Πυρετώδεις προετοιμασίες για διμερείς συναντήσεις Κύπρου-ΗΒ

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, για την προετοιμασία διμερών συναντήσεων με τη βρετανική κυβέρνηση και φορείς από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive η Κυβέρνηση, μερικές μέρες πριν την διενέργεια του δημοψηφίσματος στην Βρετανία, είχε αρχίσει την προετοιμασία σχεδιασμού διμερών συναντήσεων Κύπρου-Βρετανίας,

σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, τις οποίες θα υλοποιούσε σε περίπτωση Brexit.

Με το άκουσμα ότι το Brexit επικράτησε, κυβερνητικά στελέχη, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση για ολοκλήρωση του σχεδιασμού αυτού το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί σε συναντήσεις μόνο σε κυβερνητικό και διπλωματικό επίπεδο.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οργανωμένοι φορείς του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με τον τομέα του εμπορίου, του τουρισμού και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων θα ενταχθούν στον σχεδιασμό αυτό, έτσι ώστε γίνουν όσο το δυνατόν πιο συντονισμένες ενέργειες και να προωθηθούν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως έχει ήδη αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχουμε κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις μέσω Κοινοπολιτείας με τη Βρετανία», στοιχείο που σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούν οι κυβερνώντες ως άκρως σημαντικό για τις περαιτέρω σχέσεις των δυο χωρών.

Πρόεδρος ΣΕΛΚ: Να εξετάσουμε τι μπορούμε να πετύχουμε σε διμερές επίπεδο

“Πρώτιστο μέλημα μας θα πρέπει να είναι να εξετάσουμε τι μπορούμε να επιτύχουμε σε διμερές επίπεδο” τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, κ. Δημήτρης Βάκης, για το Brexit.

Ο Σύνδεσμος έχει ήδη προγραμματίσει εσωτερικές συσκέψεις για να μελετήσει και τις νομικές επιπτώσεις από την απόφαση του Brexit.

Το πιο σημαντικό για το Σύνδεσμο σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΛΚ, θα είναι ο συντονισμός με την Κυβέρνηση “για να παρακολουθούμε από τη μια τι συζητείται στη Μεγάλη Βρετανία και στην ΕΕ και από την άλλη τις διαπραγματεύσεις που θα γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών”.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το ότι η Κύπρος διαθέτει το αγγλοσαξονικό δίκαιο, το οποίο είναι πολύ κοντά στο δίκαιο της Μεγάλης Βρετανίας και έτσι θα πρέπει να εξετάσουμε πως μας βοηθά αυτό το δεδομένο, ιδιαίτερα στην προσέλκυση Βρετανικών επιχειρήσεων, που ενδεχομένως να θέλουν να μεταφερθούν στην Κύπρο.

ΟΕΒ: Άμεση σύγκληση σύσκεψης εμπλεκομένων φορέων

«Τα συμφέροντα της κυπριακής οικονομίας και των κυπριακών επιχειρήσεων πρέπει να διασφαλιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΕΒ.

Με σημερινή της επιστολή προς τον Χάρη Γεωργιάδη, η ΟΕΒ ζητά άμεση σύγκληση σύσκεψης με όλους τους σημαντικούς εμπλεκόμενους φορείς.

«Η διαδικασία και όροι αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ καθίστανται ιδιαίτερα κρίσιμοι για τις επιπτώσεις που θα έχει επί της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα αλλά και της κυπριακής οικονομίας ειδικότερα», αναφέρει η ΟΕΒ.

ΚΕΒΕ: Αρνητικές επιδράσεις παρά τις διορθωτικές κινήσεις

Αρνητικές επιπτώσεις παρά τις διορθωτικές κινήσεις που θα επιχειρηθούν τους επόμενους μήνες, θα έχει το Brexit σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ, κ. Φειδία Πηλείδη.

Ο κ. Πηλείδης θεωρεί ότι η Κύπρος χάνει ένα σύμμαχο στην ΕΕ σε σχέση με τις επιδιώξεις για επιβολή ενιαίου φορολογικού συντελεστή, με τον οποίο η Κύπρος διαφωνεί.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, Κύπρος και Βρετανία στήριζαν στην ΕΕ οικονομικές πολιτικές που έδιναν περισσότερη ανεξαρτησία στα κράτη-μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα