Ρόλο πυροσβέστη από Προεδρικό για κρίση με Ρωσία (videos)

Τη φωτιά που άναψε στη σχέση με τη Ρωσία, επιχειρεί να σβήσει το Προεδρικό, λόγω της υπόθεσης του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το Προεδρικό χειρίζεται το θέμα διά της διπλωματικής οδού και θεωρούν ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο, σε καμία περίπτωση δεν θα επισκιάσει τη συνάντηση Αναστασιάδη – Πούτιν σε λίγες μέρες στη Μόσχα και τις καλές σχέσεις μεταξύ

των δύο χωρών. Το αποτέλεσμα των παρασκηνιακών επαφών θα διαφανεί φυσικά στις επόμενες ώρες/μέρες.

Δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους

Ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος, που διερευνάται από τη ρωσική κυβέρνηση για αδικήματα φοροδιαφυγής, διαθέτει μεγάλες εταιρείες στο νησί μας. Και οι Ρώσοι ζητούν από τις κυπριακές Αρχές, εδώ και καιρό, με δικαστική συνδρομή, να επιτραπεί σε ανακριτές να έρθουν εδώ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου αρχικά αποδέχθηκε το αίτημα. Μεσολάβησε, ωστόσο, αίτημα του Μπράουντερ στο κυπριακό δικαστήριο, για απαγόρευση της αποστολής στοιχείων στη Μόσχα. Και έτσι, ο Ιωνάς Νικολάου, όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του, ενημέρωσε τους Ρώσους ότι δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

Αφήνει αιχμές η Μόσχα

Το ΣΙΓΜΑ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και μας έστειλαν το μήνυμά τους προς τις κυπριακές Αρχές (μεταδόθηκε χθες βράδυ στις Τομές στα Γεγονότα), με το οποίο το Κρεμλίνο αφήνει να νοηθεί ότι οι κυπριακές Αρχές υπέκυψαν σε πολιτικές παρεμβάσεις.

Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι "Η Μόσχα εκφράζει έκπληξη για την απόφαση της Κύπρου να τερματίσει τη συνεργασία για την υπόθεση των μετοχών της GAZPROM, στην οποία εμπλέκεται ο William Browder".

Αλλού αναφέρεται ότι "τέτοιες ενέργειες, έρχονται σε αντίθεση με τη φύση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, οι οποίες είναι γνωστές για το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Ευχόμαστε, καταλήγει το μήνυμα, ότι θα εγκαταλειφθεί η προσπάθεια πολιτικοποίησης ποινικών ερευνών".

Δεν είναι ό,τι καλύτερο για τις διμερείς σχέσεις το θέμα Browder, λέει ο Ρώσος Πρέσβης

Παραμονές της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, το θέμα που προέκυψε με τον πολυεκατομμυριούχο Bill Browder "ήταν κάπως, όχι και τόσο καλό για τις διμερείς μας σχέσεις", ανέφερε σήμερα ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι .

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, στο περιθώριο του Κυπρο-ρωσικού Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Φόρουμ, και κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο κ.Οσάτσι είπε πως "δεν είναι διαφωνία με την Κύπρο, είναι διαφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του Browder".

"Έχει κλέψει πολλά χρήματα από τη ρωσική εταιρεία Gazprom και εμείς προσπαθούμε να βρούμε την άκρη και νομίζω πως θα τη βρούμε", ανέφερε και πρόσθεσε ότι " συνεχίζεται στο δικαστήριο, στη Ρωσία, αυτό το θέμα κι εδώ είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι μεταξύ εμάς και του Browder.

Σε παρατήρηση ότι έχει εκφραστεί δυσαρέσκεια από πλευράς ρωσικών αρχών για τη στάση της Κύπρου, ο Ρώσος Πρέσβης απάντησε λέγοντας πως "ο Browder αποτάθηκε στο δικό σας δικαστήριο κι εμείς νομίζουμε πως παραμονές της επισκέψεως του Προέδρου Αναστασιάδη (στη Ρωσία), αυτό είναι κάπως, όχι και τόσο καλό, για τις διμερείς μας σχέσεις".

Ανέφερε δε πως ήταν δικαίωμα του Browder να προσφύγει στο δικαστήριο, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο συμμερίζεται τη δυσαρέσκεια των ρωσικών αρχών, ο Στανισλάβ Οσάτσι διευκρίνισε πως, "όταν λέμε δυσαρέσκεια εννοούμε πως δεν μας αρέσει πως αυτή τη στιγμή έγινε αυτό το θέμα".

Σε σχέση με την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρέσβης δήλωσε πως "περιμένουμε με ανυπομονησία την επίσκεψη του Προέδρου στη Ρωσία και νομίζουμε θα έχει μεγάλη σημασία", ενώ πρόσθεσε ότι "θα συζητήσουμε πολιτικά θέματα με πρώτα από όλα το Κυπριακό, τις σχέσεις με την Τουρκία και την Κύπρο και θα συζητηθούν και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η οικονομία".

Δείτε στο βίντεο όλες τις πληροφορίες, καθώς και τις δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη.

Keywords
Τυχαία Θέματα