Ρωσία: Συνομιλίες με ΟΠΕΚ για μείωση παραγωγής πετρελαίου

Η Ρωσία θεωρεί ότι θα πρέπει να συνομιλήσει με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο Νικολάι Τοκάρεφ, επικεφαλής της ρωσικής Ροσνέφτ, του μονοπωλίου στους αγωγούς πετρελαίου στη χώρα.

Τα

σχόλια του κ. Τοκάρεφ γίνονται καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλά 12ετίας, επιφέροντας τεράστιες ζημιές στις περισσότερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 5% μετά τις δηλώσεις του κ. Τοκάρεφ, που έστειλαν τις πρώτες ενδείξεις για πιθανή συνεργασία μεταξύ της κορυφαίας χώρας-παραγωγού πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ και του καρτέλ.

Όπως είπε, συνάντηση μεταξύ στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών και κυβερνητικών αξιωματούχων, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα την Τρίτη, αποφάσισε ότι χρειάζονται συνομιλίες με τον ΟΠΕΚ προκειμένου να στηριχθεί η τιμή του πετρελαίου.

«Στη συνάντηση υπήρξε συζήτηση ειδικά για την τιμή του πετρελαίου και για το ποια βήματα θα πρέπει να κάνουμε συλλογικά για να αλλάξει η κατάσταση προς το καλύτερο, περιλαμβανομένων και διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ ως σύνολο ή διμερώς», δήλωσε ο Τοκάρεφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ρία Νοβόστι.

Σημείωσε ότι οι κύριοι συνομιλητές είναι οι Σαουδάραβες. «Είναι οι κύριοι συνομιλητές και είναι αυτοί με τους οποίους θα πρέπει να συζητήσουμε πρώτα», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι στην ατζέντα θα βρίσκεται και η μείωση στην παραγωγή.

«Ναι, αυτός θα είναι ένας από τους μοχλούς ή τους μηχανισμούς που θα μας επιτρέψουν να ισοζυγίσουμε την τιμή του πετρελαίου», κατέληξε.

Ωστόσο, ο δρόμος για ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής από τη Ρωσία φαίνεται μακρύς, καθώς πολλοί παραγωγοί υποστηρίζουν ότι μια μείωση στην παραγωγή είναι τεχνικά δύσκολη και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεριδίου για τις ρωσικές εταιρείες. Η Ρωσία παραγάγει πέραν των 9 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα