Σε πορεία λαθροβίωσης οι συνομιλίες

Ενημέρωση για τα πεπραγμένα του Μον Πελεράν θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη

Σε διαδικασία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της «τεχνικής» φάσης της Διάσκεψης για την Κύπρο στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων εισέρχονται τα εμπλεκόμενα μέρη, μετά την ολοκλήρωση χθες στο Μον Πελεράν των συναντήσεων της ομάδας εργασίας των τεχνοκρατών.

Αξιολόγηση, η οποία θα διεξαχθεί σε πολιτικό επίπεδο, όπου και θα ληφθούν οι αποφάσεις για την παραπέρα εκτύλιξη της διαδικασίας.

Ωστόσο,

όπως καταδεικνύουν και τα επί χάρτου πεπραγμένα της διαδικασίας, αυτή φαίνεται πως εισέρχεται σε μια φάση παρατεταμένης και, εκ των πραγμάτων, άγονης λαθροβίωσης, με τα ΗΕ να επιχειρούν να εξεύρουν τρόπους, συνεπικουρουμένων των μερών, να τη διατηρήσουν εν ζωή, αφού τα εμφανιζόμενα «βήματα προς τα εμπρός», επί της ουσίας συνιστούν καθηλώσεις στο τέλμα των αγεφύρωτων χασμάτων στις θέσεις των δύο πλευρών.

Όπως επισήμανε στην εφημερίδα μας καλά ενημερωμένη πηγή, η πορεία της διαδικασίας στο Κυπριακό, σε επίπεδο τελεστικότητας, είναι αδιάγνωστη, και πιθανότατα να καθοριστεί από παράγοντες που έμμεση μόνο σχέση έχουν με τα του Κυπριακού, προσθέτοντας πως θα «χρειαστεί αρκετή προσπάθεια αλλά και φαντασία, ώστε το σύστημα της διαδικασίας που εκκίνησε με τη Γενεύη, να παραμείνει εν έργω».

Στο πλαίσιο αυτό, οι διεργασίες που θα αναπτυχθούν τις επόμενες μέρες σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των ΗΕ και των εμπλεκομένων, θα είναι αποφασιστικές για τη μορφή που θα διαλάβει περαιτέρω η διαδικασία, πάντοτε επί τη βάσει της Δήλωσης της Διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου.

Η συνέχεια στη Σημερινή

Keywords
Τυχαία Θέματα