Βρετανία: Ξανά στο επίκεντρο οι συμφωνίες Κύπρου-Ρωσίας

Η βρετανική Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι τα σημεία των συμφωνιών που υπεγράφησαν πρόσφατα στη Μόσχα μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, τα οποία άπτονται θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, επισημοποιούν ισχύουσες συμφωνίες, επανέλαβε η εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις στη Βουλή των Λόρδων.

Η Υφυπουργός Εξωτερικών βαρόνη Άνελεϊ, που απαντούσε σε σχετικό ερώτημα του φιλότουρκου λόρδου Μαγκίνις, ανέφερε πως το Λονδίνο είχε και εξακολουθεί να έχει συχνές συζητήσεις με την Κυπριακή

Δημοκρατία σχετικά με θέματα ασφάλειας και άμυνας και πως έχει ενημερωθεί για τις συμφωνίες της Μόσχας. Σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ρητώς αποκλείσει τη χρήση του λιμανιού της Λεμεσού για στρατιωτικούς σκοπούς.

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης που υποβλήθηκε, το οποίο αφορούσε το στρατηγικό αντίκτυπο της συμφωνίας που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Λονδίνο τον Ιανουάριο του 2014 με θέμα την πολεοδομική ανάπτυξη περιοχών εντός των βρετανικών βάσεων, η βαρόνη έκανε λόγο για επιβεβαίωση των ισχυρών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

Ενδεικτικά η αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της μεταρρύθμισης της ΕΕ και της εξωτερικής πολιτικής. «Η συμφωνία Μη Στρατιωτικής Ανάπτυξης είναι ένα περαιτέρω μέτρο ομαλοποίησης των διοικητικών πολεοδομικών κανονισμών και δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τη συνεργασία επί των κοινών συμφερόντων τους», κατέληξε η βαρόνη Άνελεϊ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα