Σκέψεις για κοινή διαχείριση Λιβάνου-Κύπρου στα ενεργειακά

Στην εξίσωση των ενεργειακών σχεδιασμών της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να ενταχθεί και ο Λίβανος εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ του.

Αν και είναι νωρίς ακόμα, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στα ενεργειακά της περιοχής, ειδικοί ήδη προβαίνουν σε εκτιμήσεις για το πώς η χώρα μπορεί να διαχειριστεί τα δυνητικά κοιτάσματα του ΦΑ.

Σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα Natural Gas Europe,

ο Bassam Fattouh, Διευθυντής του Ινστιτούτου του Όξφορντ για ενεργειακές σπουδές και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της από κοινού διαχείρισης των υδρογονανθράκων με την Κύπρο.

Σε ερώτηση κατά πόσο ο Λίβανος, σε περίπτωση ανακάλυψης φυσικού αερίου θα αξιοποιήσει όλες τις ποσότητες για εγχώρια κατανάλωση ή αν θα εξάγει και κάποιες από αυτές, απάντησε ότι πρώτιστος στόχος θα πρέπει να είναι η κάλυψη των εγχώριων αναγκών και η χρησιμοποίηση του στην ηλεκτροπαραγωγή.

«Κοινό τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο»

«Εάν οι ποσότητες είναι αρκετές που να επιτρέπουν την εξαγωγή του, τότε μπορούν να κατασκευαστούν αγωγοί προς τις χώρες της περιοχής όπως η Συρία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία παρά να δημιουργηθεί τερματικό υγροποίησης. Ένα κοινό τερματικό όμως με την Κύπρο, μπορεί να καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα εάν οι δύο χώρες ανακαλύψουν περαιτέρω ποσότητες φυσικού αερίου. Η βιωσιμότητα ενός τέτοιους έργου, στο Λίβανο, θα εξαρτηθεί από τις ποσότητες που θα ανακαλυφθούν και θα αξιοποιηθούν για εξαγωγές, τη ζήτηση, την τιμή και την ανάπτυξη των αγορών γενικότερα. Σε περίπτωση που οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα, τότε η θέση του Λίβανου στην αγορά ως νέου παραγωγού με υψηλές τιμές, καθίσταται δύσκολη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη ερώτηση για το ποια θα είναι η καταλληλότερη λύση μεταξύ αγωγών ή τερματικού υγροποίησης για εξαγωγές, ο Bassam Fattouh, ανέφερε ότι η πρόσβαση του Λιβάνου στη θάλασσα και η γεωγραφική του θέση δίνει πλεονέκτημα στη χώρα για εξαγωγές ΦΑ.

«Τα σύνορα με το Ισραήλ είναι μεν κλειστά όμως ο Λίβανος έχει αρκετές επιλογές για εξαγωγές. Το μέγεθος των κοιτασμάτων θα καθορίσει και την τελική στρατηγική επιλογή. Επίσης αυτό θα καθοριστεί από τις εγχώριες ανάγκες, το κόστος παραγωγής, τις τιμές, τον ανταγωνισμό καθώς επίσης και την χρηματοδότηση που θα υπάρξει για κατασκευή αγωγών ή τερματικού», εξήγησε.

Ωστόσο επανέλαβε ότι η από κοινού διαχείριση είτε με την Κύπρο, είτε με την Αίγυπτο, θα σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής θα μειωνόταν σε μεγάλο βαθμό.

Follow @zannettosn !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα