Σαράντα επικίνδυνα προϊόντα στην κυπριακή αγορά

Συνολικά 40 προϊόντα, τα οποία παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών, κοινοποιήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Επικίνδυνα Προϊόντα την εβδομάδα 7 -14/11/2016 (GRAS-RAPEX – Report 45).

Στα προϊόντα περιλαμβάνονται παιγνίδια, ρούχα, ποδήλατα, παιδικά καροτσάκια, πόρτες ασφαλείας για παιδιά και παιδικά μουσικά όργανα.

Επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αναφέρει ότι “τα προϊόντα αυτά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις αγορές διαφόρων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου,

και στη συνέχεια κοινοποιήθηκαν στο Σύστημα GRAS-RAPEX”.

Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για τα επικίνδυνα προϊόντα στην ιστοσελίδα της ΥΠΚ στη διεύθυνση ή στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα 40 προϊόντα κατανεμήθηκαν για σκοπούς ελέγχου της αγοράς σε “τριάντα τρία προϊόντα στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, τρία στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, τρία στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και ένα στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας”.

Σημειώνεται ότι εννέα από τα 33 προϊόντα (με αύξοντες αριθμούς 1 μέχρι 9), έχουν εντοπιστεί αρχικά από την ΥΠΚ στην αγορά της Κύπρου (χωρίς να έχουν προηγουμένως εντοπιστεί στις άλλες χώρες μέλη) και έχουν κοινοποιηθεί στο σύστημα Gras-Rapex.

Επίσης, “τα προϊόντα με αύξοντες αριθμούς 32 και 33 έχουν αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόντα χαμηλού κινδύνου”.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα προϊόντα που αναφέρονται στις εβδομαδιαίες κοινοποιήσεις του συστήματος RAPEX, έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες αρχές κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν κριθεί ως μη ασφαλή, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η διάθεσή τους στην αγορά”.

Μπορεί να έχουν επίσης εντοπιστεί από τους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι, “έχοντας εντοπίσει κάποιο δυνητικό κίνδυνο που μπορεί αυτά να παρουσιάσουν, έχουν προβεί σε εθελούσια απόσυρσή τους από την αγορά και ανάκλησή τους από τους καταναλωτές”.

“Η απαγόρευση διάθεσής τους στην αγορά μπορεί να αρθεί στις περιπτώσεις που πιθανή τροποποίησή τους δυνατό να τα καταστήσει ασφαλή”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα