Σημαντική επένδυση στην τουρκική αεροπορική βιομηχανία

Η Τουρκία κάνει μια σημαντική κίνηση προς την ενίσχυση της θέσης της στον παγκόσμιο τομέα των αερομεταφορών. Η Turkish Airlines (THY), η οποία παρήγγειλε πέρυσι 350 αεροσκάφη, ετοιμάζεται να συνάψει τριμερή συμφωνία με τη Rolls Royce και την Airbus για την παραγωγή σημαντικού μέρους αυτής της παραγγελίας ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

"Θα ανοίξουμε μια επιχειρηματική πόρτα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων

για τις τουρκικές εταιρείες", δήλωσε ο Αχμέτ Μπολάτ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της THY.

Η THY συνεργάζεται με τη βρετανική εταιρεία κινητήρων Rolls Royce στους τομείς των υπηρεσιών συντήρησης κινητήρων και της προμήθειας ανταλλακτικών κινητήρων για τα αεροσκάφη Airbus A350 του στόλου της.

Η συμφωνία θα υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη στις 28 Απριλίου και θα παρευρεθούν οι υπουργοί Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας και Οικονομικών της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Περίπου 30 τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας έχουν προσκληθεί στην τελετή.

Θα συσταθεί τριμερής επιτροπή μεταξύ της THY, της Airbus και της Rolls Royce. Η THY θα είναι ο συντονιστής. Η επιτροπή αυτή θα παρακολουθεί την υλοποίηση της συμφωνίας στους χώρους παραγωγής. Οι εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών επιθυμούν κάθε κρίσιμο εξάρτημα στο αεροσκάφος να έχει τουλάχιστον δύο κατασκευαστές. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για τη συνέχεια της παραγωγής.

Οι τουρκικές εταιρείες θα παράγουν περισσότερα εξαρτήματα

Όπως επισήμανε ο Αχμέτ Μπολάτ, "Οι εταιρείες μας θα παράγουν περισσότερα εξαρτήματα. Θα αυξήσουμε το μερίδιό μας στην πίτα της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας. Στόχος μας είναι η συμφωνία αυτή να επιφέρει χρήματα, που αναμένεται θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας".

Εξηγώντας τη σημασία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας της THY σε ένα περιβάλλον όπου οι διαδικασίες προμήθειας αεροσκαφών γίνονται όλο και πιο δύσκολες, ο Μπολάτ ενημέρωσε επίσης ότι θα παραλάβουν το πρώτο αεροσκάφος ευρείας ατράκτου τον Αύγουστο του 2025 στο πλαίσιο της παραγγελίας 350 αεροσκαφών που έδωσαν τον Νοέμβριο του 2023.

800 αεροσκάφη μέχρι το 2033

Η THY στοχεύει να έχει στόλο που θα ξεπερνά τα 800 αεροσκάφη μέχρι το 2033. Παρά τα προβλήματα εφοδιασμού στην παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία και τη συμφόρηση στην παραγωγή, η THY πρόσθεσε 46 αεροσκάφη στο στόλο της πέρυσι και αύξησε τον αριθμό των αεροσκαφών σε 440 με αύξηση 12%. Με την αγορά 9 αεροσκαφών το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των αεροσκαφών του στόλου της THY αυξήθηκε σε 449.

Με συνολικό ενεργητικό που υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο λίρες (35,7 δις. δολάρια ΗΠΑ), η Turkish Airlines απέφερε στα κρατικά ταμεία της Τουρκίας 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε έσοδα από εξαγωγές πέρυσι. Με καθαρή συνεισφορά σε συνάλλαγμα 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι Τουρκικές Αερογραμμές αποτελούν σημαντική πηγή αξίας για την τουρκική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: Αποχώρηση Τουρκίας από τη Συνθήκη για συμβατικές ένοπλες δυνάμεις στην Ευρώπη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σημαντική,simantiki