ΡΙΚ - Σκηνοθετών τίμησαν τους πρωτεργάτες κινηματογραφιστές

Το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην ιστορία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης της Κύπρου, το Κινηματογραφικό Συνεργείο του ΡΙΚ κατά την περίοδο 1960-1980, ανέδειξαν η ΄Ενωση Σκηνοθετών Κύπρου και το Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου σε εκδήλωση την περασμένη Παρασκευή.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν για τη συνολική

τους προσφορά οι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν στην ιστορία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης της Κύπρου.

`Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου από το ΡΙΚ, κατά την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε μονόλεπτος σιγή στη μνήμη των θανόντων μέλων του Κινηματογραφικού Συνεργείου, ΄Αντρου Τριλλίδη, Στέλιου Γιασεμίδη, Γιάννη Ιωαννίδη και Γιώργου Λανίτη.

Στο χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος ανέφερε ότι όταν οι δικοί μας άνθρωποι κατέγραφαν με τις γερμανικές, τελευταίας τεχνολογίας κινηματογραφικές τους μηχανές Ariflex, την περίοδο 1960-1980 σκηνές από την κυπριακή καθημερινότητα, τα μεγάλα γεγονότα της εποχής αλλά και τις μέρες συμφοράς του 1974, "κατέγραφαν την ίδια ώρα και τη δική μας ιστορία για τις επόμενες γενιές".

"Συνέλεξαν κομμάτι- κομμάτι, τις ψηφίδες της δικής μας, σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Κατέγραψαν τα μικρά της καθημερινότητας του λαού μας, αλλά και τα μεγάλα της ιστορίας μας γι` αυτό και η περίοδος 1960-1980, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χρυσή περίοδος του κινηματογραφικού μας συνεργείου", ανέφερε.

Στο δικό του χαιρετισμό το πρώην μέλος του Κινηματογραφικού Συνεργείου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΄Ενωσης Σκηνοθετών Κύπρου Μιχάλης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι το Κινηματογραφικό Συνεργείο του ΡΙΚ ήταν σχολή καθώς με την τεχνογνωσία και το σύστημα που άφησαν οι Αγγλοι και μαζί με το μεράκι, τον ενθουσιασμό και το ταλέντο τους "οι πρώτοι κινηματογραφιστές δημιούργησαν το δικό τους στυλ, ήταν μάστορες της φωτογραφίας και του μοντάζ και έκαναν ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν στο εξωτερικό".

"Κατέγραψαν την πολιτική, κοινωνική, οικονομική, αγροτική και την αθλητική ζωή της νεοσύστατης τότε Κυπριακής Δημοκρατίας", είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Το σκεπτικό για την απονομή βράβευσης παρουσίασε μέσα από τα δικά του βιώματα και θύμησες, ο σκηνοθέτης και μέλος του Κινηματογραφικού Συνεργείου του ΡΙΚ, Αδωνης Χριστοφόρου.

Η ΄Ενωση Σκηνοθετών Κύπρου απένειμε στο ΡΙΚ τιμητική πλακέτα για τη συνολική προσφορά του Κινηματογραφικού Συνεργείου του ΡΙΚ, στην ανάπτυξη και εξέλιξη της τηλεόρασης και του κινηματογράφου στην Κύπρο. Την πλακέτα επέδωσε η Πρόεδρος της Ενωσης Σκηνοθετών κυρία Αλεξία Ρόϊτερ στον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ Θανάση Τσώκο.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν ταινία μικρής διάρκειας με αποσπάσματα από ταινίες που σκηνοθέτησαν μέλη του Κινηματογραφικού Συνεργείου του ΡΙΚ κατά την περίοδο 1960-1980.

Ιδιαίτερα συγκίνηση προκάλεσε η απονομή τιμητικών διπλωμάτων στα μέλη του Κινηματογραφικού Συνεργείου του ΡΙΚ από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ του ΡΙΚ Θανάση Τσώκο και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ Κώστα Νικολαίδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα