Σολωμός Σολωμού: Σύμβολο θυσίας και αυταπάρνησης (βίντεο)

Η 14η Αυγούστου θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα της δεύτερης εισβολής του Αττίλα και της κατάληψης της Αμμοχώστου αλλά και ως η ημέρα της άνανδρης δολοφονίας του Σολωμού Σολωμού. Ήταν ανήμερα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ, όταν μία ομάδα Ε/κ διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το οδόφραγμα της Δερύνειας προκειμένου να εναποθέσει στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του.Η συναισθηματική φόρτιση που επικρατούσε ήδη από την κηδεία, ήταν

αρκετή για να μετατρέψει την σκηνή σε πεδίο μάχης με τους Γκρίζους Λύκους να κάνουν εκ νέου την εμφ;aνισή τους.

Ανάμεσα στις αναταραχές και τους πετροβολισμούς, ο νεαρός Σολωμός Σολωμού κατάφερε να ξεφύγει από τους Κυανόκρανους του ΟΗΕ και να μπει στην Νεκρή Ζώνη. Οι φωνές και «βρισιές» των Ε/κ δεν ήταν αρκετές να τον σταματήσουν, αφού ο Σολωμός ήταν ήδη αποφασισμένος να ανέβει στον ιστό της σημαίας και να κατεβάσει το σύμβολο της κατοχής, την τουρκική σημαία. Τότε, τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν εν ψυχρώ από το απέναντι φυλάκιο τον Σολωμό Σολωμού ο οποίος, με το τσιγάρο στο στόμα, έπεσε στο έδαφος από σφαίρα στο λαιμό. Στη συνέχεια οι τούρκοι άρχισαν να ρίχνουν προς τους διαδηλωτές με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και άνθρωποι του ΟΗΕ .

Η κηδεία του Σολωμού Σολωμού έγινε στις 16 Αυγούστου 1996, στο Παραλίμνι με παρουσία πλήθους κόσμου.

Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισαν τους δράστες από τις φωτογραφίες και τα βίντεο, και εξέδωσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης. Οι άνθρωποι που τον πυροβόλησαν ήταν 5. Ο λεγόμενος «Υπουργός Γεωργίας» του ψευδοκράτους Κενάν Ακίν. ο Αττίλα Σαβ «Αρχηγός Αστυνομίας», ο Αντιστράτηγος Χασάν Κουντακσί, ο Διοικητής των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων/ Ο Διοικητής της 28ης Μεραρχίας, Υποστράτηγος Μεχμέτ Καρλί και ο Ανώτερος Υπαστυνόμος των ειδικών δυνάμεων Ερτάλ Εμανέτ. Και για τους 5 εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης και «καταζητούνται» από την Interpol.

Το υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας.

Αν και πέρασαν 21 χρόνια κανένας δεν έχει συλληφθεί παρά την υποχρέωση της Τουρκίας να εκτελεί τα διεθνή εντάλματα. Ο Κενάν Ακίν μάλιστα ο άνθρωπος που φαίνεται να πυροβολεί τον Σολωμού συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι παράγοντας της πολιτικής ζωής εμφανιζόμενος σε δημόσιες εκδηλώσεις δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Keywords
Τυχαία Θέματα