Πύρινη κόλαση στην Πάφο

Εφιαλτικά εικοσιτετράωρα για κατοίκους Πέγειας, Γιόλου και Θελέτρας
Νύχτα τρόμου για τους κατοίκους της επαρχίας Πάφου λόγω τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιών. Ζητήθηκε εκκένωση του χωριού Παλαιά Θελέτρα, ενώ τον πύρινο εφιάλτη έζησαν και κάτοικοι της Πέγειας

Εφιαλτικές στιγμές βίωσαν τα τελευταία δύο βράδια οι κάτοικοι της Πέγειας, της Γιόλου και της Θελέτρας, συνεπεία μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή και μαινόταν μέχρι την ώρα που η εφημερίδα οδηγείτο στο τυπογραφείο. Ο πύρινος εφιάλτης άρχισε στις τέσσερεις το απόγευμα του Σαββάτου και έλαβε δραματικές διαστάσεις 21 ώρες

αργότερα (1 μετά το μεσημέρι της Κυριακής) ένεκα των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι έσπευσαν στην περιοχή με επίγεια και εναέρια μέσα. Μάλιστα, λόγω της αναζωπύρωσης και της ανεξέλεγκτης κατάστασης δόθηκε οδηγία για εκκένωση της Θελέτρας για προληπτικούς κυρίως λόγους, απόφαση που στη συνέχεια αναθεωρήθηκε και οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Σημειώνεται, πάντως, πως σύμφωνα με τον Βοηθό Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πόλυ Χατζηβασιλείου, λίγο πριν από τις εννέα ψες η πυρκαγιά βρισκόταν σε ύφεση, εκτός από το βορειοδυτικό μέτωπο μεταξύ της Παλαιάς και της Νέας Θελέτρας και καταβάλλονταν προσπάθειες για κατάσβεσή της, με σύμμαχο το γεγονός πως στην περιοχή δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Αξίζει, δε, να τονιστεί το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να τέθηκε κακόβουλα, αφού η Πυροσβεστική και το Τμήμα Δασών είναι πεπεισμένοι πως δύσκολα ξεσπά τέτοιας διάστασης πυρκαγιά στην εν λόγω περιοχή.

Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη
Για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Θελέτρας η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιστράτευσε 18 οχήματα, το Τμήμα Δασών δύο οχήματα, η Επαρχιακή Διοίκηση δύο καδενοφόρα, η Υπηρεσία Θήρας δύο οχήματα και η Πολιτική Άμυνα τρία βυτιοφόρα. Επίσης, λίγο μετά τις τέσσερεις χθες το απόγευμα στην περιοχή έσπευσαν και τέσσερα οχήματα, συγκεκριμένα δύο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεμεσού και δύο της ΕΜΑΚ. Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις επιστρατεύθηκαν κι οκτώ ελικόπτερα -δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης που έχει εκμισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, δύο αεροπλάνα του Τμήματος Δασών, τρία ελικόπτερα της Αστυνομίας και ένα της Εθνικής Φρουράς-, ενώ σε επιφυλακή βρισκόταν και το ελικόπτερο των Βάσεων.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της νύκτας και μετά την αποχώρηση των πτητικών μέσων στην περιοχή παρέμεινε ισχυρή επίγεια δύναμη με 25 οχήματα, 18 από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 2 από το Τμήμα Δασών, 2 από την Υπηρεσία Θήρας, 3 από την Πολιτική Άμυνα και προωθητές γαιών από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου. Σημειώνεται πως σημαντικό ρόλο στο έργο της κατάσβεσης διαδραμάτισαν και οι κάτοικοι της περιοχής.

Πολλές οι υλικές ζημιές
Πάντως, σύμφωνα με τον Βοηθό Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά είχε κατακάψει μέχρι τις εννέα ψες πέραν του 1,5 τετραγωνικού χιλιομέτρου άγριας βλάστησης, ξηρών χόρτων, δέντρων και αμπελιών. Επίσης, από την πυρκαγιά καταστράφηκαν ολοσχερώς ένα ημιφορτηγό, ένα φορτηγό και μια φάρμα ζώων.

Δεκάδες πυρκαγιές που δημιουργούν ερωτηματικά
Σημειώνεται πως το τελευταίο διήμερο έχουν εκδηλωθεί σε διάφορες κοινότητες της Πάφου περισσότερες από 14 πυρκαγιές. Η ώρα και τα σημεία από τα οποία ξεκίνησαν προκαλούν ερωτηματικά και γι’ αυτό έχει κληθεί η Αστυνομία να διενεργήσει έρευνες και ανακρίσεις. Ο Βοηθός Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε σχετικά ότι «σίγουρα είναι ένας αριθμός που ξεφεύγει από τις συνηθισμένες πυρκαγιές που έχουμε, ειδικά τα τελευταία δύο Σαββατοκύριακα αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε ειδικά στην επαρχία Πάφου και λιγότερο στην επαρχία Λεμεσού.

Η ώρα κατά την οποία συνέβησαν και ο τόπος στον οποίο ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, που ήταν κυρίως σε δύσβατες περιοχές, μας κάνει να σκεφτόμαστε διάφορα», εξήγησε. Σημειώνεται επίσης πως πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το Σάββατο στην Ακουρσό όπου απειλήθηκαν μάντρες, τη Γυαλιά, τον Κάθηκα, τη Δρούσεια, την Πέγεια, στην οποία οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές σπιτιών, την Πόλη Χρυσοχούς και το Πιττοκόπου, κατά τις οποίες κάηκαν εκτάσεις με ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση. Πέραν τούτων, έξι πυρκαγιές καταγράφηκαν και στην επαρχία Λεμεσού, οι οποίες χάρις στην άμεση επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών δεν πρόλαβαν να πάρουν διστάσεις.

Σύσκεψη για τα γεγονότα
Αναφορικά με τις πυρκαγιές του τελευταίου διημέρου, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «μας προβληματίζουν αυτά τα γεγονότα. Πρέπει να πω πως περάσαμε ένα καλό καλοκαίρι και ξαφνικά το Σαββατοκύριακο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αδικαιολόγητες για το Υπουργείο και το Τμήμα Δασών πυρκαγιές, και είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί όλοι οι εμπλεκόμενοι θα συζητήσουν πώς θα αποτρέπουμε από δω και πέρα τέτοιου είδους πυρκαγιές. Υπάρχουν, πρέπει να πω, διάφορες υποψίες και θα δούμε εάν μπορούν να διερευνηθούν και αν μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα», πρόσθεσε. Σημειώνεται πως η σύσκεψη συγκαλείται από τα Υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών. Ερωτηθείς εάν θα αποζημιωθούν οι περιουσίες που καταστράφηκαν από τη φωτιά, ο κ. Κουγιάλης τόνισε πως μόλις κατασβηστεί η πυρκαγιά θα γίνει η καταγραφή των ζημιών, σημειώνοντας πως «εάν δικαιολογούνται αποζημιώσεις, θα δοθούν».

Τραυματισμός πυροσβέστη από σκάγια
Πυροσβέστης που προσπαθούσε να σβήσει πυρκαγιά στην περιοχή της Δρούσειας της επαρχίας Πάφου τραυματίστηκε όταν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δέχτηκε σκάγια, πιθανότατα από κυνηγό που βρισκόταν στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πυροσβέστης Γιώργος Ηροδότου μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς και είναι καλά στην υγεία του. Ωστόσο λίγο μετά τις εννέα το βράδυ μεταφέρθηκε στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου για περαιτέρω εξετάσεις. Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 19:00 το απόγευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα