Σε ξεπάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων καλεί το ΔΝΤ


Στα μέχρι τώρα επιτεύγματα, αλλά και τις επερχόμενες προκλήσεις της Κυπριακής οικονομίας, αναφέρεται η νέα ανακοίνωση του ΔΝΤ, της οποίας το Εκτελεστικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε την Τετάρτη την πρώτη συζήτηση για την παρακολούθηση του κυπριακού προγράμματος, προβαίνοντας σε συγκεκριμένες εισηγήσεις. Το Ταμείο εκτιμά όπως ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει μεσοπρόθεσμα το 2%, ενώ παράλληλα καλεί σε μείωση του δημόσιο χρέους, ενθαρρύνοντας το ξεπάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα

με την Έκθεση που εκδόθηκε σήμερα, 8 Ιουνίου, η οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου συνεχίζεται 15 μήνες μετά από την έξοδο από το πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο. Η οικονομική ανάπτυξη έχει ευρεία βάση και έφθασε στο 2,8% το 2016, υποστηρίζοντας την απότομη πτώση του ποσοστού ανεργίας. Εξαιρουμένων των μεγάλων εισαγωγών, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνέχισε να μειώνεται και τα προηγούμενα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα των τιμών διατηρήθηκαν.

Με τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα έτη και τη βελτίωση των κυκλικών συνθηκών, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα έφτασε το 2016 στο 2,3% του ΑΕΠ, ενώ το κόστος του δανεισμού από την αγορά μειώθηκε σημαντικά. Η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει επίσης επιταχυνθεί. Ωστόσο, ο καθαρισμός των ισολογισμών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς και το χρέος παραμένει πολύ μεγάλο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης

Μεσοπρόθεσμα, όπως αναφέρει η έκθεση, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται σταδιακά να ξεπεράσει το 2%, κυρίως λόγω δύο παραγόντων: της αναμενόμενης ανάκαμψης της εξυπηρέτησης του χρέους από τον ιδιωτικό τομέα και της αναδιάρθρωσης των αποταμιεύσεων, η οποία σταδιακά θα εξαλείψει την τρέχουσα αύξηση των επενδύσεων. Σε συνδυασμό με τη μείωση του χρέους, η εντατική εξυπηρέτηση του χρέους θα αποκαταστήσει σταδιακά το ιδιωτικό χρέος σε πιο βιώσιμο επίπεδο και θα βελτιώσει την οικονομική ευρωστία του τραπεζικού τομέα. Το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να φθάσει το 3% του ΑΕΠ το 2017 και θα υποχωρήσει στο 2½% του ΑΕΠ μεταξύ 2018-22, συμβάλλοντας στη μείωση του δημόσιου χρέους σε κατόχους μετρητών σε μόλις πάνω από 80% του ΑΕΠ έως το 2022.

Αξιολόγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής

Οι Εκτελεστικοί Διοικητικοί Σύμβουλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αξιοσημείωτα οικονομικά επιτεύγματα της Κύπρου μετά την έξοδο από το πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο στις αρχές του 2016, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης, των μεγάλων πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων και της συνεχιζόμενης σταδιακής επούλωσης του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, αυτά τα επιτεύγματα δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε σημαντικές μειώσεις των υψηλών επιπέδων του χρέους του ιδιωτικού τομέα, των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των υποχρεώσεων της Κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ κάλεσε τις Αρχές να αξιολογήσουν τις προσπάθειές τους.

Κίνδυνοι αποπληρωμής δανείου

Η Επιτροπή του ΔΝΤ σημειώνει ότι η ικανότητα της Κύπρου να αποπληρώσει το Ταμείο είναι ικανοποιητική, αλλά υπόκειται σε κινδύνους. Η διατήρηση της μέτριας αύξησης του ΑΕΠ και των πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, αναμένεται, όπως αναφέρει, να στηρίξει την ικανότητα αποπληρωμής.

Η Διεύθυνση του Ταμείου χαιρέτισε την πρόθεση των (κυπριακών) αρχών να αποπληρώσουν το αρχικό μέρος του χρέους από το Ταμείο, γεγονός που θα μειώσει περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησής του.

Ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ικανότητα αποπληρωμής σε περίπτωση αστάθειας της οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικών κρίσεων, οι Διευθυντές προέτρεψαν σε πιο φιλόδοξες πολιτικές για αύξηση των περιορισμών και τη μείωση του χρέους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Τα προτεινόμενα μέτρα

Οι Διευθυντές συνέστησαν μέτρα για την επιτάχυνση της καθοδικής πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της μόχλευσης του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της αποδοτικότητας της κατανομής των πιστώσεων, την εξάλειψη των υπερβολικών χρεών, την προστασία της επάρκειας των κεφαλαίων των τραπεζών και τη βελτίωση της κουλτούρας των πληρωμών.

Επιπλέον, προτείνουν τη διαμόρφωση εργαλείων που να ενθαρρύνουν τις τράπεζες να προσφέρουν βιώσιμα πακέτα δανείων σε αξιόπιστους οφειλέτες, αυξάνοντας την εξάρτηση από τους χρεώστες τρίτων, απλοποιώντας παράλληλα τις δικαστικές διαδικασίες για διακανονισμό των απαιτήσεων, διασφαλίζοντας πατράλληλα ότι οι κανονισμοί ενθαρρύνουν την έγκαιρη αναγνώριση των ζημιών.

Ξεπάγωνα ιδιωτικοποιήσεων

Οι Διευθυντές ζήτησαν περαιτέρω προσπάθειες για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους, ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος και να αναχαιτιστεί η καθοδική πορεία του δημόσιου χρέους από πιθανές κρίσεις. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την εξοικονόμηση της υπεραπόδοσης και των απροσδόκητων εσόδων και το ξεπάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο, μερικοί Διευθυντές προειδοποίησαν ότι η πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια θα μπορούσε να εμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη.

Η Διεύθυνση του Ταμείου σημειώνει ότι η προσφορά πρόσθετων πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και η εφαρμογή διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων για αποφυγή των αποκλίσεων των δαπανών και οι μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές, είναι επίσης ουσιώδεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Οι Διευθυντές χαιρέτισαν τη δέσμευση των (κυπριακών) αρχών να διασφαλίσουν ότι η υγειονομική περίθαλψη, οι μισθοί του δημόσιου τομέα και οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικου του δημόσιου τομέα, δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Σύσταση εμπορικού δικαστηρίου

Τέλος, οι Διευθυντές ενθάρρυναν τις κυπριακές αρχές να επαναρχίσουν τις μακροοικονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την ενθάρρυνση των επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη. Συστήνουν, επίσης, τη δημιουργία ενός ειδικού εμπορικού δικαστηρίου, την ενίσχυση των εμπορικών αξιώσεων και την αναζωογόνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα