της χώρας, ενώ προσθέτει ότι η διαδικασία, βάσει της οποίας καταδικάστηκαν δύο ηγετικές φωνές υπέρ της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,

είναι «εντελώς άδικη».

Ζητά παράλληλα την άμεση απελευθέρωση του ζεύγους, που χρήζει άμεσα ιατρικής περίθαλψης, «όπως επαλήθευσε για άλλη μια φορά σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Αναφέρει εξάλλου ότι το περιστατικό αυτό προστίθεται σε μια σειρά από μέτρα καταστολής κατά της κοινωνίας των πολιτών στο Αζερμπαϊτζάν, όπως η πρόσφατη δολοφονία του δημοσιογράφου Ρασίμ Αλίεφ και η ποινική διαδικασία εναντίον της δημοσιογράφου Χαντίτζα Ισμαήλοβα.

Καλεί τέλος τις αρχές της χώρας να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία και να αναστρέψουν την παρούσα κατάσταση άμεσα.

Η Λεϊλά Γιουνούς καταδικάστηκε πρόσφατα σε οκτώμισι χρόνια φυλάκισης, ενώ ο σύζυγός της Αρίφ σε επτά, με την κατηγορία της απάτης και της φοροδιαφυγής, κάτι που απορρίπτει ο δικηγόρος τους, Ραμίζ Μεμέντοφ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα