Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι βρετανικές παρθένες νήσοι

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι βρετανικές περιοχές της Καραϊβικής μετά το ξέσπασμα του τυφώνα «Ίρμα», με τον κυβερνήτη των βρετανικών παρθένων νήσων να κάνει λόγο για νεκρούς και τραυματίες και την βοήθεια η οποία ζητήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο αναμένεται να βοηθήσει με £32 εκ, να έχει αργήσει.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι των νησιών δηλώνουν τρομοκρατημένοι και κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο τυφώνας «Ίρμα» πέρασε πάνω από τις υπεράκτιες βρετανικές περιοχές Anguilla και Montserrat, καθώς και από τις βρετανικές Παρθένες Νήσους το βράδυ της Τετάρτης και κατευθύνθηκε προς τα νησιά Turks και Caicos την Πέμπτη το απόγευμα.

Συνολικά, πρόκειται για ένα συγκρότημα 40 νησιών με πληθυσμό που ξεπερνά τις 30.000.

Εν τω μεταξύ, η πρώτη στρατιωτική πτήση η οποία μετέφερε πεζοναύτες, προμήθειες και νερό, έφτασε εν μέσω επικρίσεων για μεγάλη καθυστέρηση στις ενέργειες που έπρεπε να κάνει.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων των νησιών, ο τρόμος που επικράτησε ήταν μεγάλος, καθώς πολλοί κάτοικοι κατέφυγαν μέχρι και στις ντουλάπες των σπιτιών τους αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους.

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι ολόκληρα σπίτια, ακόμα και δέντρα εξαφανίστηκαν, παρασυρόμενα από τους σφοδρούς ανέμους, ενώ κάποιες από τις μαρτυρίες δόθηκαν στο BBC μέσω δορυφορικών τηλεφώνων, καθώς τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών έχουν καταστραφεί.

Οι άνεμοι και τα τεράστια κύματα χτύπησαν τη βρετανική επικράτεια, κόβοντας στέγες, πλημμυρίζοντας δρόμους και προκαλώντας μαζική εξάντληση στο κύριο νησί.

Οι αντιδράσεις των Βρετανών αξιωματούχων

Σε μήνυμά του προς το βρετανικό ΥΠΕΞ, ο κυβερνήτης των παρθένων νήσων, αναφέρει ότι μετά την συγκεκριμένη εμπειρία και αφού διαβουλεύτηκε με την πρωθυπουργό, αναγκάστηκε να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σημειώνοντας ότι τα κανάλια επικοινωνίας πλέον είναι πολύ περιορισμένα.

Από την πλευρά του ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών σερ Άλαν Ντάνκαν δήλωσε πως οι περιοχές χρειάζονται σημαντική βοήθεια, ενώ τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

Εν τω μεταξύ την Τετάρτη, η βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα στην καταστροφή, ενώ η Βασίλισσα Ελισσάβετ και ο Πρίγκηπας του Εδιμβούργου εμφανίζονται «σοκαρισμένοι και ξαφνιασμένοι» από την καταστροφή.

Ωστόσο σύμφωνα με την πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ, Baroness Amos, οι ντόπιοι εκφράζουν παράπονα ότι η Βρετανία άργησε πολύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα