Σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κορυφαίες εταιρίες

Τα τελευταία χρόνια, το βασικό επιχειρησιακό μοντέλο των Εταιρειών Παροχής Eπαγγελματικών Yπηρεσιών ( Professional Service Firms - PSF) έχει αλλάξει δραματικά. Η παγκοσμιοποίηση και ο συνεχής ανταγωνισμός αναδιαμορφώνουν το επιχειρηματικό τοπίο. Οι PSF είναι μοναδικές τόσο λόγω της φύσης των διαφόρων υπηρεσιών που προσφέρουν όσο και των δομών τους, των εργαζομένων σε αυτές, της οργανωτικής κουλτούρας και της διοίκησής τους. Κατά συνέπεια, ο τρόπος ηγεσίας των εταιρειών αυτών είναι επίσης διαφορετικός. Απαιτεί μοναδική εμπειρία, δεξιότητες και γνώσεις και παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις.

Διαχρονικά

οι ηγέτες των Εταιρειών Παροχής Επαγγελματικών Υπηρεσιών έχουν αναπτύξει ξεχωριστές πρακτικές ηγεσίας, ξεχωριστούς ρόλους και ταυτότητες που ταιριάζουν στην επαγγελματική ταυτότητα αυτών των επιχειρήσεων και τον μοναδικό τρόπο διακυβέρνησης τους – τον συνεταιρισμό. Ωστόσο, αυτοί οι παραδοσιακοί ρόλοι ηγεσίας τώρα βρίσκονται κάτω από πίεση των αλλαγών, του ταχύτερου ρυθμού διεξαγωγής των επιχειρήσεων, καθώς και της ευκολίας άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε όλες τις ηπείρους. Καθώς οι PSF γίνονται μεγαλύτερες, οι ηγέτες τους πρέπει να συντονίζουν και να ελέγχουν θέματα με πολύ μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και δυναμισμό. Πρέπει να ανταπεξέλθουν σε νέες αρμοδιότητες και καθήκοντα, που είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα που έκαναν στο παρελθόν.

Διάφορα χαρακτηριστικά των PSF κάνουν το έργο της διεύθυνσης τέτοιων επιχειρήσεων να αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις σε σύγκριση με την ηγεσία άλλων, μη επαγγελματικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Πρώτον, τα κύρια στοιχεία ων PSF είναι εξειδικευμένες γνώσεις και οι άνθρωποι τους. Κατά συνέπεια, η ηγεσία - η οποία απαιτεί την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους και την καθοδήγησή τους , η κατεύθυνσή τους καθώς και τη μεγιστοποίηση του πνευματικού και κοινωνικού τους κεφαλαίου - αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Δεύτερον, τυπικά οι PSF είναι συνεταιρισμοί, στις οποίους οι ανώτεροι επαγγελματίες («εταίροι») κατέχουν και διαχειρίζονται την επιχείρηση και καθοδηγούν τις σχέσεις με τους πελάτες. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση των Εταιρειών Παροχής Επαγγελματικών Υπηρεσιών συνεπάγεται λιγότερο επίσημη εξουσία, κατεύθυνση και καθοδήγηση από ό, τι σε πολλές άλλες επιχειρήσεις. Αντ’ 'αυτών, δίνεται πολύ περισσότερη έμφαση στην από κοινού λήψη αποφάσεων και τη συνεργασία. Οι ηγέτες των PSF πρέπει να προσαρμόσουν το στυλ ηγεσίας σε αυτή τη μοναδική μορφή ηγεσίας.

Τρίτον και εξίσου σημαντικό, είναι ότι οι PSF χαρακτηρίζονται από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ασάφειας και αβεβαιότητας. Αυτό συνδέεται με την άυλη φύση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους: Εφόσον οι PSF προσφέρουν υπηρεσίες που είναι συχνά δύσκολο να μετρηθούν και να αξιολογηθούν, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από πιο ασαφείς και διφορούμενες διαδικασίες όπως η διαχείριση της φήμης και των εντυπώσεων. Αυτές οι λιγότερο απτές διαδικασίες επηρεάζουν την κατάσταση και τις προαγωγές εντός των PSF αφενός, και τη σχέση τους με τους πελάτες και άλλους ενδιαφερόμενους, αφετέρου. Οι ηγέτες των PSF πρέπει να μάθουν να λειτουργούν, επομένως, σε κατάσταση χρόνιας ασάφειας.

Για να βοηθήσουν τους PSF να χειριστούν τις νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, το EIMF (Eυρωπαϊκό Ινστιτούτο Διεύθυνσης και Χρηματοοικονομικών) προσφέρει ένα μοναδικά σχεδιασμένο hands-on τετραήμερο πρόγραμμα – με τίτλο Leading the Professional Services Company. Το Πρόγραμμα είναι διαπιστευμένο από το Chartered Management Institute (CMI) και θα παραδοθεί από τους Fiona Stuart-Wilson και Gwyn Thomas. Και οι δυο έχουν πολυετή εμπειρία στην εκπαίδευση και την καθοδήγηση ηγετών Εταιρειών Παροχής Επαγγελματικών Υπηρεσιών . Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα τηλεφωνήστε στο EIMF στο 22274470 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.eimf.eu

Keywords
Τυχαία Θέματα