Σημαντική απόφαση για πειρατεία και πνευματικά δικαιώματα

Η πώληση συσκευών ανάγνωσης ταινιών παρανόμως διαθέσιμων στο διαδίκτυο προσβάλλει το δικαίωμα του δημιουργού, απεφάνθη σήμερα το Δικαστήριο της ΕΕ, αφού εξέτασε υπόθεση Ολλανδού κατασκευαστή (J. F. Wullems ) συσκευής που ονομάζεται "fimspeller" και η οποία συνδέει τις οθόνες τηλεοράσεως με το διαδίκτυο και συγκεκριμένα με ιστότοπους που παρέχουν κλεψύτυπες κινηματογραφικές ταινίες (αναρτημένες και προσβάσιμες χωρίς την άδεια του δημιουργού).

Καθώς, δε, ο συγκεκριμένος Ολλανδός κατασκευαστής διαφήμιζε τη δυνατότητα αυτή της συσκευής του, το Stichting Brein, ολλανδικό ίδρυμα για την προάσπιση

των συμφερόντων των δημιουργών, ζήτησε από το Rechtbank Midden-Nederland (πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Midden-Nederland, Κάτω Χώρες) να υποχρεωθεί ο J. F. Wullems να παύσει την πώληση διατάξεων αναγνώσεως πολυμέσων ή την προσφορά υπερσυνδέσμων που παρέχουν στους χρήστες παράνομη πρόσβαση σε προστατευόμενα έργα. Το Stichting Brein υποστηρίζει ότι, διά της εμπορίας της διατάξεως αναγνώσεως πολυμέσων, ο J. F. Wullems προέβη σε «παρουσίαση στο κοινό», κατά παράβαση της ολλανδικής νομοθεσίας για το δικαίωμα του δημιουργού, η οποία μεταφέρει την οδηγία 2001/29 στην εθνική έννομη τάξη. Το Rechtbank Midden-Nederland αποφάσισε να υποβάλει συναφώς στο Δικαστήριο αίτηση προδικαστικής αποφάσεως.

Το ΔΕΕ έκρινε πως αφενός ο Ολλανδός κατασκευαστής πραγματοποιεί αυτό που ονομάζεται "παρουσίαση στο κοινό", μια από τις απαγορεύσεις στην αναπαραγωγή ταινιών, αφετέρου η πράξη αυτή, έστω και μέσω «streaming» από ιστότοπο τρίτου, στον οποίο έχει αναρτηθεί το έργο αυτό χωρίς την άδεια του δικαιούχου του, δεν εξαιρείται του δικαιώματος αναπαραγωγής.

Το Δικαστήριο αιτιολογεί την απόφαση, καθώς κατά τη σχετική κοινοτική οδηγία, μια πράξη αναπαραγωγής εξαιρείται του δικαιώματος αναπαραγωγής μόνον εάν πληροί πέντε προϋποθέσεις, ήτοι όταν: (1) η πράξη αυτή είναι προσωρινή· (2) είναι μεταβατική ή παρεπόμενη· (3) αποτελεί αναπόσπαστο και ουσιώδες τμήμα μιας τεχνολογικής μεθόδου· (4) έχει ως αποκλειστικό σκοπό να επιτρέψει την εντός δικτύου μετάδοση μεταξύ τρίτων μέσω διαμεσολαβητή ή τη νόμιμη χρήση ενός έργου ή άλλου προστατευομένου αντικειμένου και (5) η εν λόγω πράξη δεν έχει καμία ανεξάρτητη οικονομική σημασία.

Οι προϋποθέσεις αυτές πρέπει να συντρέχουν σωρευτικώς υπό την έννοια ότι, εάν δεν πληρούται έστω και μία εξ αυτών, η πράξη αναπαραγωγής δεν μπορεί να εξαιρεθεί. Περαιτέρω, η εξαίρεση εφαρμόζεται μόνο σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, οι οποίες δεν αντίκεινται στην κανονική εκμετάλλευση του έργου ή άλλου προστατευομένου αντικειμένου, ούτε θίγουν αδικαιολογήτως τα έννομα συμφέροντα του δικαιούχου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα