Ρίχνουν τα επιτόκια των καταθέσεων οι τράπεζες

Αναπροσαρμόζουν τα κόστη τους στο «χρήμα» οι μεγάλες τράπεζες της Κύπρου, μειώνοντας τα καταθετικά τους επιτόκια, με σκοπό να ενισχύσουν το περιθώριο κέρδους τους, έτσι ώστε να συμβαδίσουν με τις επιταγές του ανταγωνισμού.

Οι μειώσεις αυτές, αναμένεται να ρίξουν τον πήχη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ακολουθώντας ωστόσο, τη διεθνή τάση.

Με τις νέες μειώσεις, τα καταθετικά επιτόκια

στην Κύπρο θα υποχωρήσουν από το ιστορικό χαμηλό στο οποίο βρίσκονται, αντανακλώντας, βέβαια, και τις τάσεις που υπάρχουν διεθνώς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα καταθετικά επιτόκια στην Κύπρο για νέες καταθέσεις υποχώρησαν τον Νοέμβριο του 2016 στο 1,46% από 1,51% τον Νοέμβριο του 2015.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της StockWatch, ο Συνεργατισμός προχώρησε σε ενημέρωση του προσωπικού ότι η επιτοκιακή του πολιτική αλλάζει από τον επόμενο μήνα, με τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων για τα γραμμάτια προθεσμίας να φτάνει μέχρι και τις 25 μονάδες βάσης, ανάλογα με το είδος τους.

Έτσι, τα ΣΠΙ θα προσφέρουν σε διάφορες κατηγορίες επιτόκια που θα κυμαίνονται μεταξύ 1,35% και 1,55%, ενώ παλαιότερα στα αντίστοιχα γραμμάτια το επιτόκιο έφτανε μέχρι το 1,75%.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Στρατηγικής και Επικοινωνίας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Γιάννο Σταυρινίδη, αναφέρει στο δημοσίευμα ότι η μείωση των καταθετικών επιτοκίων είναι μία φυσιολογική εξέλιξη μετά τη μείωση στα δανειστικά επιτόκια κατά 2% που προηγήθηκε το 2015.

Εν τω μεταξύ, μείωση των καταθετικών επιτοκίων αναμένεται να κάνει και η Τράπεζα Κύπρου, με την Ελληνική Τράπεζα, όπως όλα δείχνουν, να μην ακολουθεί το γαϊτανάκι των μειώσεων και να εμμένει στη στρατηγική της.

Keywords
Τυχαία Θέματα