Ρύθμιση για υπαλλήλους δημοσίου τομέα σε κομματικά αξιώματα

Με νέα πρόταση νόμου τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ θα ρυθμίσουν το δικαίωμα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου να καταλαμβάνουν κομματικά αξιώματα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών ενώπιον της οποίας βρίσκονται τρεις συναφείς προτάσεις νόμου – οι οποίες θα αποσυρθούν - ανέφερε ότι ενόψει του γεγονότος πως θέση της Επιτροπής είναι ότι το δικαίωμα των δημοσίων

υπαλλήλων να κατέχουν κομματικό αξίωμα, πρέπει να διευρυνθεί και στους υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, θα κατατεθεί από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ πρόταση νόμου για ολοκληρωμένη διευθέτηση του θέματος και σε 15 ημέρες θα κληθούν στην Επιτροπή Νομικών οι ενδιαφερόμενοι.

Περαιτέρω διευκρίνισε ότι τα κόμματα εκτιμούν ότι για υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς μέχρι την κλίματα Α7 δεν θα τίθεται περιορισμός σε κομματικό αξίωμα. Από την κλίμακα Α8 και άνω θα μπορούν να μετέχουν σε κομματικά αξιώματα υπάλληλοι που δεν ασκούν εκτελεστικό ή διοικητικό καθήκον για να τίθεται θέμα επηρεασμού του καθήκοντος. Προσμετράται επίσης εάν η θέση στην πυραμίδα του κόμματος είναι τέτοια που θα επηρεάσει τη συμπεριφορά του ως δημοσίου υπαλλήλου.

Εξήγησε ότι για κλίμακες Α8 και άνω για να καταλάβει κομματικό αξίωμα υπάλληλος πρέπει να εξασφαλίζει άδεια από την αρμόδια αρχή, όπως η ΕΔΥ και ΕΕΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμψών στην Επιτροπή επικρατεί προβληματισμός αναφορικά με τον ορισμό του κομματικού αξιωματούχου αφού το κάθε κόμμα με βάση το καταστατικό του καθορίζει με διαφορετικό τρόπο του αξιωματούχους του.

Η ρύθμιση δεν θα αφορά τους εκλελεγμένους σε πολιτειακές θέσεις κομματικούς αξιωματούχους, για τους οποίους υπάρχει ήδη νομοθεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα