Σε ποιους φακέλους "μπλόκαρε" τον έλεγχο το ΥΠΟΙΚ

Μπλόκο στον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε φακέλους που αφορούν στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ), φέρεται να έβαλε το Υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για ένα νέο επεισόδιο στην κόντρα του Υπουργείου Οικονομικών με την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, το πρόβλημα προέκυψε όταν οι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επιχείρησαν να ανοίξουν φακέλους που αφορούν στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

για παραχώρηση δωρεάν του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΚΤ σε φυσικά πρόσωπα, πελάτες και καταθέτες της τράπεζας.

Διαβάστε επίσης: Δεν έχει τέλος η κόντρα Χάρη - Οδυσσέα

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς Υπουργείου είναι μια «εχθρική και παράνομη ενέργεια», προσθέτοντας ότι βάσει των θεμελιωδών αρχών, οι Ελεγκτικές Αρχές θα πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφορία και κανένα περιορισμό.

Ο ίδιος, εξάλλου, ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να του παρέχει σχετικές εξηγήσεις, με τον πρώτο να κάνει λόγο για συνεννόηση που έχει προηγηθεί με την Κομισιόν μέσω email.

Ισχυρίστηκε, δε, ότι με οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη έχει γίνει απόκρυψη στοιχείων από τον Έφορο, καταγγέλλοντας -επί της ουσίας- ότι από σχετικό email αφαιρέθηκαν παράγραφοι.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Χρίστος Πατσαλίδης εξέδωσε εγκύκλιο, η οποία προβλέπει έλεγχο των ελεγκτών της ίδιας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από λειτουργούς του Υπουργείου.

Η εγκύκλιος προβλέπει την αποστολή σημειώματος προς τον γενικό διευθυντή της υπηρεσίας που ελέγχεται, στο οποίο περιλαμβάνεται η λίστα των φακέλων που ζητήθηκαν από τους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, την απαραίτητη παρουσία λειτουργού του Υπουργείου κατά τη διενέργεια του ελέγχου των φακέλων, την καταγραφή των αντιγράφων που ζητάει η Ελεγκτική Υπηρεσία και τέλος την επιβεβαίωση ότι οι φάκελοι επιστράφηκαν στο Υπουργείο, ενημερώνοντας την κάρτα διακίνησης του φακέλου.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί πεδίο μάχης ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Ελεγκτική Υπηρεσία, καθώς ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σε γνωμοδότησή του, είχε υποστηρίξει ότι η απόφαση πάσχει νομικά, βάζοντας έτσι προσκόμματα στον προγραμματισμό της ΣΚΤ και του Υπουργείου Οικονομικών για εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Την ίδια ώρα, με δική του γνωμοδότηση, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να τηρηθεί ο Νόμος περί Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας, ενώ όπως είχε επισημάνει, ο νόμος για τις αποκρατικοποιήσεις δεν εφαρμόζεται.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών έχει παραδεχτεί ότι όντως εγείρονται κάποια νομικά προβλήματα, ωστόσο η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα εφαρμοστεί ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνει τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας, στη βάση των υποδείξεων του Γενικού Εισαγγελέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα