Σενάρια για την Προεδρία

Προβάδισμα έχει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αν η διαδικασία οδηγηθεί σε τρίτη ψηφοφορία
Με τις υποψηφιότητες Άντρου Κυπριανού, Μαρίνου Σιζόπουλου, Δημήτρη Συλλούρη και Γιώργου Περδίκη να βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, ο ΔΗΣΥ αποφασίζει σήμερα τι θα πράξει για την Προεδρία της Βουλής

Πολλά είναι τα σενάρια για την Προεδρία της Βουλής, δεδομένου ότι, μέχρι στιγμής, ουδείς εκ των υποψηφίων φαίνεται να εξασφαλίζει την πλειοψηφία των 29 ψήφων που χρειάζονται για εκλογή από την πρώτη

ψηφοφορία ή των 22 ψήφων που χρειάζονται για εκλογή στη δεύτερη ψηφοφορία.

Ως εκ τούτου, με τα υφιστάμενα δεδομένα, το αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί στην τρίτη ψηφοφορία, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη -στην πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής- κατά τη διάρκεια της οποίας εκλέγεται Πρόεδρος του Σώματος αυτός ο οποίος θα συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πως η ακριβής διαδικασία που θα ακολουθηθεί δεν είναι, σε αυτό το στάδιο, 100% γνωστή, καθώς η Ολομέλεια έχει στο παρελθόν προβεί σε σχετικές τροποποιήσεις των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία της. Δεν αποκλείεται, συνεπώς, να μην υπάρχει σαφέστατη εικόνα για τις λεπτομέρειες, πριν συνέλθουν οι αρχηγοί των κομμάτων την Πέμπτη το πρωί.

Οι υποψηφιότητες
Αυτήν τη στιγμή, κατατεθειμένες είναι οι υποψηφιότητες του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, του βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύη Δημήτρη Συλλούρη και του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη. Απόψε θα γίνουν γνωστές και οι προθέσεις του ΔΗΣΥ, καθώς το Πολιτικό Γραφείο της παράταξης συνεδριάζει αργά το απόγευμα και το θέμα της Προεδρίας της Βουλής θα βρίσκεται στην ημερησία διάταξη.

Στο κυβερνών κόμμα εξετάζονταν μέχρι χθες διάφορα σενάρια, με αυτό που συγκέντρωνε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι η υποψηφιότητα του Προέδρου της παράταξης Αβέρωφ Νεοφύτου, χωρίς να αποκλείονται κι άλλες επιλογές. Όπως ανέφεραν στην εφημερίδα μας πηγές από το κόμμα, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να μη ληφθεί τελική απόφαση σήμερα, αλλά είτε να συνέλθουν εκ νέου τα συλλογικά όργανα είτε να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Νεοφύτου να χειριστεί το ζήτημα προσωπικά, αναλόγως των περιστάσεων.

Μετρούν… κουκκιά
Με τα υφιστάμενα δεδομένα, εάν ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποφασίσει να διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής και αυτή κριθεί στην τρίτη ψηφοφορία, τότε έχει και το προβάδισμα εκλογής, καθώς θα τύχει της υποστήριξης της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας. Κι αυτό επειδή ο μεν Άντρος Κυπριανού, χωρίς την υποστήριξη δεύτερου κόμματος, διαθέτει 16 ψήφους, ενώ ο κ. Νεοφύτου, χωρίς την υποστήριξη δεύτερου κόμματος, διαθέτει 18.

Κάποιοι πολιτικοί κύκλοι, μάλιστα, φαίνεται να προκρίνουν την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΣΥ, στη βάση της θεσμικής ομαλότητας, λόγω της στενής συνεργασίας του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γι’ αυτό και αναμένεται να είναι η νούμερον ένα επιλογή του κυβερνώντος κόμματος.

Την ίδια στιγμή, η υποψηφιότητα Μαρίνου Σιζόπουλου συγκεντρώνει μέχρι στιγμής 12 ψήφους, εννέα προερχόμενες από το ΔΗΚΟ και τρεις προερχόμενες από την ΕΔΕΚ, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί η πρόθεση της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία διαθέτει άλλες τρεις έδρες. Εάν η Συμμαχία αποφασίσει, τελικά, να υποστηρίξει τον κ. Σιζόπουλο, τότε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ συγκεντρώνει 15 ψήφους. Την ίδια στιγμή, οι υποψηφιότητες Συλλούρη και Περδίκη έχουν προς το παρόν την υποστήριξη τριών και δύο βουλευτών αντιστοίχως.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στα σενάρια αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το ΕΛΑΜ, το οποίο δεν έχει, προς το παρόν, ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, καθώς δεν αποκλείει ούτε την αποχή ούτε και την υποστήριξη κάποιου υποψηφίου, παρά μόνο το σενάριο της διεκδίκησης της Προεδρίας από έναν εκ των δύο βουλευτών του.

Μέχρι την Πέμπτη, πάντως, υπάρχει αρκετός χρόνος, ώστε κάποια κόμματα, και δη τα μικρά, να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να επιλέξουν να υποστηρίξουν κάποιον από τους υποψηφίους που συγκεντρώνει αυτήν τη στιγμή διψήφιο αριθμό ψήφων. Ήδη υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση αντιπροσωπιών των Οικολόγων και της ΕΔΕΚ την Τετάρτη, κατά την οποία δεν αποκλείεται να σημειωθούν ανατροπές.

Η απόφαση του ΑΚΕΛ
Η υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού ήταν αποτέλεσμα απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, που συνήλθε χθες το πρωί. Όπως ανακοινώθηκε, η Κ.Ε. ενέκρινε ομόφωνα τους μέχρι σήμερα χειρισμούς που υπήρξαν από τον Γ.Γ. του κόμματος και το Πολιτικό Γραφείο και καθόρισε το πολιτικό πλαίσιο για τα περαιτέρω.

Εξουσιοδότησε, επίσης, το Π.Γ. να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, όταν θα έχει ενώπιόν του όλα τα δεδομένα, χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε συνδιαλλαγή ή παζάρεμα, με οποιοδήποτε κόμμα, ενόψει της διαδικασίας για εκλογή του Προέδρου της Βουλής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επιλογή του κ. Κυπριανού «εκτός από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που φυσιολογικά φέρει, μπορεί να εκπληρώσει με επιτυχία τις αυξημένες απαιτήσεις και προϋποθέσεις που υφίστανται για το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα».

Η Κ.Ε. εξέλεξε, επίσης, τον Γιώργο Λουκαΐδη, ως τον νέο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, ο οποίος ήταν τα τελευταία χρόνια Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Τη θέση αυτή αναλαμβάνει ο Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα επικεφαλής του ενοποιημένου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΑΚΕΛ.

Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η Κ.Ε. κρίνει πως το 25,7% που εξασφάλισε το ΑΚΕΛ, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να κριθεί ως ικανοποιητικό ποσοστό αλλά η ολοκληρωμένη εκτίμηση δεν μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη. Θα προηγηθεί διάλογος με τα μέλη του κόμματος, σε επίπεδο ΚΟΒ, προτού γίνει η συνολική αποτίμηση.

Πρωτοβουλία Λιλλήκα
Την ίδια ώρα που συνεδρίαζε η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, το κατώφλι των γραφείων της ΕΔΕΚ περνούσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Επίσημα η συνάντηση δεν έληξε με απόφαση υποστήριξης της υποψηφιότητας Σιζόπουλου από τη Συμμαχία, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο αυτό παραμένει ανοιχτό και αρκετά πιθανό.

Ο κ. Λιλλήκας ανακοίνωσε την πρόθεση του κόμματός του να αναλάβει πρωτοβουλία για διαβούλευση επί του ζητήματος με όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, διευκρινίζοντας πως ενδιάμεσο χώρο θεωρεί όλα τα κόμματα πλην των δύο πόλων και του ΕΛΑΜ.

«Θεωρούμε ότι στις μέρες μας, για να αποκατασταθεί και η αξιοπιστία της Βουλής που έχει πληγεί, επιβάλλεται να υπάρχει διαφάνεια και επιβάλλεται η όποια απόφαση -εάν υπάρξει απόφαση, που ελπίζουμε να υπάρξει- για υποψηφιότητα του ενδιάμεσου χώρου -που είναι και ο δικός μας προσανατολισμός- θα πρέπει να στηρίζεται και πάνω σε ένα πρόγραμμα που αφορά τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της Βουλής για να καταστεί πιο αξιόπιστη, να αποκαταστήσει την εικόνα της, αλλά θα έλεγα και πιο παραγωγική, ιδιαίτερα όσον αφορά τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές», εξήγησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο διαβούλευσης, έτσι ώστε η από κοινού στήριξη μιας υποψηφιότητας να στηρίζεται σε ένα πολιτικό πρόγραμμα και όχι σε μικροκομματικές σκοπιμότητες.

«Τελειωμένη» υπόθεση
Τη θέση Λιλλήκα δεν συμμερίζονται, πάντως, ούτε η ΕΔΕΚ ούτε το ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του οποίου συναντήθηκε με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, λίγο μετά την αποχώρηση του Γιώργου Λιλλήκα από τα γραφεία της ΕΔΕΚ.

Όπως ενημερώνεται η «Σημερινή», τόσο για την ΕΔΕΚ όσο και για τον Νικόλα Παπαδόπουλο, το θέμα της υποστήριξης του κ. Σιζόπουλου είναι «τελειωμένο» και δεν χρειάζεται να βασιστεί πάνω σε καμία άλλη διαβούλευση, πέραν της κοινής πεποίθησης πως η υποψηφιότητα Σιζόπουλου εξυπηρετεί τους στόχους και ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει τα κόμματα του Κέντρου για την Προεδρία της Βουλής. ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ φαίνεται να συμφωνούν σε μια «στρατηγική επιλογή ενδιάμεσου χώρου» και θεωρούν τον κ. Σιζόπουλο την πιο εκλέξιμη επιλογή, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λόγω και της θετικής του παρουσίας στα έδρανα της Βουλής στο παρελθόν.

Εκτιμούν, ταυτόχρονα, όπως η εφημερίδα μας πληροφορείται, πως η παρουσία του στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα, θα δημιουργήσει συνθήκες θεσμικής ισορροπίας, αφού στην εκτελεστική εξουσία βρίσκεται ο ΔΗΣΥ, και θα λειτουργήσει ως περαιτέρω ανάχωμα στον διπολισμό. Γι’ αυτό και ρίχνουν την μπάλα στα γήπεδα των μικρών κομμάτων, με την Αλληλεγγύη και τους Οικολόγους να επιμένουν, προς το παρόν, στις αρχικές επιλογές τους.

Ο ίδιος ο κ. Σιζόπουλος, στις χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι «η συζήτηση πρέπει να συνεχίσει. Δεν έχουμε καταλήξει σε τελικές αποφάσεις και εκτιμώ ότι οι δυνάμεις που θα ήθελαν αυτήν την προοπτική, αυτήν τη συνεργασία και κυρίως δυνάμεις, οι οποίες έχουν σύγκλιση απόψεων τόσο στο εθνικό θέμα όσο και σε θέματα ευρύτερα οικονομικής - κοινωνικής πολιτικής, μπορούν να προχωρήσουν σε μια εποικοδομητική και αγαστή συνεργασία προς όφελος κυρίως και των θεσμών, αλλά κυρίως των πολιτών».

Πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις μπορούν να συνεχίζονται μέχρι και τη στιγμή που θα αρχίσει η Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή Προέδρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα