Σαν… πρωταπριλιάτικο ψέμα οι εκποιήσεις

Στροφή ΔΗΚΟ σε ΔΗΣΥ για να αρθεί το αδιέξοδο στο όλο θέμαΕντατικές προσπάθειες για ολοκλήρωση και κατάθεση του πέμπτου και τελευταίου νομοσχεδίου για το πλαίσιο αφερεγγυότητας μέχρι τις 3 ΜαρτίουΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ το πέμπτο και σημαντικό νομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότηταςΤο πέμπτο νομοσχέδιο του πλαισίου αφερεγγυότητας που αφορά την πρώτη κατοικία θα κατατεθεί στις 3 του Μάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανέφερε στην κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών ο Οικονομικός Διευθυντής Διεύθυνσης Χρηματοδότησης

και Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομικών Αντρέας Χαραλάμπους. Το νομοσχέδιο αναμένεται κατατεθεί επίσημα στη Βουλή στις 5 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα το ΔΗΚΟ, διά δηλώσεων του Προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κόμμα να στηρίξει στην ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη, τη συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας μέχρι 31 Μαρτίου, προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω αναστολή της νομοθεσίας των εκποιήσεων.Ολοκληρώνεται το πλαίσιο αφερεγγυότηταςΜιλώντας στη συνεδρία των Επιτροπών και αναφερόμενος στις προσπάθειες που γίνονται για ολοκλήρωση του πλαισίου αφερεγγυότητας, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Τρόικα και τα κόμματα, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα καταφέρουμε να μηδενίσουμε τις παρεμβάσεις». Όπως αναφέρθηκε από την Πόλυ Παπαβασιλείου εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, στο 5ο νομοσχέδιο θα προνοείται άμεση εφαρμογή του σχεδίου για προστασία της πρώτης κατοικίας αμέσως μετά την ψήφισή του, ενώ το διάταγμα απαλλαγής οφειλών για μικρά χρέη θα εφαρμόζεται τρεις μήνες μετά την ψήφιση, ώστε να δοθεί χρόνος να εφαρμοστεί το σχέδιο για την πρώτη κατοικία.Έκκληση σε δικαστήρια για συνεργασίαΕξάλλου, ο Υπεύθυνος του κλάδου πτωχεύσεων του Υπουργείου Εμπορίου Γιώργος Καροτσάκης ανέφερε ότι το Υπουργικό ενέκρινε σχέδιο δράσης και αναβάθμισης των διαδικασιών του κλάδου πτωχεύσεων, ενώ συστάθηκε ομάδα έργου κάτω από την ευθύνη του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου και του ιδίου του Υπουργού Γιώργου Λακκοτρύπη. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να στελεχωθεί ο κλάδος και ότι με την ψήφιση της νομοθεσίας θα υπάρχουν έτοιμες οι αιτήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας. Διαβεβαίωσε ότι η ομάδα έργου αγγίζει ήδη τις λεπτομέρειες.

Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τα δικαστήρια για συνεργασία στην όλη διαδικασία, αναφέροντας ότι έχουν κληθεί δύο φορές για συναντήσεις και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτό. Ανέφερε ότι χρειάζονται τη βοήθεια των δικαστηρίων, ενώ ενδεχομένως να χρειάζεται και εκπαίδευση των δικαστηρίων από εμπειρογνώμονες στο εξωτερικό.Σε διαβούλευση με την ΤρόικαΚληθείς από τους βουλευτές να σχολιάσει πληροφορίες που δημοσίευσε το ΚΥΠΕ για προστασία των εγγυητών στη διαδικασία πτώχευσης, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σε επικοινωνία με την Τρόικα για το θέμα προσωπικών εγγυήσεων και των λογικών αντιδράσεων που τέθηκαν. Το θέμα, είπε, μελετάται ώστε να βρεθούν λύσεις που να βοηθούν στο θέμα των προσωπικών εγγυήσεων και υπάρχει διαβούλευση τόσο με την Τρόικα όσο και με τους εμπειρογνώμονες των κομμάτων, στους οποίους, είπε, παρουσιάστηκαν κάποιες σκέψεις του Υπουργείου, οι οποίες δεν έχουν συμφωνηθεί πλήρως με την Τρόικα. Όπως είπε, τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν διέρρευσαν από το Υπουργείο, αλλά από τους εκπροσώπους των κομμάτων.Το ΔΗΚΟ συζητά την πρόταση της ΚυβέρνησηςΟ Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ΔΗΚΟ να συμπαραταχθεί με την πρόταση της Κυβέρνησης για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας μέχρι 31 Μαρτίου, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αναστολή του νόμου των εκποιήσεων.

Μιλώντας μετά την κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών για το θέμα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι την ερχόμενη Πέμπτη η Ολομέλεια θα εξεταστεί κατά πόσο θα συνεχιστεί η παράταση της αναστολής του νόμου των εκποιήσεων, ή κατά πόσο θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως αν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κομματιού της νομοθεσίας που έχει να κάνει με την προστασία των εταιρειών, εν αναμονή του νομοσχεδίου που αφορά την πρώτη κατοικία, τότε το ΔΗΚΟ συζητά την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει με την επιφύλαξη να αναλάβει την ευθύνη η Κυβέρνηση για την αναστολή του νόμου των εκποιήσεων για τις κατοικίες.

«Αυτήν τη στιγμή ενώπιόν μας έχουμε την πρόταση του ΔΗΣΥ και όχι της Κυβέρνησης. Ελπίζουμε ότι η Κυβέρνηση θα μας δηλώσει και θα δεσμευτεί ότι συμφωνεί με την πρόταση νόμου και αναλαμβάνει και σε αυτήν την περίπτωση την ευθύνη για την αναστολή του νόμου των εκποιήσεων για τα σπίτια. Και αυτό, αντιλαμβάνεστε, θα πρέπει να δηλωθεί από έναν εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, όταν θα συζητηθεί η πρόταση νόμου ενώπιον της Επιτροπής», ανέφερε.Αγώνας δρόμουΟ βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι γίνεται αγώνας δρόμου, προκειμένου οι Επιτροπές να ολοκληρώσουν την εξέταση των νομοσχεδίων. Πρόσθεσε ότι η καλή είδηση είναι ότι και το 5ο νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο επόμενο Υπουργικό, όποτε θα υπάρξει δυνατότητα το συντομότερο να ολοκληρωθεί το όλο πλαίσιο και να τερματιστεί η αβεβαιότητα και η εμπλοκή στο πρόγραμμα της Κύπρου.Πρόσθεσε ότι το μεγάλο ζήτημα θα είναι η εφαρμογή αυτών των νέων προνοιών και διαδικασιών, και οι συνέπειες στις χρηματοοικονομικές υποθέσεις του εταιρικού κόσμου και στην οικονομία γενικότερα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι και αυτό το στάδιο θα ξεπεραστεί σύντομα και θα μπορέσει να συνεχιστεί η αναδιάταξη και η πορεία της κυπριακής οικονομίας προς τα μπρος.

Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, είπε ότι δίνει ακόμα ένα μήνα παράταση στην εφαρμογή των εκποιήσεων για τις κατοικίες, όπως ήταν η συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η Κυβέρνηση. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν ψηφιστεί η παράταση μέχρι τον Απρίλιο, θα υπάρξει δυνατότητα να έχουν το σύνολο της νομοθεσίας εν τω μεταξύ. Είπε, επίσης, ότι είναι αχρείαστη μεγαλύτερη παράταση, όπως προτάθηκε από άλλα κόμματα και κάτι τέτοιο θα στείλει μηνύματα ότι η αβεβαιότητα και η εκκρεμότητα παρατείνεται.Ακατάλληλη πρότασηΟ βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε κάθετη αντίθεση σε όσα αναφέρονται σε σχέση με διαρροές στον Τύπο που αφορούν τις προτεινόμενες λύσεις από την Τρόικα και το πλαίσιο αφερεγγυότητας και της διαχείρισης του προβλήματος των εγγυητών. Όπως είπε, αυτή η πρόταση που πάει στο Υπουργικό για ψήφιση και για να έρθει στη Βουλή ως νομοσχέδιο είναι εντελώς ακατάλληλη για να λύσει το θέμα των εγγυητών, και προειδοποίησε την Κυβέρνηση να λάβει έγκαιρα τα μέτρα της.

Πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι δεν θα εγκαταλείψουν τον στόχο να δοθεί έστω και μια αποτελεσματική έστω και προσωρινή προστασία στους μικροφειλέτες, «για να επιτρέψουμε στον κ. Χούρικαν να κυνηγήσει όπως λέει τους μεγαλοφειλέτες». Η Βουλή, είπε, θα πρέπει από τη μια να δώσει ξεκάθαρη εντολή στις τράπεζες και στην Κυβέρνηση να κυνηγήσουν τους μεγαλοφειλέτες, αλλά, όπως είπε, και οι τράπεζες που μπορούν και σήμερα μέχρι ένα βαθμό να κυνηγήσουν τους μεγαλοφειλέτες πρέπει να σταματήσουν την κοροϊδία, όπως ανέφερε.ΚΥΠΕ/Θάλεια Νεοφύτου

Keywords
Τυχαία Θέματα