Σε τιμητικό γεύμα με τους εύζωνες ο Π. Παυλόπουλος

Τιμώντας με την παρουσία του την επέτειο της συμπλήρωσης 147 χρόνων από την ίδρυση της φημισμένης Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσαν σήμερα στις εγκαταστάσεις τους, απέναντι από το Προεδρικό Μέγαρο, μέσα στον Εθνικό Κήπο, οι άνθρωποι που, όπως ειπώθηκε, με το ανάστημα και την παρουσία τους φυλάττουν ό,τι συμβολίζει για την Ελλάδα ο «Άγνωστος Στρατιώτης».

«Ο

συμβολισμός της φύλαξης του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη είναι μέγιστος. Διότι ο Άγνωστος Στρατιώτης είναι η ίδια η αδάμαστη ψυχή του Ελληνικού Έθνους η οποία, εκτός από τα σύνορά μας και, συνακόλουθα τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης φυλάσσει και τις αρχές και τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού, άρα και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Δηλαδή τις αρχές και αξίες που υπηρετούν τον Άνθρωπο και τη Δημοκρατία», είπε ο κ. Παυλόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό του.

Η Προεδρική Φρουρά ιδρύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1868, και αποτελεί σήμερα τη μόνη επίλεκτη Ευζωνική Μονάδα του Ελληνικού Στρατού. Υπάγεται στο Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και έχει εθιμοτυπικό και τελετουργικό χαρακτήρα, εκτελώντας ποικίλες αποστολές και αποτελώντας την επίσημη ακολουθία και φρουρά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η διαδρομή των ευζώνων από τις εγκαταστάσεις της Προεδρικής Φρουράς στην οδό Ηρώδου του Αττικού, μέχρι τα μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη όπου παίρνουν τη θέση τους για την τιμητική φρουρά, δεν αλλάζει ποτέ και για κανέναν λόγο.

Το 1994 λόγω μιας εκδήλωσης, το πεζοδρόμιο της Ηρώδου Αττικού γέμισε με αυτοκίνητα καλύπτοντας το συμβολικό αυτό μονοπάτι. Ο Δεκανέας αλλαγής χωρίς δεύτερη σκέψη έδωσε εντολή στους Εύζωνες που συνόδευε για την αλλαγή του Προεδρικού Μεγάρου, να περάσουν πάνω από τα αυτοκίνητα χωρίς να βγουν από την πορεία τους.

Κατά τη διάρκεια της 60λεπτης σκοπιάς τους, οι τσολιάδες εκπαιδεύονται σκληρά ώστε να αντέχουν να μένουν ακίνητοι υπό οποιεσδήποτε καιρικές και άλλες απρόοπτες συνθήκες, και δεν επιτρέπεται να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους.

Η επιλογή των «εκλεκτών» της Προεδρικής Φρουράς γίνεται με αυστηρά κριτήρια.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα