Φιλιππίνες: Εκστρατεία Αρχών κατά των ναρκωτικών

Ο διοικητής της αστυνομίας των Φιλιππίνων διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του συμμετέχουν και πάλι τον πόλεμο κατά της διακίνησης ναρκωτικών που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγο Ντουτέρτε, υποσχόμενος η φάση αυτή να είναι λιγότερο αιματηρή «ή ακόμη και αναίμακτη».

Ο Ντουτέρτε είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιανουαρίου ότι αποκλείει όλους τους αστυνομικούς από την εκστρατεία του για την εξάλειψη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, στη διάρκεια της οποίας περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα μέσα Ιουνίου,

κατηγορώντας τους ότι «είναι διεφθαρμένοι ως το μεδούλι».

Ο διοικητής της αστυνομίας Ρόναλντ ντελα Ρόσα διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ότι δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα.

«Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών είναι στην ημερήσια διάταξη, αυτή τη φορά θα είναι πιο εξονυχιστικός, πιο επιθετικός και καλύτερα συντονισμένος, με συστήματα που θα διασφαλίζουν τη λογοδοσία (των αστυνομικών) και θα ενσταλάξουν ένα αίσθημα εσωτερικής πειθαρχίας», υπογράμμισε ο ντέλα Ρόσα.

«Ελπίζω ότι (αυτή η φάση) θα είναι λιγότερο αιματηρή, αν όχι αναίμακτη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών γνώρισε «άνθιση» στη διάρκεια του μήνα που πέρασε. «Αυτό αποδεικνύει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε όταν είμαστε αντιμέτωποι με έναν διαβολικό εχθρό».

Ο Ντουτέρτε κέρδισε τις προεδρικές εκλογές υποσχόμενος να πατάξει τη διακίνηση ναρκωτικών. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από εκείνον στα μέσα Ιουνίου, η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι έχει σκοτώσει 2.555 ανθρώπους στη διάρκεια επιχειρήσεων κατά των διακινητών, όλους ευρισκόμενη σε αυτοάμυνα. Οι υπόλοιποι φόνοι δεν έχουν εξιχνιαστεί.

Από την πλευρά τους οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την κυβέρνηση των Φιλιππίνων ότι διεξάγει μια ευρεία εκστρατεία παραβιάσεων και εξωδικαστικών εκτελέσεων, με τη Διεθνή Αμνηστία να εκτιμά ότι μπορούν να χαρακτηριστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.Πάντως πολλοί Φιλιππινέζοι υποστηρίζουν τον Ντουτέρτε καθώς εκτιμούν ότι η εγκληματικότητα πρέπει να καταπολεμηθεί με ακραία μέσα.

Η ανακοίνωση του ντέλα Ρόσα έγινε την ώρα που η Γερουσία άκουσε τη μαρτυρία ενός απόστρατου αστυνομικού, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ηγούνταν ενός τάγματος θανάτου στην πόλη Νταβάο όταν ήταν δήμαρχος ο Ντουτέρτε.

Ο Αρτούρο «Αρτούρ» Λασκάνας έχει δηλώσει ότι ενεπλάκη προσωπικά στον φόνο περισσότερων από 300 ανθρώπων, εκ των οποίων 200 ως μέλος ενός τάγματος θανάτου στο Νταβάο, περιλαμβανομένης της σφαγής 11 Κινέζων υπόπτων που δολοφονήθηκαν έπειτα από διαταγή του δημάρχου. Αναφέρθηκε επίσης και σε δύο περιστατικά στα οποία σκότωσε επικριτές του Ντουτέρτε, έπειτα από διαταγή του τότε σωματοφύλακά του.

«Υπήρχαν στιγμές (αμφιβολίας). Μιλούσαμε για αυτό, αλλά δεν το αμφισβητούσαμε εξαιτίας της πίστης μας προς τον δήμαρχο Ρόντι (Ντουτέρτε)», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο στο παρελθόν είχε αρνηθεί την ύπαρξη ταγμάτων θανάτου, ο Λασκάνας απάντησε ότι το έκανε γιατί φοβόταν για την ασφάλεια της οικογένειάς του και επειδή η αστυνομία τον είχε προειδοποιήσει «να αρνηθεί τα πάντα».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι άλλαξε τη μαρτυρία του επειδή βασανιζόταν από τα όσα έχει κάνει και επειδή ήθελε να τον «απελευθερώσει» η αλήθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα