ΡΕΤΡΟ: Το Νο7 της ΕΠΑ και το Νο7 του ΠΟΛ

ΜΠΟΡΕΙ το 1994 να δημιουργήθηκε η ΑΕΚ Λάρνακας, όμως τα δύο ιστορικά σωματεία Πεζοπορικός και ΕΠΑ, που την αποτελούσαν, παραμένουν στη θύμηση των φιλάθλων όπως και η πολύχρονη πορεία και οι επιτυχίες τους. Σήμερα θα θυμήσουμε κάποιες στιγμές από την εποχή εκείνη, παρουσιάζοντας δύο παίκτες του ΠΟΛ και της ΕΠΑ. Είναι τα Νο7, οι δύο δεξιοί εξτρέμ της δεκαετίας

του ’80. Πάμπος Αναστασίου και Πασχάλης Χριστοφόρου. Δύο ταλαντούχοι και γρήγοροι επιθετικοί, που πέτυχαν και αρκετά τέρματα για τις ομάδες τους, κερδίζοντας το χειροκρότημα και την αγάπη των φιλάθλων τους αλλά και την εκτίμηση του φίλαθλου κοινού γενικά.

ΠΑΜΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Ο Πάμπος Αναστασίου μπορεί να γεννήθηκε στην Πάφο, όμως πολύ μικρός βρέθηκε στη Λάρνακα, όπου η πολυμελής οικογένειά του τον έδωσε για ανατροφή. Πολύ λίγοι γνωρίζουν πως ο Πάμπος ήταν γιος του ήρωα Χαράλαμπου Καλαϊτζή, τον οποίοι οι Άγγλοι δολοφόνησαν το 1958, όταν ο Πάμπος ήταν μόλις δύο μηνών. Βαφτίστηκε όταν ήταν ορφανός από πατέρα και πήρε το όνομα Χαράλαμπος, το όνομα του ήρωα πατέρα του.

Σε ηλικία 13 χρονών άρχισε να αγωνίζεται στα τσικό της ΕΠΑ και δύο χρόνια αργότερα βρέθηκε στην εφηβική ομάδα. Στα 16 ο Π. Αναστασίου κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και κερδίζει θέση στην πρώτη ΕΠΑ των «μαυροκίτρινων». Ήταν μόνο η αρχή μιας μετέπειτα καταξιωμένης ποδοσφαιρικής καριέρας. Οι οπαδοί της ΕΠΑ, και όχι μόνο αυτοί, αμέσως τον αγκάλιασαν με εκτίμηση και αγάπη. Και ο Π. Αναστασίου τούς ανταπέδωσε την αγάπη αυτή δίνοντας πάντα τον καλύτερό του εαυτό για τη νίκη και τη διάκριση της ομάδας του. Ο Πάμπος ξεχώριζε πάντα για την άριστη τεχνική του κατάρτιση, την ταχύτητα και την επιτόπια ντρίπλα του, ενώ είχε και δυνατό σουτ. Έφευγε πάντα με δύναμη από τη δεξιά πλευρά, έδινε αρκετές ασίστ, ενώ ήταν και σκόρερ. Πολλές φορές βρέθηκε στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων και ειδικά του ΑΠΟΕΛ, αλλά για διάφορους λόγους δεν έγινε η μετακίνησή του από τη Λάρνακα. Τελικά το 1987 πήγε στην Ανόρθωση, όπου αγωνίστηκε δύο χρόνια και βοήθησε αρκετά σε δύσκολες όμως εποχές για την «Κυρία».

Είχε στη συνέχεια ένα πέρασμα από τον Εθνικό Άχνας, για να επιστρέψει το 1989 στην ομάδα που τόσο αγάπησε, την ΕΠΑ, και σταμάτησε το ποδόσφαιρο λίγο πριν από τη δημιουργία της ΑΕΚ (1994).

Κατά το πέρασμά του από τα γήπεδά μας ο Πάμπος πέτυχε συνολικά 131 τέρματα, σε αγώνες πρωταθλήματος, και 39 τέρματα σε αγώνες κυπέλλου. Υπήρξε διεθνής στους άντρες και στους νέους και είχε σκοράρει εναντίον όλων των ομάδων του πρωταθλήματος, την εποχή που αγωνιζόταν. Τα πιο πολλά, 13, πέτυχε κατά του Άρη, ενώ σκόραρε 12 φορές κατά του Ολυμπιακού και της Αλκής και 11 κατά της Ένωσης. Αδελφός του ήταν ο πρώην παίκτης και προπονητής του Ευαγόρα Φύτος Νεοφύτου.

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ

Παιδί πολύτεκνης οικογένειας και ο Πασχάλης Χριστοφόρου γεννήθηκε στην Αχερίτου, είχε μια παράλληλη πορεία με τον Π. Αναστασίου, αλλά στην άλλη ομάδα της Λάρνακας, τον Πεζοπορικό. Κι αυτός φορούσε τη φανέλα με το Νο7 και αποχώρησε λίγο πριν από τη δημιουργία της ΑΕΚ, έχοντας μια 15ετή παρουσία με τον ΠΟΛ.

Ξεκίνησε μικρός σαν… τερματοφύλακας γιατί του άρεσε να τρέχει. Σιγά-σιγά όμως επειδή του άρεσε να πανηγυρίζει τα γκολ γίνεται επιθετικός και μάλιστα βλέπει τακτικά δίκτυα. Στα 14 του παίζει με την ομάδα της κοινότητάς του, τον Όλυμπο, όπου τα λαγωνικά του Πεζοπορικού τον εντοπίζουν σ’ ένα τουρνουά στο Δασάκι της Άχνας. Στα 19 του χρόνια εντάσσεται στον ΠΟΛ, αφού το σωματείο του πήρε μια μικρή οικονομική βοήθεια (300 λίρες). Στον ΠΟΛ πήγε λοιπόν το 1979 και καθιερώθηκε το 1982, αφού λόγω στρατού δεν μπορούσε να προπονείται κανονικά. Από την πρώτη χρονιά ο Πασχάλης πραγματικά έλαμψε και έκανε τους πάντες να παραμιλούν για την απόδοσή του. Κάθε χρόνο γινόταν και καλύτερος. Πάντοτε φιλότιμος και πρόθυμος μάθαινε όλο και πιο πολλά κοντά στους παλιούς συμπαίκτες του. Ο Πασχάλης ήταν πάντα στους πρώτους σκόρερ του Πεζοπορικού.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια διακρίθηκε για του ύψιστο ήθος του και κυρίως τον σεβασμό προς τους αντιπάλους του, πράγμα που αποδεικνύεται και από το γεγονός πως στα 15 χρόνια που αγωνίστηκε, αντίκρισε μόνο μια κίτρινη κάρτα. Το 1985 έπαιξε για πρώτη φορά στην Εθνική, όπου τελικά μέτρησε 5 συμμετοχές και ένα γκολ.

Το 1987 ήταν η καλύτερη ίσως χρονιά του Πασχάλη Χριστοφόρου, αφού η ομάδα του κατακτά το πρωτάθλημα. Η πιο ξεχωριστή στιγμή από τη χρονιά αυτή ήταν το τελευταίο παιχνίδι εναντίον του κύριου αντιπάλου τους, του ΑΠΟΕΛ, που ο ΠΟΛ κέρδισε με 1-0 με γκολ του Πασχάλη και στέφθηκε πρωταθλητής. Ο Πασχάλης πέτυχε συνολικά 60 τέρματα με τον ΠΟΛ και αποχώρησε από τα γήπεδα το 1994, σε ηλικία 33 χρονών. Παίκτης παράδειγμα προς μίμηση τόσο για το ήθος του όσο και για τη σεμνότητά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα