Σε τριετές μνημόνιο η Ελλάδα: Η επόμενη μέρα του deal

Σε συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για τριετές μνημόνιο, προχώρησε η Ελληνική κυβέρνηση.

Με τη λήξη του χθεσινού, μαραθώνιου Eurogroup, ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 86 δις ευρώ.

Η πρώτη δόση των 26 δις ευρώ, υπό το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμό Στήριξης συνίσταται

σε δυο υποδόσεις: η πρώτη υποδόση, των 10 δις ευρώ, θα καταστεί διαθέσιμη άμεσα σε λογαριασμό για ανακεφαλαιοποιήσεις και πτωχεύσεις τραπεζών του μηχανισμού και η δεύτερη υποδόση, των 16 δις θα δοθεί στην Ελλάδα σε αρκετές δόσεις, αρχίζοντας από μια πρώτη εκταμίευση 13 δις, μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Θα ακολουθήσουν μία ή περισσότερες εκταμιεύσεις το Φθινόπωρο, υπό τον όρο της συμμόρφωσης με τους κομβικούς όρους τους προγράμματος.

Ντάισελμπλουμ: Ακολουθεί stress test

Όπως δήλωσε στη διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε πολιτικό επίπεδο επικράτησε στη συνεδρία μια πολύ εποικοδομητική ατμόσφαιρα, αν και υπήρξαν διαφορές.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες είπε, ότι θα υπάρξει ένα stress-test και πως θα ακολουθήσει ανακεφαλαιοποίηση, ενώ, ειδική αναφορά έκανε στις ιδιωτικοποιήσεις. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο του προγράμματος να υπάρχει ένας ισχυρός οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι υπό την εποπτεία των θεσμών, και πως τα 25 δισεακτομμύρια ευρώ που θα προκύψουν από αυτόν θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους και τα άλλα 25 δισεκατομμύρια για επενδύσεις.

Ρέγκλινγκ: Mεταστροφή της ελληνικής κυβέρνησης

Υπήρξε μία μεταστροφή στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η συνεργασία μας τις τελευταίες εβδομάδες ήταν άριστη, επεσήμανε ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης.

Aναφορικά με το νέο πρόγραμμα του ESM που θα τρέξει για τα επόμενα 3 χρόνια, ο κύριος Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι θα υπάρχει νέο πακέτο που θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ, χρήματα που δεν θα προέρχονται στο σύνολό τους από τον ESM, αλλά κάποιο ποσό, που δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς, θα προέρχεται από το ΔΝΤ, που θα συμβάλλει στην προσπάθεια, ενώ κάποια χρήματα θα προκύψουν από τις αγορές και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ελάφρυνση χρέους προτείνει (εκ νέου) η Λαγκάρντ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι δεν αρκούν μόνο οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και πως πρέπει οι Ευρωπαίοι εταίροι της να προχωρήσουν σε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Επιπλέον, η κ.Λαργκάρντ τόνισε ότι η νέα συμφωνία θέτει μακρόπνοες πολιτικές για την ανάκαμψη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς και για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε δύο τομείς, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιστρέψει σε βιώσιμη δημοσιονομική και αναπτυξιακή πορεία –τον καθορισμό των παραμετρικών δημοσιονομικών μέτρων που απομένουν, τα οποία περιλαμβάνουν κατ’ελάχιστον ένα εκτεταμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό που απαιτούνται για τη στήριξη του στόχου, ο οποίος παραμένει ακόμη φιλόδοξος, για την επίτευξη μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς και πρόσθετα μέτρα για την αποφασιστική βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα- η κυβέρνηση χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει το πρόγραμμά της με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, πρόσθεσε.

Πιστεύω, είπε, ότι οι δράσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν από τις Αρχές μέχρι το χρονικό σημείο της πρώτης επιθεώρησης, σε συνδυασμό με τις πολιτικές που καθορίζονται στο Μνημόνιο, όταν συμπληρωθούν με τις προαναφερόμενες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και με μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα αξιόπιστο και περιεκτικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας.

Δίκαιη η συμφωνία, λέει η Κομισιόν

Για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκι, ενώ τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για γρήγορη και πλήρη εφαρμογή, ώστε να πετύχει το πρόγραμμα.

Προβλήματα για κοινωνικές ομάδες "βλέπει" ο Τσακαλώτος

Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα προχωρήσει την Ελλάδα μπροστά και θα κάνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο σταθερό, δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως η συμφωνία αυτή θα δημιουργήσει ταυτόχρονα προβλήματα για πολλές κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα. Το πόσο καλή είναι η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς η ελληνική κοινωνία και οικονομία θα την κρίνουν θετική, τόνισε σε σύντομη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα