Σε 15 χρόνια και βλέπουμε….

Ο ΠτΔ κάλεσε την Κίνα να συμμετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας
Σύμφωνα με τον Ακιντζί, το ζήτημα των εγγυήσεων θα μπορούσε να αναθεωρηθεί μετά από κάποια χρονική περίοδο. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η θέση για κατάργηση των εγγυήσεων από την πρώτη στιγμή της λύσης, δηλώνει στην ΕΡΤ ο κατοχικός ηγέτης

Με αρκετή διάθεση χιούμορ θα πρέπει να αποδεχθεί κάποιος τις αναφορές του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση της Ελλάδας.

Μιλώντας για τις εγγυήσεις είπε ότι «το ζήτημα των εγγυήσεων θα μπορούσε να αναθεωρηθεί μετά από κάποια χρονική περίοδο. Θα μπορούσε να επανεξεταστεί μετά από 15 χρόνια, όταν θα έχουν παρέλθει τρεις προεδρικές θητείες, και αφού διαπιστωθεί ότι το σύστημα λειτουργεί ομαλά».

Ο κ. Ακιντζί σημείωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η θέση για κατάργηση των εγγυήσεων από την πρώτη στιγμή της λύσης. Παράλληλα, όμως, είπε ότι ούτε η θέση για καμία αλλαγή στο σύστημα εγγυήσεων μπορεί να είναι η λύση στο ζήτημα, αφού αυτή η θέση δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ακόμη 10 θέματα
Αναφερόμενος στο εδαφικό, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν έχουν συζητηθεί ονόματα χαρτών και περιοχών, κάτι που, όπως είπε, αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο. Πρόσθεσε ότι, αντιλαμβανόμενος τις ευαισθησίες που υπάρχουν για το εδαφικό, μπορεί, με καλή θέληση, να βρεθεί λύση, η οποία να αφήνει όλους τους κατοίκους ικανοποιημένους.

Παράλληλα, έκανε λόγο για λιγότερα από δέκα θέματα που παραμένουν άλυτα και τα οποία μπορούν να διευθετηθούν σε ένα πάρε-δώσε. Είναι αναγκαίο το «πάρε-δώσε», είπε, αν θέλουμε να φθάσουμε σε λύση.

Πρώτη συνάντηση μετά το γεύμα
Γεμάτη ερωτήματα και αμφισημίες, που σαν πέπλο καλύπτουν την επικείμενη διάσκεψη της Γενεύης, θα είναι η σημερινή πρώτη επί της ουσίας συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, μετά το ναυάγιο του Μον Πελεράν.

Συνάντηση που θα επισκιαστεί από την αναμενόμενη συζήτηση για τη σύνθεση της διάσκεψης που όσο πλησιάζει, άλλο τόσο αναδεικνύει τις κατ’ αντιστροφήν αναγνώσεις.

Ο μεν Πρόεδρος Αναστασιάδης εμμένει στη διακριτή συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, παρόντων μάλιστα των μονίμων μελών του Σ.Α. Την ίδια ώρα που ο κ. Ακιντζί είπε στην ΕΡΤ ότι αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών είναι ότι θα λάβουν μέρος οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Πρόσθεσε ότι με βάση τη συμφωνία, θα προσκληθούν και άλλες χώρες που σχετίζονται, εάν χρειαστεί. Ένα μέρος που θα μπορούσε να προσκληθεί, είπε, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι εκεί γύρω, κατά την έκφρασή του. Η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε, θα είναι δευτερεύουσα συμμετοχή. Δεν είναι αναγκαίο, πρόσθεσε, να εμπλέξουμε περισσότερους στη διάσκεψη, αφού όσοι περισσότεροι θα συμμετάσχουν τόσο περισσότερο θα δυσκολεύουν τα πράγματα.

Εφικτός ο συγχρονισμός
Την ίδια ώρα, δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, με τις οποίες λέει ότι είναι εφικτός ο «εκσυγχρονισμός» της ασφάλειας του νησιού ώστε να βρεθεί λύση, δημοσιεύουν οι «Financial Times».

«Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα προτιμούσε ένα τέλος στο σύστημα των εγγυήσεων και ένα τέλος στην παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο, ενώ η τουρκική θέση ήταν πάντα ότι ένα σύστημα εγγυήσεων θα έπρεπε να συνεχιστεί τουλάχιστον ώστε να δούμε ότι αυτή η νέα ομοσπονδιακή δομή λειτουργεί, επειδή αισθάνονται μία ευθύνη για την τουρκοκυπριακή κοινότητα», είναι τα λόγια του Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

«Αλλά υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να βρούμε για να εκσυγχρονίσουμε την ασφάλεια στην Κύπρο, με τρόπους που θα πρέπει να φροντίζουν για την ασφάλεια αμφοτέρων των πλευρών, έτσι ώστε η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί λόγο ανασφάλειας για τον άλλο», προσθέτει ο κ. Έιντε.

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο Νορβηγός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε μετά από τις επαφές του στην Αθήνα και στην Άγκυρα ότι «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά», ώστε να υπάρξει ευθυγράμμιση απόψεων στον τομέα της ασφάλειας. «Και στις δύο χώρες ένιωσα να υπάρχει μία θετική προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Έιντε.

ΠτΔ: Βασιζόμαστε στην παρουσία της Κίνας στη διάσκεψη
Στον χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Κίνας, στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 45 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ευχαρίστησε την Κίνα για τη διαχρονική της υποστήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, προσθέτοντας ότι «την 1η Δεκεμβρίου, με στόχο να διατηρηθεί η δυναμική της διαπραγματευτικής διαδικασίας και να διασφαλίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από το σημείο που έμειναν στο Μον Πελεράν, συμφωνήθηκε να λάβει χώρα εντατική και ουσιαστική συζήτηση για όλα τα εκκρεμούντα θέματα και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεσμεύτηκε να υποβάλει χάρτη για το Εδαφικό στις 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Πρόοδος στα πιο πάνω θέματα θα μας επιτρέψει να βρεθούμε κοντά σε μια συμφωνία, δημιουργώντας τις συνθήκες και τις προοπτικές για μια επιτυχή κατάληξη στη συζήτηση για το θεμελιώδες θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε μια πολυμερή διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και των σχετικών μερών».

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προς τον σκοπό αυτό πιστεύουμε - έχοντας υπ' όψιν τη διεθνή διάσταση του θέματος που θα συζητηθεί, περιλαμβανομένων των τρόπων διασφάλισης ομαλής, ασφαλούς και ταχείας εφαρμογής της λύσης που θα επιτευχθεί - τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να είναι παρόντα τη διάσκεψη. Σε σχέση με αυτό, βασιζόμαστε στην παρουσία και τη στήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην εν λόγω διάσκεψη».

Τσίπρας με Μέρκελ
Το Κυπριακό θα είναι στα θέματα της συνάντησης που θα συζητήσουν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Παρασκευή στο Βερολίνο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ.

«Τα θέματα είναι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, η κατάσταση αναφορικά με το προσφυγικό, οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, και στο περιθώριο επίσης φυσικά η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας», δήλωσε η κ. Ντέμερ.
__________________

Πορεία από τον Ακιντζί… μέχρι τον Αναστασιάδη
Μεγάλη δικοινοτική πορεία διοργανώνει αύριο η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης - Ενωμένη Κύπρος και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος, με σκοπό να ζητηθεί από τους ηγέτες της Κύπρου να κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, ώστε να φτάσουν σε μια συμφωνία στις συνομιλίες στη Γενεύη τον επόμενο μήνα.

Όπως εξήγγειλαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Συνεργασίας, η πορεία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 16:00, με σκοπό να δείξουν ότι η υπόθεση της λύσης δεν είναι μόνο υπόθεση των ηγετών, αλλά υπόθεση του λαού.

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συγκεντρωθούν αρχικά έξω από το γραφείο του Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στην κατεχόμενη Λευκωσία και αφού του επιδώσουν ψήφισμα, θα κατευθυνθούν προς το οδόφραγμα της οδού Λήδρας.
Ακολούθως, θα πορευθούν στην Πλατεία Σολωμού, όπου θα επιβιβαστούν σε λεωφορεία, για να μεταβούν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης - Ενωμένη Κύπρος κάλεσε τις ευρύτερες μάζες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να ενωθούν σε κοινή δράση, ώστε να ωθήσουν μπροστά τη λύση και την επανένωση, ενώ παράλληλα κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εντείνουν τις προσπάθειες, για επίτευξη θετικού αποτελέσματος τόσο πριν, όσο και κατά τις επικείμενες συνομιλίες στη Γενεύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα