Σε «αναμμένα κάρβουνα» για το de-offshorization η Κύπρος

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις προς αντιμετώπιση τυχόν επιπτώσεων από την εφαρμογή της ρωσικής νομοθεσίας του de-offshorization και για να παραμείνει η χώρα μας ανταγωνιστικό χρηματοπιστωτικό κέντρο, πραγματοποιούν οι αρμόδιοι φορείς της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Σαφώς θορυβημένοι από την εφαρμογή του ρωσικού de-offshorization και ενεργώντας προληπτικά, οι αρμόδιοι φορείς της Δημοκρατίας σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του κλάδου των υπηρεσιών, κάνουν ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν επιπτώσεις στην

ευαίσθητη κυπριακή οικονομία. Η ανακοίνωση της εφαρμογής της νομοθεσίας από τη Ρωσία που στοχεύει στον επαναπατρισμό κεφαλαίων στη χώρα, σήμανε την έναρξη απανωτών συσκέψεων των αρμοδίων.Στις συναντήσεις συμμετέχουν:

Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών. Μεγάλα Ελεγκτικά Γραφεία. Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος. Έφορος Φόρου Εισοδήματος. Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) Λειτουργοί Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έχουν τροχοδρομηθεί αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της Κύπρου.Πέραν της αντιμετώπισης τυχόν επιπτώσεων από την εφαρμογή του de-offshorization, μέσα από τη μελέτη φορολογικών συστημάτων ανταγωνιστικών χωρών, θα επιχειρηθεί εκσυγχρονισμός της υπάρχουσας νομοθεσίας στοχεύοντας στη διατήρηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου. Νομοθετικές ρυθμίσειςΟι αλλαγές θα αποτυπωθούν σε νομοσχέδια τα οποία θα προωθηθούν πολύ σύντομα στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς μελέτη και ψήφιση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα προωθούνται αλλαγές που αφορούν μεταξύ άλλων:

Στα κριτήρια που απαιτούνται για να αποδεικνύουν εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και ρωσικών συμφερόντων, ότι διατηρούν, πραγματικά, την επιχειρηματική τους βάση στην Κύπρο και ότι διευθύνονται από το νησί. Tροποποίηση του τρόπου φορολόγησης συγκεκριμένων πηγών εισοδημάτων μετά από μελέτη των νόμων που ισχύουν σε άλλες χώρες όπως Μάλτα, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία. Διευκολύνσεις στις πολιτογραφήσεις σε συνδυασμό με φοροελαφρύνσεις σε περίπτωση που επιλέξουν να εγκατασταθούν στην Κύπρο.

Οι αλλαγές θα πρέπει να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το κυπριακό σύνταγμα, να μην αντιτίθενται με τους κανονισμούς που αφορούν στις κρατικές ενισχύσεις και να έχουν την έγκριση της Τρόικας. Φορείς της οικονομίας ανέφεραν στο Σίγμα ότι "πέραν της φορολογικής επιβάρυνσης, οι ξένοι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη και άλλα δεδομένα, όπως η ασφάλεια των περιουσιακών τους στοιχείων και το διοικητικό κόστος διεκπεραίωσης των εργασιών των επιχειρήσεων τους".Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί οργανισμοί ξένων συμφερόντων προχώρησαν σε ενοικίαση ή αγορά γραφείων και σε εργοδότηση ή μεταφορά υπαλλήλων από το εξωτερικό στην Κύπρο, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διοίκηση των εταιρειών γίνεται από το νησί.

Keywords
Τυχαία Θέματα