Άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά

Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε την Ανόρθωση και έγινε ο 3ος ένοικος του ρετιρέ της βαθμολογίας

ΑΠΟΕΛ 2
40' Ντε Καμάργκο, 89’ Αστίθ
ΑΝΟΡΘΩΣΗ 1
90’+1’ Γκονσάλβες

Ο ΑΠΟΕΛ δεν έχασε τη νέα ευκαιρία που του έδωσε η ΑΕΚ και από χθες είναι μέλος της τριπλής συγκατοίκησης στο ρετιρέ. Κέρδισε με 2-1 την Ανόρθωση με γκολ

των Ντε Καμάργκο (σε αυτόν το χρέωσε ο διαιτητής, αν και στα ριπλέι φάνηκε πως ήταν αυτογκόλ του Καλντερόν) και Αστίθ.

Καλό παιχνίδι, πολλές φάσεις στο ΓΣΟ μπροστά σε 7,5 χιλιάδες θεατές. Ήταν η 2η συνεχόμενη νίκη σε ντέρμπι, η 3η εξαιρετικά σημαντική μέσα σε 9 μέρες (Ομόνοια, Ολυμπιακό, Ανόρθωση). Νίκη που δίνει λοιπόν πολλαπλά οφέλη.

Γενικά, ο ΑΠΟΕΛ ήταν πιο καλός και υπερίσχυσε δίκαια. Η Ανόρθωση είχε ικανοποιητική παρουσία και σε αρκετά σημεία του αγώνα ανταγωνιστική, ειδικά πριν από τα δύο γκολ του ΑΠΟΕΛ. Έδειξε καλά στοιχεία και με βάση την όλη εικόνα, μπορεί να προσβλέπει σε καλύτερες μέρες.

Το 90λεπτο
Στα 10 πρώτα λεπτά, οι προθέσεις των ομάδων ήταν σαφείς. Η Ανόρθωση έδωσε χώρο και θέλησε να ανεβάσει τον ΑΠΟΕΛ, ώστε να βρίσκει χώρους για αντεπίθεση, την ώρα που οι εντολές του Κρίστιανσεν προς τους παίκτες του ήταν να μεταφέρουν γρήγορα, χωρίς πολλές εναλλαγές την μπάλα στην αντίπαλη εστία. Μοτίβο παιχνιδιού που βόλεψε πρακτικά την Ανόρθωση.

Οι πιέσεις του ΑΠΟΕΛ εντάθηκαν, ένα δίλεπτο έφερε απανωτές δύο μεγάλες φάσεις για τους γηπεδούχους. Ανέβηκε όμως γενικά και η (αγωνιστική) ένταση του ντέρμπι, αφού η Ανόρθωση πέρασε το σύντομο νεκρό της διάστημα και βελτιώθηκε. Απείλησε μία φορά πολύ σοβαρά, πάτησε ξανά στην αντίπαλη περιοχή και έφερε ισορροπία στο ματς, αφού την ίδια ώρα ο ΑΠΟΕΛ είχε τις δικές του προϋποθέσεις.

Πάντως οι γαλαζοκίτρινοι ξαναπήραν τα ηνία στο τελευταίο δεκάλεπτο, ευτύχησαν να σκοράρουν στο 40’, αλλά και να χάσουν την ευκαιρία να διπλασιάσουν τα τέρματά τους πριν κλείσει το ημίχρονο. Η ανάπαυλα έφερε τον ΑΠΟΕΛ να προηγείται και αν βάλουμε όλα τα δεδομένα κάτω (ευκαιρίες, επιθετικότητα), το προβάδισμά του ήταν δίκαιο. Πριν πάνε οι ομάδες στα αποδυτήρια, ο Λέβι έκανε αλλαγή με Οικονομίδη αντί Καρλίτος.

Σαφώς το 2ο μέρος ήταν διαφορετικό. Ο ΑΠΟΕΛ έδειχνε να έχει τον έλεγχο, η Ανόρθωση χρειάστηκε μερικά λεπτά να προσαρμοστεί με τον νέο της σχηματισμό και να ψάξει να απειλήσει. Δεν είχε ουσία, παρά την προσπάθειά της, Παιχνίδι χωρίς φάσεις, με τον ΑΠΟΕΛ να κάνει καλή διαχείριση και να κερδίζει επιπλέον και με την πάροδο του χρόνου.

Με ένα χαφ παραπάνω (μπήκε ο Μπερτόλιο αντί του Ντε Καμάργκο) και καλή αμυντική συμπεριφορά, έκοβε και έψαχνε (χωρίς τη πολύ μεγάλη φάση) στην αντεπίθεση. Όλα αυτά μέχρι το 70’, όταν η Ανόρθωση έπαιξε με παραπάνω ρίσκο και φάνηκε ιδιαίτερα απειλητική (μεγάλες φάσεις με Ράγιος, Γκονσάλβες) για 10 λεπτά.

Άφησε και χώρους όμως, ο ΑΠΟΕΛ μπορούσε επίσης να σκοράρει, ειδικά στη φάση του Αλωνεύτη. Γενικά από το 80' και μετά είχε πάλι την κατάσταση σε απόλυτο έλεγχο. Αλλά είπαμε, το ντέρμπι είχε πολλά άνω κάτω. Τρανή απόδειξη τα τελευταία λεπτά. Το 2-0 του ΑΠΟΕΛ με Αστίθ στο 89', μείωση της Ανόρθωσης στο 91'. Έτσι γράφτηκε ο επίλογος.

ΑΠΟΕΛ: Βάτερμαν, Μιλάνοφ, Αλεξάνδρου, Αστίθ, Μερκής, Μοράις, Βινίσιους, Γιαννιώτας (85' Εφραίμ), Βάντερ (76' Αλωνεύτης), Σωτηρίου, Ντε Καμάργκο (64' Μπερτόλιο)

ΑΝΟΡΘΩΣΗ : Κόπριβετς, Ερέρο, Καλντερόν, Ρέινα, Γκάμπριελ, Ζοάο Βίκτορ, Σίβου (74' Κολούνγκα), Ράγιος, Καρλίτος (43' Οικονομίδης), Γκονσάλβες, Καμπρέρα

ΤΟ ΦΙΛΜ
2΄ Ζήτησε πέναλτι ο ΑΠΟΕΛ σε μαρκάρισμα του Ρέινα στον Μερκή. Ο διαιτητής έκρινε πως δεν υπήρχε παράβαση.
4΄ Φάουλ του Ράγιος, η μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.
10’ Ο Μοράις προλαβαίνει τον Καμπρέρα, που ήταν σε θέση βολής μπροστά από τον Βάτερμαν.
20’ Τεράστια ευκαιρία για ΑΠΟΕΛ, ο Βάντερ δίνει έτοιμο γκολ στον Σωτηρίου, που σημαδεύει το δοκάρι, στην επαναφορά ο Ντε Καμάργκο σουτάρει έξω.
22΄ Μόνος ο Βινίσιους μπροστά από τον Κόπριβετς δεν μπορεί να κάνει κοντρόλ.
25’ Ο Καρλίτος δίνει στον Καμπρέρα που μέσα από την περιοχή στέλνει την μπάλα έξω και χάνει μεγάλη ευκαιρία.
26’ Δύσκολη κεφαλιά ο Σωτηρίου, αποκρούει ο Κόπριβετς.
32’ Στη πλάτη της άμυνας του ΑΠΟΕΛ, μπροστά στον Βάτερμαν, ο Γκονσάλβες δεν μπορεί να κατεβάσει σωστά την μπάλα.
36΄ Μακρινό σουτ του Βάντερ, απέκρουσε ασταθώς ο Κόπριβετς.
38΄ Δυνατό σουτ του Γιαννιώτα λίγο έξω.
41’ Φάουλ του Γιαννιώτα, η μπάλα περνά από Μερκή, Ντε Καμάργκο, κτυπά στον Καλντερόν και καταλήγει στα δίχτυα.
45’ Διπλή ευκαιρία για ΑΠΟΕΛ. Σουτ του Γιαννιώτα, αποκρούει ο Κόπριβετς, μόνος με το τέρμα ο Σωτηρίου (ήταν λίγο μπροστά από τον τελευταίο αμυντικό) σουτάρει ψηλά έξω.
48’ Από φάουλ, ο Σιβού πρόλαβε με προβολή και σταμάτησε το κοντινό σουτ του Σωτηρίου.
67΄ Ο Σωτηρίου υπό πίεση δύο αμυντικών δεν μπόρεσε να κάνει την προβολή στην μπαλιά του Βάντερ.
72΄ Καλό σουτ του Γιαννιώτα πάνω από τα δοκάρια.
74΄ Ο Ράγιος έπιασε μακρινό σουτ, απέκρουσε δύσκολα ο Βάτερμαν.
76΄ Ο Γκονσάλβες από πολύ κοντά, μόνος, δεν μπορεί να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.
83΄ Μόνος ο Αλωνεύτης, ο Κόπριβιτς αποσοβεί το γκολ.
89’ Κόρνερ, κεφαλιά του Αστίθ και 2-0.
90’+1’ Πλασέ από τη μεγάλη περιοχή του Γκονσάλβες, μειώνει σε 2-1.

ΤΑ ΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
Άλλη διάταξη αλλά και τέσσερεις αλλαγές για τον ΑΠΟΕΛ σε σχέση με την 11άδα κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο Καρλάο ήταν δεδομένα εκτός (4 κίτρινες), άρα και το δίδυμο Αστίθ-Μερκή στα στόπερ. Όμως ο Κρίστιανσεν επέλεξε να επανέλθει σε 4-4-2. Φρέσκαρε τα άκρα με τους Γιαννιώτα, Βάντερ (αντί των Εφραίμ, Αλωνεύτη) και έβαλε τον Ντε Καμάργκο (αντί του Μπερτόλιο) δίπλα στον Σωτηρίου.

Στο 65’ ο τεχνικός του ΑΠΟΕΛ μετέτρεψε το σχήμα του σε 4-2-3-1, με Μπερτόλιο, αντί Ντε Καμάργκο. Λίγο μετά ο Αλωνεύτης μπήκε στη θέση του Βάντερ και ο Εφραίμ έκλεισε τις αλλαγές, παίρνοντας τη θέση του Γιαννιώτα.

Ο Ρόνι Λέβι επέλεξε εννέα από τους 11 που αντιμετώπισαν τον Απόλλωνα. Φανέλα βασικού πήραν οι Ρέινα και Καμπρέρα και έμειναν εκτός οι Σάντος και Κολούνγκα. Ο Ρέινα έπαιξε σε θέση αριστερού μπακ και ο Καμπρέρα στην κορυφή, στο 4-2-3-1 του Ισραηλινού τεχνικού. Αμέσως μετά το 1-0, έβγαλε τον Καρλίτος, πέρασε τον Οικονομίδη στα χαφ (άρα έπαιξε με τρεις ανασταλτικούς) και τράβηξε τον Ράγιος στο δεξί άκρο. Στο 72' έπαιξε ξανά με πιο επιθετικό μηχανισμό, με τον Κολούγκα αντί του Σεβού.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Τόμας Κρίστιανσεν: «Είμαι πολύ χαρούμενος για τους 3 βαθμούς. Κάθε φορά που παίζουμε μετά την Ευρώπη, πάντα το επόμενο παιχνίδι είναι δύσκολο. Ξεκινήσαμε καλά το ματς, προσπαθήσαμε να ελέγξουμε και δημιουργήσαμε ευκαιρίες. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτό το ματς και σε εκείνο στη Λάρνακα είναι ότι καταφέραμε να είμαστε αποτελεσματικοί μέσα από στατικές φάσεις. Το σημαντικότερο είναι ότι επιστρέψαμε εκεί που ανήκουμε».

Ρόνι Λέβι: «Ο ΑΠΟΕΛ είχε περισσότερες ευκαιρίες και ήταν καλύτερος. Είχαμε και εμείς ευκαιρίες. Δεν είμαι ευχαριστημένος με την ομάδα μου. Ανησυχώ για την κατάσταση που είμαστε αυτή τη στιγμή. Δεν είμαστε στον σωστό δρόμο. Μας στηρίζει ο κόσμος αλλά αυτό δεν είναι αρκετό».

Keywords
Τυχαία Θέματα