Ρίχνουν τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες

Παλεύουν να αναθερμάνουν την αγορά στεγαστικών δανείων οι κυπριακές τράπεζες, ρίχνοντας στην αγορά δάνεια με ελκυστικό επιτόκιο και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Η αγορά δανείων για στεγαστικούς σκοπούς, δέχτηκε σοβαρό πλήγμα από την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα στο τραπεζικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι μεν τράπεζες να γίνουν πιο διστακτικές αναφορικά με την προώθηση και τη χορήγηση δανείων και τους μεν πελάτες να διστάζουν, λόγω

της απώλειας των εισοδημάτων τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η καλή προοπτική της κυπριακής οικονομίας, η σταδιακή βελτίωση των μεγεθών και η επαναφορά της αισιοδοξίας και της εμπιστοσύνης, κάνουν τις τράπεζες να προσφέρουν εκ νέου ελκυστικά πακέτα δανείων, ανακινώντας έτσι την στεγαστική αγορά η οποία είχε εν πολλοίς παγώσει.

Τα επιτόκια που προσφέρονται κυμαίνονται μεταξύ 3% και 3,5%, ενώ η περίοδος αποπληρωμής είναι δελεαστικά μεγάλη αγγίζοντας μέχρι και τα 40 χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις, δε, προσφέρεται η επιλογή ο δανειολήπτης να μην καταθέτει καν δόσεις για περίοδο μέχρι και 2 χρόνια.

Η ελκυστικότητα των επιτοκίων μπορεί να γίνει αντιληπτή αν αυτά συγκριθούν με το 5,6% που ήταν κατά μέσο όρο το επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια που έβρισκε κανείς στην αγορά από το καλοκαίρι 2013.

Επιπλέον, προσφέρονται οφέλη όπως ασφάλιστρα κατοικίας, μηδενικά έξοδα παραχώρησης δανείου, μηδενικά νομικά έξοδα καθώς και δυνατότητα για πρόωρη αποπληρωμή χωρίς επιβάρυνση.

Πέραν των στεγαστικών δανείων, κάποιες τράπεζες άρχισαν να διαφημίζουν δάνεια για ανακαίνιση κατοικίας.

Μεγάλη σημασία φαίνεται ότι δίνουν οι τράπεζες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και στη σχέση τους με τον πελάτη, επιχειρώντας να προωθήσουν μια πιο πελατοκεντρική φιλοσοφία, κυρίως σε πελάτες που διατηρούν μακροχρόνια και συνεπή σχέση μαζί τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα