Ρίχνουν το βάρος στα οικονομικά

Απώτερος στόχος η εξασφάλιση μιας οικονομικά βιώσιμης ομοσπονδίας, διαμηνύει ο Έιντε

Εντατικές διεργασίες έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα μεταξύ οικονομικών παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, της Διεθνούς Τράπεζας και των δυο πλευρών

«ΥΠΑΡΧΕΙ μεγάλη πιθανότητα εξεύρεσης πετρελαίου

και φυσικού αερίου, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά», υποστήριξε ο «υπουργός» οικονομίας των κατεχομένων.

Πραγματοποιήθηκε χθες, αργά το απόγευμα, νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό. Τη συνάντηση, που διήρκεσε σχεδόν τέσσερεις ώρες, απασχόλησαν τα θέματα στα οποία διαπιστώνονται διαφωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να συναντηθούν δύο φορές εντός Μαρτίου, στις 11 και 28 του μήνα. Είχαν προηγηθεί νωρίτερα ξεχωριστές επαφές του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί, σε Προεδρικό και κατεχόμενα αντίστοιχα.

Συνταύτιση με Κυβέρνηση

Πονοκέφαλο αποτελεί, πάντως, για τον Νορβηγό διπλωμάτη το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας της λύσης, αφού σε δηλώσεις του μετά τη μακρά συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί ότι στην Κύπρο θα υπάρχει μια οικονομικά βιώσιμη ομοσπονδία, μια πραγματική ομοσπονδία με μια ξεκάθαρη εξουσία στο ομοσπονδιακό επίπεδο, και μια ξεκάθαρη αντίληψη για το ποια θα είναι η σχέση μεταξύ του ομοσπονδιακού επιπέδου και του επιπέδου των συνιστωσών πολιτειών, προκειμένου να αποφύγουμε μιαν αχρείαστη αλληλοεπικάλυψη.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, πως η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται ορισμένες φορές δυσαρεστημένη με κάποιες δηλώσεις του, γιατί δεν παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα των συνομιλιών, ο κ. Έιντε επεσήμανε πως δεν έχει την αίσθηση ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη για το στάδιο και την πορεία των διαπραγματεύσεων, και υπενθύμισε τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη προ ολίγων ημερών στη Βουλγαρία, όπου ανέφερε «νομίζω πολύ πειστικά», είπε, ότι οι διεθνείς συνθήκες είναι ευθυγραμμισμένες με τέτοιον τρόπο που φαίνεται ότι υποστηρίζουν μια λύση το 2016. «Και οι δυο ηγέτες», συνέχισε, «έχουν δημόσια πει ότι μια λύση το 2016 είναι σαφώς πιθανή και οι δυο ηγέτες έχουν δηλώσει τη δέσμευσή τους, και δεν έχω καμία άλλη δέσμευση παρά αυτή των ηγετών, γιατί αυτή η διαδικασία ανήκει στους ηγέτες».

Ανοικτά μέτωπα

Ο Νορβηγός απεσταλμένος σημείωσε πως η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή σε διάφορα μέτωπα, με πιο σημαντικό το θέμα που σχετίζεται με τα οικονομικά της ομοσπονδιακής δομής. Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών στις δυο πλευρές με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τράπεζας. Σκοπός των συναντήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η εξεύρεση τρόπου διασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητα και της αξιοπιστίας της ομοσπονδιακής λύσης, «εάν τελικά φθάσουμε σε αυτήν». Ο κ. Έιντε εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις εργασίες που συντελούνται προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας ωστόσο πως «προετοιμάζουμε μια πιο τελική πολιτική διευθέτηση αργότερα».

Οικονομική βιωσιμότητα

Σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά να γίνει σε ορισμένα θέματα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε πως παράλληλα «υπάρχει και μια μυριάδα πραγμάτων που δεν έχουν διχαστικό χαρακτήρα, στα οποία κατ' ακρίβεια δεν υπάρχει απαραίτητα οποιαδήποτε διαφωνία μεταξύ των πλευρών, αλλά πρέπει να διεκπεραιωθούν. «Και αυτό που νομίζω ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας είναι πως όλα τα θέματα σχετίζονται με το να διασφαλιστεί ότι έχουμε μια οικονομικά βιώσιμη ομοσπονδία, μια πραγματική ομοσπονδία με μια ξεκάθαρη εξουσία στο ομοσπονδιακό επίπεδο, και ότι υπάρχει ξεκάθαρη αντίληψη για το ποια θα είναι η σχέση μεταξύ του ομοσπονδιακού επιπέδου και του επιπέδου των συνιστωσών πολιτειών, προκειμένου να αποφύγουμε για παράδειγμα μιαν αχρείαστη αλληλοεπικάλυψη», ανέφερε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Μεταξύ άλλων, ο κ. Έιντε σημείωσε πως πριν από ένα μήνα ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι υπάρχει πολλή δουλειά που εκκρεμεί.

Επαφές με ΕΔΕΚ και Νενκτάς

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νορβηγός διπλωμάτης είχε συνάντηση χθες με την ΕΔΕΚ, αλλά και το κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς στα κατεχόμενα. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συνάντηση με τον κ. Έιντε, στον οποίον κατέθεσαν τις απόψεις, τις επιφυλάξεις αλλά και τις αντιθέσεις του κόμματος σε ορισμένα ζητήματα. Σημείωσε ότι «συζητήσαμε τα διάφορα στοιχεία στο Κυπριακό και ήταν καλό να δω πως ταυτιζόμαστε τουλάχιστον σε μερικά από τα θέματα αρχών, όπως η σημασία των δημοκρατικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι συμβατά με τις αξίες της ΕΕ».

Άνοιγμα κεφαλαίων

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, σχολιάζοντας τη διαδικασία του ανοίγματος των υπολοίπων τουρκικών κεφαλαίων για ένταξη στην ΕΕ, ο Τούρκος Υπουργός Ε.Ε. Βολκάν Μποζκίρ επανέλαβε σε δημοσιογράφο της «Σαμπάχ» ότι η Ένωση διαβεβαίωσε την Άγκυρα πως τα πέντε κεφάλαια (κεφάλαιο 23 για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, το Κεφάλαιο 24 για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια, το Κεφάλαιο 15 για την Ενέργεια, το Κεφάλαιο 26 σχετικά με την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό, και το Κεφάλαιο 31 για την Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας) θα ανοίξουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Πρόσθεσε όμως ότι ακόμα και αν δεν περάσει το δημοψήφισμα στην Κύπρο, το άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων αποτελεί απόφαση της Ε.Ε. και αν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποσχέσεις της, τότε θα πρέπει και η Ε.Ε. επίσης να εκπληρώσει τις δικές της. «Είναι ιδιαίτερα ειρωνικό για την Ε.Ε. να μην ανοίξει το κεφάλαιο 24, ενώ η Τουρκία ασχολείται με το τόσο σημαντικό πρόβλημα των προσφύγων», δήλωσε ο Μποζκίρ.

Ευχές Τσαβούσογλου

Την ευχή, αυτή τη χρονιά να υπάρξει μόνιμη λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι δύο πλευρές έχουν διανύσει σημαντική απόσταση στις διαπραγματεύσεις, αλλά ακόμη υπάρχουν κρίσιμα προβλήματα. Ανάφερε ακόμα ότι στα κατεχόμενα υπάρχει ομοφωνία στο θέμα της λύσης.

Φήμες για πετρέλαιο στα κατεχόμενα

ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ φυσικού αερίου στην περιοχή Μπογάζι, της κατεχόμενης επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά και πετρελαίου στο χωριό Σύγκραση κάνει λόγο η τ/κ εφημερίδα «Βατάν». Σύμφωνα με τo δημοσίευμα της εφημερίδας, οι εγχώριες εργασίες γεώτρησης στο χωρίο Σύγκραση ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2012, στο πηγάδι με ονομασία Turkyurdu-1 και σε βάθος 4000 μέτρων, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάτι, με αποτέλεσμα οι εργασίες να τερματιστούν.

Ωστόσο, ο «υπουργός» οικονομίας, βιομηχανίας και εμπορίου του κατοχικού καθεστώτος Σουνάτ Ατούν δήλωσε ότι μετά από έρευνες με την τουρκική εταιρεία (TPAO), που πραγματοποιήθηκαν στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση, βρέθηκε τώρα μια δεξαμενή πετρελαίου. Αυτό, πρόσθεσε, όπως λέει το δημοσίευμα, σημαίνει ότι υπάρχει και φυσικό αέριο κάτω από το έδαφος. Μιλώντας στην τηλεόραση «Kibris», ο Ατούν υποστήριξε ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εξεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά». Σημείωσε ότι αυτό δείχνει ότι η περιοχή είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες.

Keywords
Τυχαία Θέματα