Στην Κύπρο ο Εϊντε ενόψει της συνάντησης των ηγετών

Στην Κύπρο επιστρέφει σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, `Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ενόψει της αυριανής συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Προέδρου της δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, αύριο στις 9.30 το πρωί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ

Σιντίκ, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να έχει συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Επίσης, ο Νορβηγός διπλωμάτης θα έχει τις επόμενες μέρες χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα ο Ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κομίζει στους δύο ηγέτες το αίτημα των Ηνωμένων Εθνών να ενημερωθεί ο λαός σχετικά με την πρόοδο στο Κυπριακό και τις συγκλίσεις, που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Αρχίζει μία νέα διαδικασία, η οποία στη βάση κάποιων συγκεκριμένων δεδομένων, μάς επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Θα κάνουμε, είπε, ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε το στόχο για θετικό αποτέλεσμα στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Παραμένουμε σοβαροί και προσηλωμένοι, ανέφερε, στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση. Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα, το οποίο θα εξαρτηθεί από τη βούληση των εμπλεκομένων.

Η επόμενη περίοδος, πρόσθεσε, θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχτεί η όλη προσπάθεια.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η συζήτηση σ’ αυτές τις πρώτες συναντήσεις, είπε, θα επικεντρωθεί στο περιουσιακό.

Ερωτηθείς αν θα συζητηθούν και τα κριτήρια για το περιουσιακό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε «σίγουρα».

Αυτή τη στιγμή, δήλωσε, έχει συμφωνηθεί το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία, έχουν συμφωνηθεί ενδεχόμενες θεραπείες και έχουν υποβληθεί κατηγορίες, με τη δική μας πλευρά να έχει υποβάλει διψήφιο αριθμό κατηγοριών.

Στις 8 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει εκτενώς το Συμβούλιο Αρχηγών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στις 15 Σεπτεμβρίου θα ενημερώσει και την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ειδική κλειστή συνεδρία.

Την προηγούμενη Τετάρτη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα