Σοφοκλέους: Διεθνής αναγνώριση ρόλου Κύπρου στην αεροπλοΐα

Όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί Αεροναυσιπλοϊας αναγνωρίζουν το ρόλο της Κύπρου στην αεροπλοϊα, δήλωσε σήμερα ο Μιχάλης Σοφοκλέους Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Ο κ. Σοφοκλέους μιλούσε σε Διεθνές Συνέδριο για την Αεροπορική Εκπαίδευση, που διεξάγεται σήμερα και αύριο σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας και οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Επιμορφωτικών και Εκπαιδευτικών Οργανισμών Αεροπορίας-ΕΑΤΕΟ» , που ιδρύθηκε πρόσφατα στην Κύπρο

με πρωτοβουλία του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων και στηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας –ICAO, την ECAC, το EUROCONTROL και άλλους φορείς.

Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν ως ομιλητές, επικεφαλής και ανώτατα στελέχη από όλους τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς που σχετίζονται με τις αερομεταφορές μεταξύ των οποίων οι ICAO,EUROCONTROL, European Commission, NATO ,IAT και ACI. Επίσης, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας από διάφορες χώρες όπως την Ιταλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Ρουμανία, Πανεπιστήμια και επιμορφωτικά κέντρα.

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μιχάλης Σοφοκλέους, εξέφρασε τη «μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Οργανισμών Αεροπορίας που έχει ως βάση της την Κύπρο και κάθε χρόνο διοργανώνει το συγκεκριμένο συνέδριο και συγκεντρώνει ειδικούς επί θεμάτων εκπαίδευσης για την αεροπορία από 20 συνολικά χώρες, αλλά και όλους τους διεθνείς Οργανισμούς που έχουν να κάνουν με την αεροναυσιπλοϊα και την αεροπορική βιομηχανία».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η προσπάθεια εντάσσεται και αναδεικνύει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο όχι μόνο για σκοπούς ειρήνης, διπλωματίας και καλύτερης δυνατής διπλωματίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά και διότι αυτό αναδεικνύει την ικανότητα μας να είμαστε η γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, το σημείο όπου η Ευρώπη μπορεί να συνεργάζεται με την Νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, τη Νότιο Αφρική και το σημείο όπου άλλες συμπράξεις μπορούν να λάβουν χώρα».

Κάθε τέτοια πρωτοβουλία που αναδεικνύει το ρόλο της Κύπρου, συνέχισε «επιβεβαιώνει και τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού ως γνωστόν σε θέματα του ΦΙΡ και του εναέριου χώρου έχουμε τρομερές παράνομες οχλήσεις από την Τουρκία, είτε που σχετίζονται με τη διέλευση αεροσκαφών, είτε με την παράνομη παρουσία πολλές φορές τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στον κυπριακό εναέριο χώρο. Γι’αυτό και είμαστε πολύ ευγνώμονες στις μη κυβερνητικές κυπριακές πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, που καταφέρνουν και συγκεντρώνουν όλους αυτούς τους διεθνείς Οργανισμούς οι οποίοι επαναβεβαίωσαν και σήμερα την προσήλωση τους στη διεθνή νομιμότητα, στο διεθνές δίκαιο, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο πόσο πιστεύουν ότι η Κύπρος παρά το εθνικό της πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει αυτό το σημείο συνεργασίας που όλοι επιδιώκουν».

Ο κ. Σοφοκλέους ευχαρίστησε «τους Οργανισμούς και την εθελοντική κυπριακή πρωτοβουλία που έκανε ακόμα ένα βήμα στην κατεύθυνση η Κύπρος να διαδραματίσει το ρόλο που μπορεί στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-ανατολικής Μεσογείου».

Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα εκ μέρους της κυβέρνησης προς όλους τους διεθνείς Οργανισμούς αναφορικά με το ΦΙΡ, ο κ. Σοφοκλέους είπε πως «έχουμε τη στήριξη των Διεθνών Οργανισμών και μέσω της στήριξης αυτής βρίσκουμε και πρακτικές λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν. Κανένας από αυτούς τους Οργανισμούς δεν δείχνει τη διάθεση για οποιοδήποτε λόγο να αφήσει να παραβιαστεί η διεθνής νομιμότητα. Με αυτή την αρχή είναι που βρίσκουμε τις λύσεις».

Ανέφερε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε σήμερα με εκπρόσωπο ενός διεθνούς Οργανισμού που συμμετέχει στο σεμινάριο, «μου είπε -και είχε πάρα πολύ δίκαιο- ότι όποιο και αν είναι το πρόβλημα της Κύπρου με την Τουρκία επί του προκειμένου, η αξία της Κύπρου ως σημείο αεροπορικής διέλευσης όλης αυτής της κίνησης από τη Δύση στην Ανατολή, που είναι και από τα λίγα μέρη που απομένουν για να περάσουν αεροσκάφη από τη Δύση προς την Ανατολή με τα προβλήματα που υπάρχουν στη ευρύτερη περιοχή, είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη από τα προβλήματα που η Τουρκία προσπαθεί να προβάλει».

Ερωτηθείς πώς η κυβέρνηση στηρίζει τέτοιου είδους μη κυβερνητικούς Οργανισμούς, ο κ. Σοφοκλέους απάντησε πως «η κυβέρνηση στηρίζει μη κυβερνητικές Οργανώσεις που προσφέρουν τέτοιου είδους έργο, εμπράκτως οικονομικά και άλλως πως. Η κυριότερη όμως στήριξη είναι η αξιοπιστία της χώρας, εάν η Κύπρος δεν ήταν αξιόπιστη τίποτε από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να συμβεί».

Ανέφερε ακόμα ότι «η αξιοπιστία της χώρας έρχεται πλέον να ενισχυθεί με την αναδιάρθρωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας στην οποία σχεδιάζουμε να προβούμε, σε συνεργασία και με αυτούς τους διεθνείς Οργανισμούς, για να μπορεί η Κύπρος να ανταποκρίνεται ακόμα καλύτερα στο ρόλο της στην περιοχή. Ο,τι και αν συζητούμε, είτε για το εθνικό θέμα, είτε για την οικονομία είτε για οποιουδήποτε τύπου συνεργασία εάν η Κύπρος δεν είναι αξιόπιστη τίποτε από όλα αυτά δεν μπορεί να συμβεί».

Από την πλευρά του ο Χρήστος Πέτρου, Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Οργανισμών Αεροπορίας, ανέφερε ότι «αυτό είναι το πρώτο συνέδριο που διοργανώνει η Ομοσπονδία, η οποία έχει δημιουργηθεί πρόσφατα στην Κύπρο, με τη στήριξη όλων σχεδόν των διεθνών Οργανισμών. Πιστεύουμε ότι η διοργάνωση συνεδρίων τέτοιας εμβέλειας συμβάλλει στο κύρος και την αξιοπιστία του κράτους μας, αλλά ενδυναμώνει και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ανάπτυξη περιφερειακής συνεργασίας και η Κύπρος να διαδραματίσει ένα ηγετικό ρόλο στο σημαντικό τομέα των μεταφορών».

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε να πιστεύουμε πως το κράτος και η πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει αυτός ο τομέας και οικονομική, και για τον τουρισμό, αλλά και πολιτικά θα στηρίξει ακόμα περισσότερο τον Οργανισμό μας. Εχουμε αποφασίσει την ανάληψη συγκεκριμένων περιφερειακών πρωτοβουλιών μαζί με το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας και προσπαθούμε να καταστήσουμε τη Κύπρο περιφερειακό Κέντρο σε θέμα έρευνας και διάσωσης».

Είπε ακόμα ότι «ένα άλλο έργο που σχεδιάζεται είναι η διοργάνωση ενός συνεδρίου από τους αντίστοιχους Οργανισμούς της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, με τη στήριξη των τριών Υπουργών Μεταφορών κάτι που επίσης ενδυναμώνει τον ηγετικό ρόλο του τόπου μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πέτρου ανέφερε πως «η ενδυνάμωση της περιφερειακής συνεργασίας της Κύπρου, αποδείχθηκε με τη σημερινή υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Οργανισμών Αεροπορίας με την αντίστοιχη Αφρικανική Ομοσπονδία και αυτό είναι κάτι που υλοποιεί τους στόχους που έχουμε θέσει».

Σημείωσε επίσης ότι «σήμερα κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου δόθηκε φέτος για πρώτη φορά βραβείο στην Hermes Airports ως ένα από τους Οργανισμούς στην Ευρώπη που δίνουν τη μεγαλύτερη σημασία στην επιμόρφωση και την εκπαίδευση που κατ’ επέκταση διασφαλίζει την ασφάλεια. Το βραβείο αυτό θα καταστεί ετήσιο και θα δίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό Οργανισμό, βάση κριτηρίων που έχουν τεθεί».

Ο Μίλτος Μιλτιάδους, Ανώτατος Διευθυντής Επιχειρήσεων της Hermes Airports, παραλαμβάνοντας το βραβείο, ανέφερε ότι «για μας ήταν μεγάλη τιμή το συγκεκριμένο βραβείο, αφού αναγνωρίζονται οι προσπάθειες και η συμβολή της εταιρείας στην εκπαίδευση γενικά στο θέμα της ασφάλειας, στο περιβάλλον και στην αεροπορία. Η τιμή είναι μεγαλύτερη επειδή πρόκειται για το πρώτο βραβείο που δίνεται από τον συγκεκριμένο Οργανισμό».

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) Louis Fonseca de Almeida ανέφερε ότι βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Οργανισμών Αεροπορίας (ΕΑΤΕΟ) δύο πολύ σημαντικών Οργανισμών για την ICAO» αφού όπως εξήγησε «το Μεσογειακό Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων ασχολείται με την ασφάλεια πτήσεων, που είναι ο πρώτος μας στρατηγικός στόχος. Η EATEO, ο νέος Οργανισμός που εδρεύει στη Λάρνακα, ασχολείται με την εκπαίδευση και την κατάρτιση που είναι επίσης πολύ - πολύ σημαντικό και η αεροπορία δεν λειτουργεί χωρίς καλούς και προσοντούχους επαγγελματίες».

Ερωτηθείς για το πρόβλημα που δημιουργείται με το ΦΙΡ στην Κύπρο ο κ. Almeida απάντησε πως «ο ICAO είναι ένας τεχνικός οργανισμός του ΟΗΕ που ασχολείται με τη διεθνή πολιτική αεροπορία, έχουμε καθορίσει διεθνή πρότυπα και παρακολουθούμε άλλες χώρες για να ελέγξουμε πώς τηρούνται αυτά τα πρότυπα. Υποστηρίζουμε επίσης άλλα κράτη και αυτό σημαίνει πως η κύρια δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε αυτά τα κράτη να εφαρμόσουν τα συγκεκριμένα διεθνή πρότυπα».

Πρόσθεσε πως «επειδή ακριβώς είμαστε ένας Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, δεν ακολουθούμε μόνο το διεθνές δίκαιο, αλλά υποστηρίζουμε όλες τις λύσεις (αποφάσεις) που προέρχονται από τον ΟΗΕ και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για βελτίωση μεταξύ άλλων της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και της εναέριας κυκλοφορίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα