Σε ψηφοφορία πιθανόν την Πέμπτη το ψήφισμα για ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις του Σ.Α. για το περιεχόμενο του σχεδίου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπάρχει συμφωνία πάνω στο κείμενο.

Αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει το τελικό προσχέδιο που θα τεθεί στη λεγόμενη «σιωπηρή διαδικασία» κι αν δεν υπάρξουν ενστάσεις θα τεθεί σε ψηφοφορία σε ανοιχτή συνεδρίαση, το πιθανότερο την Πέμπτη.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, σε σύγκριση με το βρετανικό προσχέδιο, έχουν

γίνει σημαντικές βελτιώσεις στα ζητήματα που σχετίζονται με τους αγνοούμενους και άλλα θέματα που σχετίζονται με δραστηριότητες στην γραμμή αντιπαράταξης, ενώ απετράπησαν έντονες διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας να υπάρξουν έστω και έμμεσες αναφορές στην παράγραφο 36 της έκθεσης του ΓΓ, οι οποίες σχετίζονταν με την ούτω καλούμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.Στα ζητήματα του διατακτικού, που σχετίζονται με το κυπριακό, το σχέδιο αναφέρει πως το Σ.Α. καλεί σε επείγουσα επανάληψη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πάνω στα βασικά ζητήματα.Έπειτα από έντονες διπλωματικές προσπάθειες της κυπριακής μόνιμης αντιπροσωπείας και με την συμπαράσταση φίλων της Κύπρου στο Σ.Α., τελικά συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο αναφορά με την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας σημειώνει τη σημασία της δημιουργίας εποικοδομητικού περιβάλλοντος.Να σημειώσουμε ότι η έκθεση του ΓΓ στην 26η παράγραφο συνέδεε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων αμεσότερα με το ξεπέρασμα των προβλημάτων μεταξύ των πλευρών, υπονοώντας τους υδρογονάνθρακες.Διπλωματική πηγή χαρακτηρίζει το τελικό αποτέλεσμα «ικανοποιητικό» με δεδομένα τα αρνητικά σημεία της έκθεσης, την έντονη αντίδραση της Βρετανίας σε εισηγήσεις για τροποποιήσεις και την μη υποβοηθητική στάση των ΗΠΑ. Οι Βρετανοί – στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Έϊντε – ήταν ανένδοτοι στην περαιτέρω βελτίωση, με την δικαιολογία ότι θα δημιουργηθούν τριβές οι οποίες θα δυσχεράνουν τις προσπάθειες επανάληψης των συνομιλιών.Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο «15» ήταν περιορισμένες, λόγω της κακοκαιρίας και του γεγονότος ότι χθες έκλεισαν τα Ηνωμένα Εθνη. Η βρετανική αντιπροσωπεία έστειλε χθες στους «15» προσχέδιο που χαρακτήρισε τελικά και το έθεσε σε σιωπηρή διαδικασία, την οποία «έσπασαν» 3-4 μέλη.Ακολούθησε νέο προσχέδιο σήμερα το πρωί το οποίο συμπεριέλαβε κάποιες από τις τροποποιήσεις, με την σημείωση ότι δεν πρόκειται να δεχθούν άλλη αλλαγή και πως όποια μέλη έχουν διαφωνίες, αν επιθυμούν να μην υπερψηφίσουν το ψήφισμα.ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα