ΣΑΚ: Καταδικάζουν τον ξυλοδαρμό αλλά…

Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ) καταδίκασε, δια του Προέδρου του Ανδρέα Συμεού, το περιστατικό ξυλοδαρμού κρατούμενου στον Αστυνομικό Σταθμό Πόλης Χρυσοσχούς, κάνοντας, όμως, λόγο για αποσπασματική παρουσίαση του όλου επεισοδίου.

«Δεν είναι μόνο το στιγμιότυπο που είδαμε στο βίντεο και για το οποίο καλούμαστε να δώσουμε εξηγήσεις. Ήταν ένα μεγάλο επεισόδιο κατά το οποίο ο συλληφθείς από την ΥΚΑΝ

εντός του σταθμού δεν ερευνήθηκε για πολλούς και διάφορους λόγους. Προσπάθησαν οι δύο αστυνομικοί του Σταθμού Πόλης Χρυσοχούς να ερευνήσουν το εν λόγω πρόσωπο, όμως αυτός επιτέθηκε στους αστυνομικούς με μαχαίρι, μαχαίρωσε τον ένα καταφέρνοντας πάνω από δέκα χτυπήματα στον αστυνομικό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς. Ο άλλος αστυνομικός κάλεσε βοήθεια και έτσι εξελίχτηκε το όποιο επεισόδιο», δήλωσε στο πλαίσιο σημερινής διάσκεψης Τύπου για το θέμα.

Ερωτηθείς κατά πόσο αυτό το οποίο προηγήθηκε δικαιολογεί αυτό που ακολούθησε με τον άγριο ξυλοδαρμό του συλληφθέντα, αλλά και κατά πόσο οι αστυνομικοί πρέπει να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, ο κ. Συμεού είπε ότι πολλές φορές η Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει έρευνα σε κάποιο ύποπτο για πολλούς και διάφορους λόγους.

«Αν συλλάβουμε κάποιον ύποπτο στο χώρο των δισκοθηκών και υπάρχουν μεθυσμένοι και εμείς θα ερευνήσουμε κάποιον ύποπτο για ναρκωτικά, πιθανόν να δεχτούμε και επίθεση και υπάρχουν περισσότερα και χειρότερα. Άρα μπορεί η έρευνα να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως πιθανόν να έγινε και σε αυτή την περίπτωση» ,είπε.

«Σίγουρα αυτό που βλέπουμε στους δέκτες μας εμείς το καταδικάζουμε, είναι καταδικαστέα πράξη και είπαμε ότι μέσα από την καλόπιστη κριτική προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι», πρόσθεσε και κάλεσε τα μέλη της Αστυνομίας να είναι περισσότερο προσεκτικά, να γίνουν πιο επαγγελματίες και να προσπαθούν “να αποφεύγουν τουλάχιστο σε κάποιες περιπτώσεις την υπέρμετρη βία”.

Όμως, πρέπει και οι δημοσιογράφοι και ο κόσμος -και χωρίς να δικαιολογώ αυτό που έγινε- να εξετάζουν και την ψυχολογία του αστυνομικού που λαμβάνει μέρος σε μια επιχείρηση, ακούγοντας ότι μαχαιρώθηκε συνάδελφος, συμπλήρωσε.

Όταν πήγαν οι αστυνομικοί να τον ερευνήσουν, είπε, δεν γνώριζαν ότι το μαχαίρι έμεινε στο χώρο που είχε μαχαιρώσει τον αστυνομικό.

Επανέλαβε ότι δεν επιχειρεί να καλύψει την όποια κατάσταση, φάνηκε μέσω του βίντεο, ανέφερε ωστόσο ότι και τα ΜΜΕ θα έπρεπε να εξέταζαν όλο το επεισόδιο από την αρχή ως το τέλος και όχι αποσπασματικά.

«Υπερασπίζομαι τους αστυνομικούς μέχρι το σημείο που προσπάθησαν να τον ερευνήσουν, πέρα από αυτό καταδικάζω την υπέρμετρη βία που χρησιμοποιήθηκε μετά που ο ύποπτος οδηγήθηκε στο κελί», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς γιατί η Αστυνομία δεν δίνει στη δημοσιότητα το πρώτο μέρος του βίντεο, ο κ. Συμεού είπε ότι ότι ο δικηγόρος του συλληφθέντα αν θέλει να είναι αντικειμενικός ας δώσει το βίντεο. Σε άλλη ερώτηση, αν η Αστυνομία ήταν αντικειμενική στο δικαστήριο όταν προέβαλε μόνο το πρώτο μέρος του βίντεο, ο κ. Συμεού είπε ότι σε μια δικαστική διαδικασία η κατηγορούσα αρχή ή η υπεράσπιση κάνουν αυτό που θεωρούν καλύτερο. «Άλλο η δικαστική διαδικασία και άλλο αυτά που λέμε τώρα», είπε.

Ερωτηθείς αν οι Αστυνομικοί από τη στιγμή που ήταν κλειδωμένος ο συλληφθείς στο κελί δεν θα έπρεπε να ερευνήσουν το προηγούμενο περιστατικό και κατά πόσο ο κρατούμενος ήταν άοπλος, ο Πρόεδρος του ΣΑΚ επανέλαβε ότι ο Σύνδεσμος καταδικάζει τον υπέρμετρο ζήλο, τη βία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν κάποιος ύποπτος παραδοθεί στην Αστυνομία.

«Εκεί που βλέπουμε ότι ο ύποπτος δεν είναι επικίνδυνος εναντίον των Αστυνομικών είναι εκεί που υπάρχει η κρίση του Αστυνομικού. Να σκεφτεί ότι σταματά κάθε ενέργεια και οδηγείται ο ύποπτος στο κρατητήριο», είπε και πρόσθεσε ότι «ίσως εδώ οι Αστυνομικοί να επέδειξαν υπέρμετρο ζήλο και υπέρμετρη βία για κάποια δευτερόλεπτα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Συμεού είπε ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και ο Γενικός Εισαγγελέας όρισαν την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) να διερευνήσει το όλο επεισόδιο και εξήγησε ότι απ` εκεί και πέρα θα αποφανθεί το δικαστήριο.

Σε ερώτηση αν έχει ο ίδιος επικοινωνήσει με τους δύο αστυνομικούς, ο κ. Συμεού είπε ότι μίλησε και μαζί με πολλούς αστυνομικούς και με εμπλεκόμενους και πως σε ό,τι αφορά τους δύο συγκεκριμένους η ΑΑΔΙΠΑ θα τους εντοπίσει, θα λάβει καταθέσεις και θα κάνει το έργο της.

Ερωτηθείς τι του είπαν οι δύο αστυνομικοί, ο κ. Συμεού είπε ότι του έδωσαν τη δική τους εκδοχή, η οποία διερευνάται. «Οι Αστυνομικοί κλήθηκαν να βοηθήσουν ένα Σταθμό όπου υπήρχαν δύο αστυνομικοί, όπου ο ένας ήταν ήδη αιμόφυρτος, και να αναλάβουν το δράστη και να τον απομονώσουν στο κελί του», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στον συλληφθέντα, 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, ο κ. Συμεού είπε ότι επειδή ο συνήγορος υπεράσπισης του υπόπτου ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι οι δύο αστυνομικοί θα πρέπει να κατηγορηθούν για απόπειρα ανθρωποκτονίας, τότε πόσο μάλλον ο ύποπτος, ο οποίος μαχαίρωσε αστυνομικό.

«Θα συμφωνήσω με τον κ. Τριανταφυλλίδη ότι η ποινή των δύο αστυνομικών, αν οδηγηθούν στο δικαστήριο και καταδικαστούν, τότε θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή που επιβλήθηκε στο δράστη», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου της ΑΑΔΙΠΑ ότι δεν απειλήθηκαν με μαχαίρι οι αστυνομικοί και σε παρατήρηση ότι οι δηλώσεις του ιδίου είναι εκτός τόπου και χρόνου και ότι θα πρέπει επιτέλους ο ΣΑΚ να πει τα πράγματα με το όνομα τους, ο κ. Συμεού ανέφερε ότι στη δεκάχρονη πορεία του πάντα λέει τα πράγματα με το όνομα τους και πως αυτό κάνει και σήμερα, καταδικάζοντας αυτό που φάνηκε στο βίντεο από κάποια στιγμή και μετά, δηλαδή μετά την παράδοση του δράστη.

«Όμως δεν μπορούμε να καταδικάζουμε 5.500 μέλη της Αστυνομίας ότι εκδικούνται, ότι χτυπούν και ότι χρησιμοποιούν βία. Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί», είπε υποδεικνύοντας πως σε ένα Σώμα με 5.500 μέλη υπάρχουν και κάποιοι σε κάποιες υπηρεσίες που αμαυρώνουν το όνομα της Αστυνομίας και διευκρινίζοντας ότι μιλά γενικά και όχι συγκεκριμένα για τους δύο αστυνομικούς.

«Αυτό που είδαμε το καταδικάζουμε χωρίς να ξέρουμε όμως τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά», δήλωσε καταλήγοντας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα