Πράσινο φως στην επιχείρηση καθαριότητας

Άμεση κατεδάφιση παράνομων υποστατικών στην παραλία Μακένζι και στην Κάτω Πάφο
Αναβολή για μια βδομάδα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας σε χθεσινή συνεδρία σχετικά με την άρση όλων των παρανομιών που έχουν γίνει από ιδιοκτήτες υποστατικών στην περιοχή Μακένζι

Ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας ανέβαλε για την ερχόμενη εβδομάδα τη λήψη απόφασης για την κατεδάφιση όλων των παράνομων υποστατικών που έχουν ανεγερθεί από ιδιοκτήτες στην περιοχή Μακένζι, ο Δήμος Πάφου ξεκίνησε ήδη από χθες την επιχείρηση καθαριότητας και άρσης των παρανομιών στην τουριστική περιοχή της Κάτω Πάφου.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας άρχισε και η κατεδάφιση παράνομων υποστατικών.

Η απόφαση του Δήμου Λάρνακας να εξετάσει θέμα παρανομιών στην παραλία Μακένζι ελήφθη ύστερα από επιστολή που έλαβε την περασμένη Παρασκευή ο Δημαρχεύων Πέτρος Χριστοδούλου και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Με την επιστολή καλούνται στη βάση των υποχρεώσεών τους, που απορρέουν από τη σύμβαση που αφορά θέματα νομιμότητας, χρήσης και διαχείρισης των υποστατικών στην παραλία Μακένζι, καθώς και των αρμοδιοτήτων τους, ως Δημοτική, Πολεοδομική και Οικοδομική Αρχή, να διαβιβάσουν μέσα σε 30 μέρες λεπτομερή έκθεση για κάθε ένα από τα ακίνητα (υποστατικά, οικόπεδα και δημόσιους/κρατικούς χώρους).

Στην επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών υποδεικνύεται στον Δημαρχεύοντα και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας όπως στην έκθεσή τους καταγράψουν αναλυτικά όλες τις μη νόμιμες πράξεις που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα ακίνητα και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο Δήμος για κάθε μία περίπτωση ξεχωριστά.

Θα συναντηθούν την άλλη εβδομάδα
Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Δημαρχεύων Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου μετά τη χθεσινή συνεδρία ανέφερε ότι, «τα ερωτήματα του Υπουργείου Εσωτερικών θα απαντηθούν εντός 48 ωρών, ενώ θα ξανασυζητηθεί το θέμα αυτό την ερχόμενη εβδομάδα».

«Θα γίνει», είπε, «καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στο Μακένζι για να δούμε αν υπάρχουν οποιαδήποτε λεπτά σημεία, ώστε να αποφασίσουμε πώς θα τα διευθετήσουμε. Ακόμα περιμένουμε να τεκμηριώσουμε κάποια στοιχεία για να απαντήσουμε στον Υπουργό Εσωτερικών. Θεωρούμε ότι λύσαμε αρκετά προβλήματα από μόνοι μας σαν Δήμος όλα αυτά τα χρόνια και είναι άδικο να κατηγορείται ο Δήμος ότι δεν έκανε τίποτε. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα».

Θα εξεταστούν ένα προς ένα
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως «η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου θα εξετάσει ένα προς ένα τα υποστατικά που βρίσκονται επί της παραλίας Μακένζι για να δούμε τις υποχρεώσεις που είχαν οι ιδιοκτήτες τους προς το Υπουργείο Εσωτερικών προτού ο Δήμος Λάρνακας αναλάβει τη διαχείριση της περιοχής».

«Θα εξεταστεί, επίσης», πρόσθεσε, «ποιοι από τους ιδιοκτήτες των υποστατικών δεν υπογράφουν συμβόλαια με τον Δήμο Λάρνακας και ποιοι έχουν διαπράξει παρανομίες επί του χώρου πρασίνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πολεοδομικές υποχρεώσεις τους είναι εντάξει».

Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, συνέχισε, «επιβεβαιώσαμε την απόφαση που ελάβαμε τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με την οποία όσοι ιδιοκτήτες υποστατικών στην περιοχή Μακένζι δεν υπογράφουν συμβόλαια με τον Δήμο Λάρνακας, θα τερματίσουν την επιχείρησή τους». Ανέφερε ακόμα ότι «σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν προχωρήσουν στην άμεση κατεδάφιση των παράνομων υποστατικών τους, τότε ο Δήμος Λάρνακας θα αναλάβει ο ίδιος το έργο».

«Έφτασε πλέον ο καιρός να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να κατεδαφιστούν οι οποιεσδήποτε παράνομες κατασκευές στον χώρο πρασίνου στην περιοχή Μακένζι», κατέληξε ο Δημαρχεύων Λάρνακας.

Ξηλώνει παρανομίες και καθαρίζει την τουριστική περιοχή Κάτω Πάφου ο Δήμος
Επιχείρηση καθαριότητας και άρσης των παρανομιών ξεκίνησε χθες ο Δήμος Πάφου στην τουριστική περιοχή της Κάτω Πάφου.

Η επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς χθες το πρωί επί της οδού Αγίου Αντωνίου, με την κατεδάφιση υποστατικών. Η εκστρατεία περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, καθαρισμό οικοπέδων, βάψιμο τοίχων, απομάκρυνση από τις στέγες των κτιρίων παλαιών δορυφορικών κεραιών, κατεδάφιση παράνομων υποστατικών αλλά και ανάδειξη των αρχαίων μνημείων της περιοχής, με φωτισμό.

Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως δεν μπορεί μια πόλη με ένα και πλέον εκατομμύριο τουρίστες να μην έχει να δώσει επιλογές στους επισκέπτες της, προσθέτοντας πως στόχος του Δήμου είναι η καλαισθησία της περιοχής. «Η ασυδοσία από πλευράς κάποιων που επικρατούσε για δεκαετίες στην Πάφο έδωσε την ευκαιρία πολλές οικοδομές να επεκταθούν παράνομα και να δημιουργήσουν την εικόνα μιας “παραγκούπολης”», είπε ο Δήμαρχος Πάφου.

Αλλάζει εικόνα η περιοχή
Πρόσθεσε πως ο άλλοτε γνωστός δρόμος της Πάφου, που τη δεκαετία του 1980 αποτελούσε το στολίδι και το καμάρι της τουριστικής περιοχής της Πάφου, εξελίχθηκε σε μία «παραγκούπολη» και σε μια περιοχή, όπου η ακαταστασία, οι ακαθαρσίες και πολλά άλλα φαινόμενα βρήκαν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν.

Επιπλέον πρόσθεσε πως στην περιοχή πριν από 10 χρόνια ο Δήμος Πάφου κατασκεύασε ένα έργο των 2 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο ανάπλασης για την αναβάθμιση της περιοχής, αλλά λόγω των ιδιωτικών παρανομιών οδηγήθηκε η περιοχή στον μαρασμό και στην πλήρη διάλυση.

Ο κ. Φαίδωνος ανέφερε πως αυτήν τη στιγμή γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς Δήμου Πάφου, ώστε οι ιδιοκτήτες, χρήστες και ενοικιαστές των υποστατικών της περιοχής να άρουν τις παρανομίες, σε διαφορετική περίπτωση επεμβαίνει ο Δήμος. Διαβεβαίωσε, τέλος, πως σε 15 ημέρες από χθες η περιοχή αυτή δεν θα θυμίζει σε τίποτα την εικόνα που είχε προηγουμένως.

Keywords
Τυχαία Θέματα