«Σεισμός» στο εσωτερικό για τις εγγυημένες πλειοψηφίες

Οργίλες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης για τη δήλωση Κασουλίδη

«Δεν έχουμε πρόθεση ως ελληνοκυπριακή πλευρά να μεταμορφώσουμε το βόρειο τμήμα του νησιού, μέσω πληθυσμού ή ιδιοκτησίας περιουσιών», ανέφερε χθες στους «Financial Times» ο Υπουργός Εξωτερικών

ΕΚΤΟΣ από τη μυστική διπλωματία υπάρχουν και μυστικές συμφωνίες, λέγει το ΔΗΚΟ, στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει τη δήλωση Κασουλίδη

Μια δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών για το Κυπριακό και τις εγγυημένες πλειοψηφίες, σε συνέντευξή του στους «Financial

Times», ήταν αρκετή για να προκαλέσει «σεισμό» στο εσωτερικό, με οργίλες αντιδράσεις και έντονη ανησυχία σε κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε πρόθεση, ως ελληνοκυπριακή πλευρά, να μεταμορφώσουμε το βόρειο τμήμα του νησιού μέσω πληθυσμού ή ιδιοκτησίας περιουσιών.

Σύμφωνα δε με το δημοσίευμα, το θέμα των περιουσιών είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διευθετηθεί, κυρίως λόγω του ότι πολλοί Ελληνοκύπριοι που μετακινήθηκαν στον Νότο το 1974, εγκατέλειψαν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, τα οποία σήμερα έχουν καταληφθεί από Τουρκοκυπρίους και Τούρκους ανατολίτες.

Οι αντιδρώντες θεωρούν ότι η δήλωση Κασουλίδη είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις θέσεις Ακιντζί, περί πληθυσμιακής και περιουσιακής πλειοψηφίας στα κατεχόμενα. Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζουμε ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει και να θέτει το συγκεκριμένο ζήτημα ως κόκκινη γραμμή και ως θεμελιακό λίθο που θα μας οδηγήσει σε επιτυχία στις διαπραγματεύσεις, εάν υπάρξει άνετη πλειοψηφία πέραν του 50%...

Μυστικές συμφωνίες(;)

«Είναι προφανές ότι εκτός από τη μυστική διπλωματία, υπάρχουν και μυστικές συμφωνίες», λέγει στη «Σ» η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει τα λεχθέντα. Για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «ενώ ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι θα υπάρχουν εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και γης στα κατεχόμενα και την ίδια στιγμή ο κ. Κασουλίδης δηλώνει ότι δεν θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των κατεχομένων, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει συμφωνία επί τούτου. Δεν εξηγείται διαφορετικά η ταύτιση απόψεων», καταλήγει η κ. Ερωτοκρίτου.

Αποδοχή της πάγιας τουρκικής επιδίωξης

Η ΕΔΕΚ εξέδωσε χθες ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση Κασουλίδη ιδιαίτερα ανησυχητική. «Ουσιαστικά, καταδεικνύει την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συνεργατών του γι' αποδοχή της πάγιας τουρκικής επιδίωξης για εγγυημένες πλειοψηφίες εδάφους και πληθυσμού στην υπό δημιουργίαν τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Ερωτούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του, με βάση τη συγκεκριμένη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, πώς είναι δυνατό να εφαρμοστεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, χωρίς εκπτώσεις και ακρωτηριασμούς;» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οφείλει να διευκρινίσει»

Κατηγορηματική ήταν με τη σειρά της και η Ευρωβουλευτής Δρ Ελένη Θεοχάρους, τονίζοντας ότι «έχει υποχρέωση να ανακαλέσει τις δηλώσεις ή να διευκρινίσει αν πρόκειται περί παρερμηνείας περί μη αλλαγής και 'μεταμόρφωσης του πληθυσμού του Βορρά και του καθεστώτος ιδιοκτησίας'». Για να θέσει μάλιστα ενώπιον του ΥπΕξ τα ερωτήματα: «Τι εννοεί ο κ. Υπουργός, ότι χαρίζει τον Βορρά και ότι αποδέχεται τα τετελεσμένα της εισβολής; Ποιος μεταμόρφωσε τον Βορρά από πανάρχαια ελληνική κοιτίδα σε τουρκομαχαλά;». Η κ. Θεοχάρους επισήμανε δε ότι οι θέσεις Κασουλίδη είναι στην ίδια γραμμή με εκείνες της Τουρκίας, για πλειοψηφία επί του πληθυσμού και επί του εδάφους, και δεν συνάδουν με θέσεις του Προέδρου, περί ελεύθερης επιλογής των πολιτών του χώρου μόνιμης κατοικίας τους.

Καθησυχάζει ο Κυβ. Εκπρόσωπος

Την ίδια στιγμή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης καθησυχάζει, με παρέμβασή του στο «Σίγμα». Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κασουλίδη, επισήμανε πως «δεν τίθεται θέμα εγγυημένων πλειοψηφιών, είτε στο θέμα των περιουσιών είτε στο θέμα του πληθυσμού. Εκείνο το οποίο είπε ο ΥΠΕΞ είναι ότι τα εδάφη που θα επιστραφούν θα είναι η πλειοψηφία των περιουσιών των Ε/κ. Άρα οι περιουσίες των Ε/κ που θα μείνουν υπό τ/κ διοίκηση δεν θα είναι η πλειοψηφία των περιουσιών και συνεπώς όσοι Ε/κ θα επιστρέψουν στις περιουσίες τους, εάν το επιθυμούν, δεν θα είναι πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπ' όψιν το γεγονός αυτό», πρόσθεσε, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, πως βάσει των εδαφών που θα πρέπει να επιστραφούν στην ε/κ πλευρά, η πλειοψηφία των ε/κ περιουσιών θα είναι υπό ε/κ διοίκηση.

«Οφείλει να διευκρινίσει»

Κατηγορηματική ήταν με τη σειρά της και η Ευρωβουλευτής Δρ Ελένη Θεοχάρους, τονίζοντας ότι «έχει υποχρέωση να ανακαλέσει τις δηλώσεις ή να διευκρινίσει αν πρόκειται περί παρερμηνείας περί μη αλλαγής και 'μεταμόρφωσης του πληθυσμού του Βορρά και του καθεστώτος ιδιοκτησίας'». Για να θέσει μάλιστα ενώπιον του ΥπΕξ τα ερωτήματα:

«Τι εννοεί ο κ. Υπουργός, ότι χαρίζει τον Βορρά και ότι αποδέχεται τα τετελεσμένα της εισβολής; Ποιος μεταμόρφωσε τον Βορρά από πανάρχαια ελληνική κοιτίδα σε τουρκομαχαλά;». Η κ. Θεοχάρους επισήμανε δε ότι οι θέσεις Κασουλίδη είναι στην ίδια γραμμή με εκείνες της Τουρκίας, για πλειοψηφία επί του πληθυσμού και επί του εδάφους, και δεν συνάδουν με θέσεις του Προέδρου, περί ελεύθερης επιλογής των πολιτών του χώρου μόνιμης κατοικίας τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα