Σε εξέλιξη σύσκεψη στο Μαξίμου για την διαπραγμάτευση

Ενώ βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη από το μεσημέρι η νέα συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης για το θέμα της συμφωνίας με τους εταίρους, οι πληροφορίες – οι οποίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο από το Μέγαρο Μαξίμου - αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται «σε συνεχείς επαφές» με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ

και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, είναι να καμφθούν «οι απαράδεκτες απαιτήσεις» κάποιων εκ των δανειστών, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ούτως ώστε να ακολουθήσει αργότερα σήμερα ίσως, ή και αύριο Κυριακή, μια νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ προκειμένου, όπως λέγεται, «να σφραγιστεί η συμφωνία».

Η Αθήνα δηλώνει ότι έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου που της επιτρέπουν οι φυσικές αντοχές και οι προεκλογικές της δεσμεύσεις, προκειμένου να συναντήσει, όπως λέει, τις απαιτήσεις των δανειστών.

Η εφημερίδα Αυγή, που είναι κομματικό όργανο του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει σήμερα σε βασικό της άρθρο ότι η κυβέρνηση «έχει διανύσει μεγαλύτερη απόσταση από όση της αναλογούσε, και ότι «ο λόγος είναι τώρα στους δανειστές».

«Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα», καταλήγει.

Οι πληροφορίες σχετικά με την υπό διαπραγμάτευση ακόμα συμφωνία, είναι ότι περιλαμβάνει πέρα από τα λεγόμενα «επώδυνα» μέτρα, δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και πρόβλεψη για το επίμαχο θέμα της αποπληρωμής του χρέους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Ναυτεμπορικής», που επικαλείται κυβερνητικό στέλεχος με άμεση γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων στα τεχνικά κλιμάκια, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή έγκειται στις «σχεδόν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των αξιωματούχων των θεσμών οι οποίοι επαναφέρουν αιτήματα από την 5η αξιολόγηση, πάντα προς την κατεύθυνση της άμεσης αύξησης των δημοσίων εσόδων, με τα οποία δεν συμφώνησε ούτε και η συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ».

Χαρακτηριστική είναι σήμερα και η εκ νέου αναφορά του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, στο ότι δεν μπορούν να βρεθούν επιπρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. από τον ΦΠΑ, όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Η αναφορά αυτή του ΥΠΟΙΚ «κουμπώνει» με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι οι δανειστές επιμένουν να μπουν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος στην υψηλή κατηγορία του ΦΠΑ.

Σε συνέντευξή του στην «Αυγή», ο Υπουργός Οικονομικών προτείνει για την έξοδο στις χρηματαγορές, την αγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, 27 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και μέρους των ομολόγων του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως λέει, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος, ώστε μετά το 2021 να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών.

Επίσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά και σε σενάρια περί παραίτησής του, τονίζοντας "κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα πριν δικαιώσουμε όλοι μαζί τους πολίτες", ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα μη υπερψήφισης της συμφωνίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί "δεν θα καταθέσουμε στη Βουλή συμφωνία που διίσταται από τις αρχές μας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα