Σε 48ωρη απεργία κατέρχεται η ΕΤΥΚ στη ΣΚΤ

Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται από το πρωί τα μέλη της ΕΤΥΚ στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Η απόφαση ελήφθη ως μέτρο αντίδρασης στη μη εφαρμογή από τη Διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε μεταξύ τους στις 30 Νοεμβρίου για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. Η ΕΤΥΚ υποστηρίζει

ότι η ηγεσία του Συνεργατισμού υπαναχώρησε, ύστερα από παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ.

Η διαφορά με τη διοίκηση φέρεται να αφορά απαίτηση της ΕΤΥΚ να καταβληθούν στα μέλη της αναδρομικά, ΑΤΑ και προσαυξήσεις για το 2014 και για το 2015.

Σύμφωνα με το ΓΓ της ΕΤΥΚ, Χρίστο Παναγίδη, λόγος της απεργίας είναι ότι διακυβεύεται η ισχύς του συστήματος των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων και καταστρατηγείται ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων. Ο κ. Παναγίδης υποστηρίζει ότι πρέπει όλοι να σεβαστούν το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Δεν μπορεί, τονίζει, να γίνει αποδεκτό ότι ενώ οι δύο κοινωνικοί εταίροι συζητούν και καταλήγουν σε συμφωνία, έχει το δικαίωμα ο οποιοσδήποτε, είτε είναι έξωθεν παρέμβαση, είτε η ίδια η Διοίκηση ή η συνδικαλιστική πλευρά, να υπαναχωρεί. Δεν είναι η ΕΤΥΚ, υποστηρίζει ο κ. Παναγίδης, που οδήγησε στην αντιπαράθεση και φέρθηκε με άσχημο τρόπο στους Θεσμούς. Η ΕΤΥΚ, τονίζει, προσήλθε «καλή τη πίστη» στη συνάντηση, συζήτησε με τη Διοίκηση της ΣΚΤ και κατέληξε σε συμφωνία.

ΥΠΟΙΚ: Ανεύθυνη και απαράδεκτη πράξη

«Η 48-ωρη απεργία της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων (ΕΤΥΚ) στον Συνεργατισμό, με αίτημα την αναδρομική παραχώρηση ΑΤΑ και προσαυξήσεων για το 2014-2015, αποτελεί πράξη απαράδεκτη και ανεύθυνη», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο Υπουργός Οικονομικών. Προσθέτει ότι πρόκειται για πράξη που υπονομεύει τις προσπάθειες για οριστική σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για την ανάκαμψη της οικονομίας. Κυρίως, αναφέρει, συνιστά πρόκληση προς τους υπόλοιπους εργαζομένους και τους φορολογούμενους συμπολίτες μας.

Λύπη εκφράζει η ΣΚΤ

Λύπη για την απόφαση εκφράζει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η εξαγγελία της απεργίας, την ημέρα που σύσσωμη η Πολιτεία, μέσω της Βουλής, έδειξε έμπρακτα τη στήριξή της στο Συνεργατισμό, ξενίζει και προκαλεί λύπη. Το Συνεργατικό Κίνημα, επισημαίνει, βρίσκεται σε ανοδική πορεία και σε συνεχή προσπάθεια επίτευξης των στόχων του, έχοντας αναπτύξει ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα και, κυρίως, στο μέτωπο των αναδιαρθρώσεων.

Οι φιλόδοξοι στόχοι, που έχουν τεθεί, θα επιτευχθούν, παρά τα εμπόδια, που παρεμβάλλει με τη στάση και τις επιλογές της η ηγεσία της ΕΤΥΚ, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Τα 250 υποκαταστήματα του Συνεργατισμού θα λειτουργούν κανονικά στη διάρκεια της απεργίας, για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του κοινού, βεβαιώνει ο Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης.

Επικρίσεις ΠΕΟ-ΣΕΚ σε ΕΤΥΚ

Την ΕΤΥΚ επικρίνουν και οι συντεχνίες της πλειοψηφίας των εργαζομένων στο Συνεργατισμό, ΠΕΟ και ΣΕΚ. Διερωτώνται μάλιστα «ποιους εξυπηρετεί αυτή η στάση». ΠΕΟ και ΣΕΚ καταγγέλλουν την ΕΤΥΚ για «ενέργεια δυσφήμισης και απαξίωσης των εργαζομένων στο Συνεργατισμό». Τέτοιες συμπεριφορές και παιχνίδια επίδειξης δύναμης και εξουσίας, τονίζουν, εμάς δεν μας αφορούν.

Καταδικάζει η ΟΕΒ

Την κινητοποίηση της ΕΤΥΚ στην ΣΚΤ καταδικάζει και η ΟΕΒ. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών κα Βιομηχάνων σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για απαράδεκτη απεργία, η οποία προκαλεί το κοινό αίσθημα. Επισημαίνει ότι η ΕΤΥΚ ζητά αυξήσεις μισθών για εργαζόμενους μιας επιχείρησης, που έφθασε στο χείλος της χρεοκοπίας και διασώθηκε με λεφτά των φορολογουμένων.

Η ΟΕΒ υποδεικνύει στην ΕΤΥΚ ότι όσο ιερό είναι το δικαίωμα της απεργίας, άλλο τόσο είναι ιερό το δικαίωμα της εργασίας και κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει οποιονδήποτε εργαζόμενο να πάει στην δουλειά του. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών κα Βιομηχάνων καλεί την ΕΤΥΚ να εγκαταλείψει την επιθετική πολιτική έναντι ενός κινήματος, που παλεύει με την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων να σταθεί ξανά δυναμικά στη θέση, που του αξίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα