«Σε ορισμένα νηπιαγωγεία στη Λευκωσία δεν υπάρχει κανένας Κύπριος μαθητής»

Τα θέματα που αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση σε σχέση με το μεταναστευτικό συζήτησε την Τρίτη η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, καλώντας τους συναρμόδιους Υπουργούς, πέντε συγκεκριμένα, να παρουσιάσουν το πρόγραμμα της Κυβέρνησης για τη μετανάστευση στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής στα τέλη Απριλίου.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο πρόεδρος της επιτροπής Λίνος Παπαγιάννης είπε πως συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους τα κυβερνητικά τμήματα προτίθενται να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό

πρόβλημα, προσθέτοντας πως δόθηκε έμφαση στο τι συμβαίνει στη δημόσια εκπαίδευση.

Προσέθεσε πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας σε ορισμένα νηπιαγωγεία της αστικής ζώνης της Λευκωσίας δεν υπάρχει κανένας Κύπριος μαθητής, καθώς τα τμήματα αποτελούνται στο σύνολό τους από μαθητές-παιδιά μεταναστών, ενώ αναφορικά με τη μέση εκπαίδευση είπε πως υπάρχουν ποσοστά μαθητών-παιδιών μεταναστών πέραν του 80% σε αριθμό σχολείων της πρωτεύουσας και όχι μόνο.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ είπε επίσης πως απηύθυνε ερώτημα προς τους εκπροσώπους όλων των Υπουργείων για το αν τελικά η πολιτική που ακολουθούν είναι η ενσωμάτωση αυτών των παιδιών ή αν θα προσπαθήσουμε σαν κράτος να ξεκινήσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα.

«Ξεκάθαρη απάντηση δεν έχουμε λάβει», είπε ο κ. Παπαγιάννης, συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει από εκεί που έχει μείνει και γίνεται προσπάθεια για να ενσωματωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Η πατρίδα μας δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση σε αυτό που έχει γίνει κανόνας και το οποίο που έχουν καταγγείλει διάφορες χώρες, όπως η Σουηδία, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Δανία, ότι έχουν αποτύχει σε αυτή την προσπάθεια, ενώ οι δικοί μας κυβερνώντες θεωρούν ότι μπορούμε να αποτελέσουμε εξαίρεση».

«Δίνουμε πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε απλώς να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα αυτής της διαχείρισης», τόνισε ο κ. Παπαγιάννης, προσθέτοντας πως στις 25 Απριλίου η επιτροπή έχει προσκαλέσει πέντε Υπουργούς με τους οποίους θα συζητήσει, όπως είπε, «σε πολύ αυστηρά πλαίσια».

«Αναμένουμε να δούμε τις νέες κυβερνητικές πολιτικές, μία εκ των οποίων αποτελεί το Υφυπουργείο Μετανάστευσης, το οποίο από μόνο του δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα, εκτός και αν υπάρχει διαφοροποίηση στην πολιτική βούληση», κατέληξε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε στις δικές του δηλώσεις ότι η επιτροπή συζήτησε κυρίως θέματα της εκπαίδευσης, με έγγραφη κατάθεση του προέδρου της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας, σύμφωνα με την οποία το 70% περίπου των μαθητών δημοτικών και γυμνασίων είναι ομιλητές μεταξύ 10 και 25 διαφορετικών γλωσσών.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλεται να δώσει σε αυτά τα παιδιά την ευκαιρία στην εκπαίδευση», συνέχισε ο κ. Τρυφωνίδης, προσθέτοντας πως δίνονται κάποιες ώρες για την εκμάθηση των ελληνικών.

Είπε ακόμη πως η Επιτροπή αναμένει ριζική λύση τον επόμενο μήνα όπου έχουν κληθεί όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί «για να παρουσιάσουν τη συνολική και ριζική στρατηγική της νέας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, σε ευθυγράμμιση βεβαίως με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά και τη βελτίωση των διαδικασιών επιστροφών όσων δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής».

«Το δημογραφικό απειλεί την Κύπρο και σε 30 χρόνια η χώρα θα είναι η μισή σε πληθυσμό», είπε ο κ. Τρυφωνίδης, προσθέτοντας πως για να αυξηθεί ο δείκτης γεννήσεων σε ποσοστό που να αποκαθιστά στους θανάτους θα πρέπει να υπάρξουν ριζικά μέτρα που θα αφορούν τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία, τα ολοήμερα σχολεία, κίνητρα στέγασης νεαρών ζευγαριών, ευκολίες στην εργασία, αλλά και ισχυρά οικονομικά κίνητρα για τις γεννήσεις.

Διαβάστε επίσης: Φυλάκιση 24 μηνών σε διακινητή που έφερε 20 μετανάστες στην Κύπρο
 

Keywords
Τυχαία Θέματα