Κριτική Θεοχάρους σε Σλοβακία για την τουρκική υποψηφιότητα

Έκκληση για μη άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας αν η χώρα δεν δε σεβαστεί και δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο, έκανε η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους στη Σλοβακία.

Μιλώντας σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της Σλοβακικής προεδρίας από τον Σλοβάκο Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κον Miroslav Lajčák, αφού ευχήθηκε

κάθε επιτυχία στην χώρα του, υπέδειξε ότι οι εξελίξεις στο Brexit έχουν ξεπεράσει την ΕΕ και τις δραστηριότητες της.

Ενέκρινε γενικά τις προτεραιότητες της Σλοβακικής προεδρίας, αλλά άσκησε σφοδρή κριτική στον υπουργό για τον εξωραϊσμό της κατάστασης στην Τουρκία και για την προώθηση της Τουρκικής υποψηφιότητας.

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία ασκεί εκβιαστική και επιθετική πολιτική απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην Ελλάδα και στην ίδια την ΕΕ, ασκεί τρομοκρατία εναντίον του λαού της, ότι έχει βαθιά δημοκρατικά ελλείμματα και ότι είναι γνωστή τόσο η συμπεριφορά της απέναντι στους Κούρδους όσο και οι σχέσεις της με το ισλαμικό κράτος.

Η κα Θεοχάρους τόνισε επίσης ότι η Τουρκία, μην αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, συνάπτει συμφωνίες με την ΕΕ, όπως τη συμφωνία επανεισδοχής, την τελωνειακή εμβάθυνση και πολλές άλλες, τις οποίες εφαρμόζει αποσπασματικά με τα 27 κράτη μέλη αλλά όχι με την ΚΔ.

Η δε θρυλούμενη επίλυση του Κυπριακού, πίσω από την οποία κρύβονται όλοι οι Ευρωπαίοι, δεν είναι τόσο σίγουρη και είναι πολύ πιθανόν, ακόμη και αν φθάσει μια συμφωνία ενώπιον του λαού, αυτή η συμφωνία να μην εγκριθεί από αυτόν. Και σε τέτοια περίπτωση δεν θα έχει ο λαός την ευθύνη.

Η Ελένη Θεοχάρους ζήτησε από τον Σλοβάκο υπουργό να μην προχωρήσει σε άνοιγμα κεφαλαίων κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Του ζήτησε επίσης να παγώσει την διαδικασία των ενταξιακών διαδικασιών, αν η Τουρκία δε σεβαστεί και δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα