Δεν έχει τέλος η κόντρα Χάρη - Οδυσσέα για τον έλεγχο

Δεν λέει να κοπάσει η ένταση ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αφού μετά το πρόσφατο επεισόδιο στο Υπουργείο Οικονομικών και την εγκύκλιο που φέρεται να εκδόθηκε σε χρόνο «dt» την ημέρα της εφόδου των ελεγκτών, δίνεται συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει εδώ και μήνες.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη κίνηση από πλευράς Υπουργείου είναι «εχθρική και παράνομη ενέργεια», προσθέτοντας ότι βάσει των θεμελιωδών αρχών, οι Ελεγκτικές Αρχές θα πρέπει να έχουν απρόσκοπτη

πρόσβαση στην πληροφορία και κανένα περιορισμό.

Σε ποιους φακέλους "μπλόκαρε" τον έλεγχο το ΥΠΟΙΚ

Ο ίδιος, εξάλλου, ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να του παρέχει σχετικές εξηγήσεις, με τον πρώτο να κάνει λόγο για συνεννόηση που έχει προηγηθεί με την Κομισιόν μέσω email.

Ισχυρίστηκε, δε, ότι με οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη έχει γίνει απόκρυψη στοιχείων από τον Έφορο, καταγγέλλοντας -επί της ουσίας- ότι από σχετικό email αφαιρέθηκαν παραγράφοι.

Παράλληλα, τόνισε ότι πιθανή ενέργεια απόκρυψης στοιχείων από τον Έφορο αποτελεί ποινικό αδίκημα, προσθέτοντας ότι γι' αυτό τον λόγο πρόκειται να αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος, όμως, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, ενδεχομένως να προχωρήσει σε έκδοση σχετικής ανακοίνωσης αργότερα μέσα στην ημέρα.

Τι έχει συμβεί

Κατά τη διάρκεια ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Χρίστος Πατσαλίδης εξέδωσε εγκύκλιο, η οποία προβλέπει έλεγχο των ελεγκτών της ίδιας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από λειτουργούς του Υπουργείου.

Η εγκύκλιος προβλέπει την αποστολή σημειώματος της υπηρεσίας που ελέγχεται προς τον γενικό διευθυντή της, στο οποίο περιλαμβάνεται η λίστα των φακέλων που ζητήθηκαν από τους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, την απαραίτητη παρουσία λειτουργού του Υπουργείου κατά τη διενέργεια του ελέγχου των φακέλων, την καταγραφή των αντιγράφων που ζητάει η Ελεγκτική Υπηρεσία και τέλος την επιβεβαίωση ότι οι φάκελοι επιστράφηκαν στο Υπουργείο, ενημερώνοντας την κάρτα διακίνησης του φακέλου.

Εν τω μεταξύ, με επιστολή του προς τον κ . Πατσαλίδη, η οποία κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή ελέγχου της Βουλής, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης χαρακτηρίζει απαράδεκτο οι λειτουργοί της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να ενημερώνουν τους λειτουργούς του Υπουργείου για το θέμα για το οποίο διενεργούν έλεγχο. Παρά το γεγονός ότι σε περιπτώσεις ελέγχου ρουτίνας, κάτι τέτοιο συμβαίνει, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή αυτό δεν μπορεί να αποτελεί κανόνα και κυρίως οι λειτουργοί του Υπουργείου να θεωρείται ότι θα παραβιάζουν την υποχρέωσή τους, όταν δεν ρωτούν σχετικώς.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει απαράδεκτο να παρίσταται λειτουργός του Υπουργείου κατά τη διάρκεια του ελέγχου, επικαλούμενος τη σχετική διαδικασία, η οποία προβλέπει ότι ο φάκελος θα πρέπει να χρεώνεται στον λειτουργό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Καλεί, δε, τον Γενικό Διευθυντή να διασφαλίσει ότι ο έλεγχος θα γίνεται απρόσκοπτα και χωρίς παρενοχλήσεις.

Στη συνέχεια της επιστολής, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εκφράζει την άποψη ότι είναι επίσης απαράδεκτο οι λειτουργοί της Υπηρεσίας του να καταγράφουν και να ενημερώνουν σχετικώς τους λειτουργούς του Υπουργείου.

Ως εκ τούτου, ο Γενικός Ελεγκτής θεωρεί ότι η εν λόγω εγκύκλιος αποτελεί εμπόδιο στον έλεγχό του.

Στην ίδια επιστολή επίσης, υπενθυμίζει ότι βάσει της νομοθεσίας, οι λειτουργοί των ελεγχόμενων υπηρεσιών του κράτους υποχρεούνται να μην αμελούν, παραλείπουν ή αρνούνται την προσκόμιση στον Γενικό Ελεγκτή το ταχύτερο δυνατόν και να μην εμποδίζουν την πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση σε οποιονδήποτε υπηρεσιακό φάκελο.

Keywords
Τυχαία Θέματα