Σχέδια λύσης του Κυπριακού

To Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος εξέδωσε πρόσφατα το βιβλίο «Τάσσος Παπαδόπουλος, Τα σχέδια για το Κυπριακό από το 1956 ως το 1984».

Διαβάζοντας τον τίτλο ο αναγνώστης θα διερωτηθεί, γιατί δεν περιλαμβάνονται στο βιβλίο και τα τελευταία σχέδια για λύση του Κυπριακού, δηλαδή οι δείκτες Γκουεγιάρ, οι Ιδέες Γκάλι και το Σχέδιο Ανάν. Ὀμως η απορία αυτή λύεται ήδη από τον υπότιτλο του βιβλίου, που αναφέρει ότι το περιεχόμενο του βιβλίου είναι «Ιστορική ανάλυση σε σειρά άρθρων,

που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΚΗΡΥΚΑΣ τη διετία 1984-85».

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το βιβλίο περιλαμβάνει εισαγωγή του ιστορικού Πέτρου Παπαπολυβίου, που είχε και την επιμέλεια της εκδόσεως. Ἐτσι το περιεχόμενο του βιβλίου είναι εξοπλισμένο με την επιστημονική τεκμηρίωση του Καθηγητή Παπαπολυβίου, στοιχεία που αποτελούν προστιθέμενη αξία στο περιεχόμενο του βιβλίου. Η εργασία του κ. Παπαπολυβίου υπήρξε επίπονη και πολύ αποτελεσματική, επειδή ακριβώς οι απόψεις του Τάσσου Παπαδόπουλου για τα υπό αναφοράν σχέδια λύσεως, έχουν την επιστημονική τεκμηρίωση, για να μπορεί ο αναγνώστης να μελετά και να εξαγάγει τα ορθά συμπεράσματα. Χωρίς την επιμέλεια του κ. Παπαπολυβίου και χωρίς τις τεκμηριωμένες παραπομπές του, πολλοί θα μπορούσαν να ειρωνεύονται τις απόψεις και την κριτική του Τάσσου Παπαδόπουλου για τα σχέδια λύσεως, επειδή θα αντιπαρέβαλλαν, χωρίς στοιχεία, τις δικές τους θέσεις και απόψεις και θα μπορούσαν με την ευκολία του ημιμαθούς να εκτιμήσουν, ότι ο Τάσσος υπερασπίζεται τις δικές του δήθεν απορριπτικές θέσεις και η ανἀλυσή του να υποβιβαστεί σε προπαγάνδα των θέσεων των δήθεν απορριπτικών.

Το βιβλίο αυτό με τις αναλύσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου είναι και επίκαιρο και διαχρονικό. Επίκαιρο επειδή και σήμερα καταβάλλονται οι ίδιες προσπάθειες από την Τουρκία και τους υποστηρικτές της για επιβολή των διχοτομικών της σχεδίων και διαχρονικό, επειδή στην ανάλυση του κάθε σχεδίου που δημοσίευσε πριν από τριάντα χρόνια ο Τάσσος Παπαδόπουλος σε σειρά άρθρων του στον ΚΗΡΥΚΑ, αποδεικνύεται ότι κάθε σχέδιο που μας παρουσίαζαν περιλάμβανε τις ίδιες διαιρετικές και διχοτομικές πρόνοιες, άλλωτε εμφανείς και άλλωτε συγκαλυμμένες. Στόχος όλων των σχεδίων ήταν η διαίρεση της Κύπρου, της κυριαρχίας του κράτους και του λαού με τελικό στόχο τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη διευκόλυνση των τουρκικών επεκτατικών σχεδίων.

Είναι από όλους παραδεκτό ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος μελετούσε σε βάθος κάθε πρόταση ή εισήγηση για το Κυπριακό. Ανέλυε κάθε πρόταση και κάθε φράση, για να διαπιστώσει ή να κατανοήσει το περιεχόμενο που κρυβόταν πίσω της. Και πολύ ορθά λέγεται ότι πρόσεχε ακόμα και την παράλειψη ή την προσθήκη ενός «και» ή ενός κόμματος ή τελείας και δεν άφηνε ασχολίαστο κάτι, που θα αποτελούσε εποικοδομητική ασάφεια, που στην κρίσιμη στιγμή θα ευνοούσε την Τουρκία και τους άσπονδους φίλους μας. Για τούτο και όλοι ξέρουν, ότι και ο Σπύρος Κυπριανού, που ήταν ΠΤΔ την εποχή που γράφτηκαν τα άρθρα και ο Γλαύκος Κληρίδης, που την ίδια εποχή ηγείτο της αντιπολίτευσης, ελάμβαναν πολύ υπόψη τους ή και ζητούσαν την άποψη του Τάσσου για κάθε σημαντικό κείμενο ή έγγραφο.

Οι πρόνοιες των σχεδίων λύσεως του Κυπριακού πάντοτε έκρυβαν πολλές παγίδες, που τις έστηναν δεινοί τεχνοκράτες του φόρεϊν όφφις και της αμερικανικής διπλωματίας, που σκοπό είχαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας και τα δικά τους. Και είναι γεγονός ότι εύρισκαν πολλούς υποστηρικτές στην πλευρά μας. Οι υποστηρικτές αυτοί είτε είχαν εμπιστοσύνη στους Αγγλοαμερικάνους, είτε δεν μπορούσαν να διακρίνουν τις παγίδες και τις δυσμενείς για την πλευρά μας πρόνοιες, που δεν ξέφευγαν της εμπεριστατωμένης ανάλυσης του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι όλα τα σχέδια λύσης του Κυπριακού ή τα περισσότερα υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες, που δεν τις αξιοποιήσαμε για να λύσουμε οριστικά το Κυπριακό. Προσωπικά έχω την άποψη, που άκουσα να τη διατυπώνει σε ομιλία του στο επιστημονικό συνέδριο του ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, και ο καθηγητής Κουφουδάκης που είπε, ότι τα σχέδια λύσης ήταν πράγματι χαμένες ευκαιρίες, αλλά για τους Τούρκους και τους ξένους, που συνωμοτούσαν να επιβάλουν μια λύση, που να ικανοποιεί τα τουρκικά και τα νατοϊκά συμφέροντα και όχι τον Κυπριακό λαό.

Ομολογώ, ότι κι εγώ προσωπικά, που ήμουν τακτικός αναγνώστης του ΚΗΡΥΚΑ, όταν διάβαζα τα άρθρα του Τάσσου Παπαδόπουλου, έπεσα στην ίδια παγίδα. Παρόλο που τρέφω απόλυτη εμπιστοσύνη στον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, σε μερικές περιπτώσεις στην αρχή της ανάγνωσης κάποιου σχεδίου, όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος στην εισαγωγή παρουσίαζε τις βασικές πρόνοιες του σχεδίου, συνέλαβα τον εαυτό μου να σκέφτεται: «Ἁυτό φαίνεται να είναι καλό σχέδιο για λύση. Τώρα τι θα πεις Τάσσο; Μήπως πράγματι είσαι πράγματι «απορριπτικός»; Ὀταν όμως προχωρούσα στην εμπεριστατωμένη ανάλυση, διαπίστωνα ότι η κριτική σκέψη του Τάσσου αποκάλυπτε όλες τις παγίδες, έβλεπα ότι πίσω από τις ελκυστικές φράσεις υπήρχαν κρυμμένες επιμελώς πρόνοιες που οδηγούσαν σε διαίρεση της κυριαρχίας και προδιέγραφαν τη διχοτόμηση. Και τότε αντιλαμβανόμουν πόσο δίκαιο είχε ο Τάσσος και κατανοούσα ότι δεν ήταν αρνητικός ή απορριπτικός, αλλά απλώς δεν έπεφτε στις παγίδες που μπορούσαμε όλοι να πέσουμε από μια επιφανειακή ανάγνωση του σχεδίου. Γιατί οι συγγραφείς του δεν ήταν τυχαίοι, αλλά δεινοί διπλωμάτες που ήξεραν να παρουσιάζουν τα ελκυστικά μέρη του σχεδίου και απόκρυβαν τις κακοτοπιές. Αλλά δεν μπορούσαν να τις αποκρύψουν από τον έμπειρο Τάσσο Παπαδόπουλο, που ανέλυε το κάθε τι, την κάθε πρόνοια, την κάθε φράση, την κάθε λέξη, την προσθήκη ή την παράλειψή της. Ὀλοι οι άλλοι μοιάζαμε με διψασμένους, που μας παρέπεμπαν σε μια πηγή με κρυστάλλινο νερό. Πολλοί ήταν έτοιμοι να πιουν τον νερό για να σβήσουν τη δίψα τους. Ο Τάσσος όμως ήξερε να έχει την υπομονή να αναλύσει το νερό, για να δει αν η πηγή ήταν δηλητηριασμένη και να μας προειδοποιήσει.

Είμαι βέβαιος, ότι όσοι διαβάσουν το βιβλίο με πραγματική πρόθεση να το μελετήσουν και να το αξιολογήσουν, θα νιώσουν ότι ένιωσα κι εγώ, όταν διάβαζα τα άρθρα. Φτάνει να αφήσουν το μυαλό τους ελεύθερο και να έχουν την υπομονή να μελετήσουν τις αναλύσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου και την τεκμηρίωση του Πέτρου Παπαπολυβίου. Τότε θα αντιληφθούν και την ορθολογιστική και κριτική άποψή του για το σχέδιο Ανάν, όταν μας κάλεσε να το απορρίψουμε και να υπερασπιστούμε «το δίκαιο, την Ιστορία και την αξιοπρέπειά μας».

Ο Πέτρος.Θ.Παντελίδης είναι αρθρογράφος και εκπαιδευτικός

Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα