Σήκωσαν γειτονιές με πυροτεχνήματα –Τι ισχύει,ποιος το τηρεί

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση με τα πυροτεχνήματα, «έθιμο» το οποίο χρόνο με τον χρόνο φουντώνει και αρκετοί φαίνεται πως δεν συμμορφώνονται με τις διαδικασίες που διέπουν τη χρήση τους.

Όπως και το βράδυ της Παραμονής, αρκετές γειτονιές ναι μεν απόλαυσαν το θέαμα των πυροτεχνημάτων, ωστόσο λίγο έλειψε να έχουμε και παρατράγουδα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είναι όπως αρκετοί πιστεύουν η καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία για τη χρήση πυροτεχνημάτων, ωστόσο ενημερώνεται απλώς για χρήση πυροτεχνημάτων σε συγκεκριμένη περιοχή.

Η αρμόδια υπηρεσία είναι η Υπηρεσία Μεταλλείων, η οποία και

εγκρίνει σχετικές άδειες.

Οι εκρηκτικές ύλες διακρίνονται, από απόψεως νομοθεσίας, σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

- τις εκρηκτικές ύλες ή διαφορετικά τα εκρηκτικά, που περιλαμβάνουν κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται στις ανατινάξεις για σκοπούς εξόρυξης πετρωμάτων, αλλά επίσης και αυτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των επόμενων δύο κατηγοριών εκρηκτικών υλών,
- τα πυρομαχικά που αποτελούν εφόδια βολής των πυροβόλων οπλών, συμπεριλαμβανόμενων και των αεροβόλων οπλών, και
- τα πυροτεχνήματα ή διαφορετικά τα πυροτεχνικά αντικείμενα, που χρησιμοποιούνται για σκοπούς διάσωσης, για διάφορες τεχνικές χρήσεις, αλλά κυρίως για σκοπούς ψυχαγωγίας.

Η εμπορία και η χρήση των εκρηκτικών υλών εντός της Δημοκρατίας, η εμπορία τους με τις τρίτες χώρες, όπως και η εμπορία των πυροτεχνημάτων με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρυθμίζεται από τον περί Εκρηκτικών Υλών Νόμο και τους περί Εκρηκτικών Υλών Κανονισμούς. Η ίδια νομοθεσία ρυθμίζει επίσης και τα θέματα εμπορίας και χρήσης των πρώτων υλών από τις οποίες παράγονται οι εκρηκτικές ύλες.

Η διάθεση των εκρηκτικών στην αγορά διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/28/EE, που μεταφέρθηκε στη νομοθεσία της Δημοκρατίας με τον περί των Βασικών Απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν Καθορισμένες Κατηγορίες Προϊόντων Νόμο και τους περί των Βασικών Απαιτήσεων (Εκρηκτικές Ύλες Εμπορικής Χρήσης) Κανονισμούς.

Με βάση τη νομοθεσία αυτή, τα εκρηκτικά θα πρέπει να ικανοποιούν συγκεκριμένες ελάχιστες προδιαγραφές, θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί για τον σκοπό αυτό από ειδικό οργανισμό και να φέρουν τη σήμανση συμμόρφωσης CE, με την οποία πιστοποιούνται τα προαναφερόμενα. Το ίδιο ισχύει για ορισμένα είδη πυροτεχνημάτων τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/29/ΕE που μεταφέρθηκε στη νομοθεσία της Δημοκρατίας με τον περί των Βασικών Απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν Καθορισμένες Κατηγορίες Προϊόντων Νόμο και τους περί των Βασικών Απαιτήσεων (Είδη Πυροτεχνίας) Κανονισμούς.

Τα πυρομαχικά που προέρχονται από τρίτες χώρες και τα κράτη μέλη, θα πρέπει να φέρουν σήμανση ότι έχουν ελεγχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης της 1ης Ιουλίου του 1969 περί της αμοιβαίας αναγνώρισης των έκτυπων σφραγίδων δοκιμής των φορητών πυροβόλων όπλων (CIP). Οι περί των Βασικών Απαιτήσεων (Εκρηκτικές Ύλες Εμπορικής Χρήσης) Κανονισμοί ρυθμίζουν, επίσης, τη διαδικασία εμπορίας των εκρηκτικών και των πυρομαχικών μεταξύ της Κύπρου και των κρατών μελών.

Στην Υπηρεσία Μεταλλείων απευθύνεται κάποιος ο οποίος θέλει να κάνει χρήση πυρομαχικών και λαμβάνει σχετική άδεια αφού υπάρξει έγκριση. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν προφανώς κι οι περιπτώσεις όπου πυροτεχνήματα έρχονται από μη ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές και εκεί, όπως είναι αντιληπτό, δεν μπορεί να υπάρχει κανένας έλεγχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα