Ράλι ανόδου για τα χρηματιστήρια λόγω επικείμενων μέτρων ΕΚΤ

Ράλι πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακές αγορές και οι τιμές του πετρελαίου, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης ημέρας, λόγω των ενδείξεων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έδωσε το έναυσμα για την ανοδική πορεία των αγορών, πραγματοποιώντας άλμα σχεδόν 6% μετά την είδηση της καθημερινής εφημερίδας “Nikkei business”

ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας μελετά το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων τόνωσης της ιαπωνικής οικονομίας για αντιμετώπιση των ανησυχιών για τον αποπληθωρισμό.

Η ιαπωνική είδηση βοήθησε τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές να διευρύνουν τα κέρδη της Πέμπτης τα οποία προήλθαν από τη δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για το ενδεχόμενο νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, Παρίσι και Νέα Υόρκη αυξήθηκαν από 2% και πάνω.

Η τιμή του πετρελαίου πραγματοποίησε άλμα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με το αμερικανικό West Texas Intermediate να ενισχύεται 9% στην αγορά των ΗΠΑ ή $2,66, για να κλείσει το βράδυ της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη στα $32,19 το βαρέλι.

Το Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαρτίου, έκλεισε στα $32,18 το βαρέλι στο Λονδίνο, πραγματοποιώντας άλμα 10% σε σχέση με το κλείσιμο του την Πέμπτη.

Τα συνολικά κέρδη του πετρελαίου το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή ανήλθαν στo 13,5% για το WTI και στo 15,4% για το Μπρεντ. Την περασμένη Τετάρτη οι τιμές πετρελαίου είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 και πλέον ετών.

Οι τιμές του πετρελαίου "έχουν κινηθεί υψηλότερα περίπου 9%, συμπαρασύροντας τις μετοχές", δήλωσε ο David Levy στην εταιρεία “Republic Wealth Advisors”. Αναλυτές εκτιμούν ότι τόσο το πετρέλαιο όσο και τα χρηματιστήρια είχαν σημειώσει μεγάλη πτώση σε σύντομο χρονικό διάστημα και ήταν έτοιμα για μια ανάκαμψη.

Οι αγορές, παγκοσμίως, βρίσκονται σε σταθερή πτώση σχεδόν από την αρχή Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα να απολέσουν τρισεκατομμύρια δολάρια από την αξία τους εν μέσω των ανησυχιών για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα